Vattenfallet Njupeskär på Fulufjällets Nationalpark.

Åk på vattenfallsafari – 6 vattenfall i Dalarna

Det är något speciellt att vara vid ett vattenfall. Oavsett storlek är det en magisk känsla att se vattnet forsa fram. Ge dig ut och jaga våra sex listade vattenfall i Dalarna. Upplev kraften från forsen som brusar och känn pirret i magen när du vandrar på svindlande höjder.


Ett vattenfall störtar ner i lugnare vatten.

1. Yxningåfallet, Särna

Vid Vedungsfjällens fot finns vackra Yxningåfallet, en del av Fjätälvens ekopark. Med en fallhöjd på omkring 50 meter kastar sig vattnet i flera nivåer ner i den skogklädda djupa ravinen. I trakten kallas fallet för ”Brudslöjan”.

Vägen dit kan verka omarkerad och karta och kompass rekommenderas. Det är en rejäl stigning som ska avverkas, men skam den som ger sig! Väl framme får du din belöning.

2. Styggforsen, Boda 

Styggforsens brusande vattenfall med en fallhöjd på 36 meter, branta klip­por och mörka granskog ger en trolsk och dramatisk stämning åt besöket. Promenad­slingan om en knapp kilometer löper över smala spänger, trappor och stigar, runt fallet. Här finns sällsynta fjärilar, rara växter och spännande kulturhistoria att läsa om på informationsskyltarna. Som att Styggforsen är inspelningsplat­sen för Ingmar Bergmans film Jung­frukällan från 1960. 

Platsen är ett enastående exempel på kraften i meteoritnedslaget som ägde rum i Siljansbygden för cirka 377 miljoner år sedan. Här finns det 36 meter höga tudela­de fallet och de mäktiga bergväggarna som ställt sig på högkant med gröna la­ger av kalksten, sandsten och granit. Förr i tiden fanns det flera kvarnar i området, något som en nyuppförd skvaltkvarn påminner om. 

Vid parkeringen till naturreservatet finns en säsongsöppen kaffestuga.

Läs mer om Styggforsen

Styggforsen.
Styggforsen ligger i Boda kyrkby alldeles utanför Rättvik. Foto: Anna Holm.

3. Rotensugnet, Älvdalen

Norr om Älvdalen finns Rotensugnet, ett naturreservat som fått sitt namn efter det vattenfall som Rotälven bildar i området. "Sugn" betyder vattenfall på älvdalska. I ett dramatiskt landskap rinner Rällan i en djupt nedskuren ravin. Rotälven störtar fram i en smal kanjon och bildar ett vattenfall, Rotensugnet, vid en förkastningsspricka strax innan den förenar sig med Rällan.

Sevärt är också den gamla dammvallen med dammluckor som en gång i tiden gjorde det möjligt att forsla timret förbi vattenfallet i flottningsrännan. För att få en bra utsikt, följ stigen nedanför Rotensugnet över Rällan via spång och följ den uppför Älåsen. Vandringsleden är cirka tre kilometer. 

Observera att Rotensugnet ligger inom Älvdalens skjutfält, så tänk på att kontrollera att det inte är någon skjutövning i området innan ni åker dit.

Läs mer om Rotensugnet

Forsande vatten bredvid en gammal timmerränna.
Miljön vid Rotensugnet är dramatisk och fängslande.

4. Helvetesfallet och Storstupet, Orsa

Vattendraget Ämån som till större delen rinner genom Orsa kommun kastar sig ner i ett antal sevärda forsar och vattenfall av olika storlekar. De mest kända och spektaku­lära ligger cirka 20 kilometer norr om Orsa och kallas Helvetesfallet samt Storstupet. Här har Ämån skurit sig djupt ner i berggrunden och forsar igenom en kanjon med 30 meter höga och branta bergväggar. 

På 1800-­talet byggdes Ämån ut till en flottningsled där man flottade ner timret från avverkningsplatserna uppe i skogen till sågverken. Vid Storstupet var fallet så högt att man fick anlägga en flottningsränna, vars rester syns ännu idag. På järnvägsbron, som är byggd över kanjonen, passerar Inlandsbanan och passagerarna på tåget erbjuds sommartid en fantastisk utsikt över den dramatiska ravinen. 

Från fäboden Skräddar-­Djurberga utgår den 15 kilometer långa vandringsleden som passerar Storstupet. Om du gör en avstickare från leden och följer Siljansleden en bit når du även Helvetesfallet under din vandring.

Observera att naturen kring fallen är mycket stenig och stigarna som leder fram till fallen är på sina håll branta och svårframkomliga. Om det har regnat och är blött finns risk för halka. Ta det lugnt och försiktigt samt välj gärna skor eller kängor med bra grepp.

Läs mer om Helvetesfallet
Läs mer om Storstupet

Storstupet.
Storstupet utanför Orsa bjuder på forsande vattenmassor i dramatisk natur. Foto: Anna Holm.

5. Fjätfallen, Särna

I Fjätälven finns två fall som båda kallas för Fjätfallen, ett större och ett mindre. Tre kilometer från Särna, efter vägen mot Sveg, följ skyltning mot "Fjätfallet". Vid vägens slut kan du följa stigen ner mot vattnet där du finner en väldig fors med många fall, det så kallade Stora Fjätfallet. Där finns också en fin promenadslinga efter älven och en slogbod med utsikt över forsen, perfekt för en fikastund.

Lilla Fjätfallen är ett mindre vattenfall med fin omgivning, längre norrut nära Fjätervålen. Här finns magnifika forsar och fall, samt en hängbro som man kan gå över. Ta med god matsäck och gör dig redo för en njutbar paus. Prickar du in båda Fjätfallen så kan du alltså få hela åtta vattenfall på din safari.

Läs mer om Stora Fjätfallen

Läs mer om Lilla Fjätfallen

En hängbro går över ett vattendrag brevid ett vattenfall.
Vid Lilla Fjätfallen finns magnifika forsar och fall, samt en hängbro som man kan gå över. Foto: Anna Holm.

6. Njupeskär, Fulufjällets nationalpark

Ljudet av vattenmassor som krossas är nästan öronbedövande och skapar en tung dimma som är till fördel för en mängd ovanliga mossor och lavar längs branterna. Till Njupeskär är det lätt att gå under barmarksperioden. Du vandrar i trolsk natur, längs Njupåns dalgång, förbi 400 år gamla granar. 

Med sina 93 meter, varav 70 meter fritt fall, är Njupeskär ett av Sveriges högsta vatten­fall. Hit går du från entrén vid naturum Fulufjället längs leden Njupeskärsslingan som är totalt 4 kilometer lång. När du gått 1,5 kilometer finns en liten raststuga med eldplats och en fantastisk utsikt mot vattenfallet. Vid stugan kan du välja om du vill gå upp ovanför fallet. Följ då leden ”Fallet runt” men tänk på att leden bitvis är mycket brant och stenig.  

Njupeskärsslingan fram och till­baka till vattenfallet erbjuder ganska lätt vandring men är inte lämplig för rullstol eller barnvagn. I stället erbjuds en tillgänglig rundslinga om 2 kilometer med utgångspunkt från naturum. På naturum kan du se en utställning om Fulufjällets djur och natur, titta på film, följa med på guidade turer och få hjälp med vandringstips.

Besök naturum Fulufjällets hemsida för aktuella öppettider och aktiviteter

Observera att besökstrycket är mycket stort i området under vissa perioder och säsonger. Visa hänsyn till både andra människor och till naturen. Om möjligt, välj dagar och tider då besökstrycket är lägre. Ett tips är att planera in din resa till Fulufjället en vardag på sensommaren eller hösten då det är betydligt färre besökare men fjället och fallet är minst lika mäktigt och vackert. 

Läs mer om Njupeskär och Fulufjällets nationalpark

Led till vattenfallen Njupeskär.
Foto: Anna Holm.