En upplyst gammal vikingahjälm.

Vikingatidens uppkomst i unik utställning på Zornmuseet

Under hösten och vintern 2022 står Zornmuseet värd för den hyllade vandringsutställningen ”The Vikings Begin”. Det blir den sista, och i Sverige enda, anhalten efter en fyra år lång USA-turné. Upptäck den mystiska, magiska värld som föregick vikingarnas tid i utställningen som innehåller unika, 1 300 år gamla, originalföremål. Museidirektör Johan Cederlund berättar om utställningen.


Utställningen ”The Vikings Begin” visas på Zornmuseet 23 september 2022–16 april 2023.

Med hjälp av spetsforskning och en samling föremål i världsklass kastar utställningen ”The Vikings Begin” nytt ljus över vikingatidens uppkomst. Föremålen är fynd från 600- och 700-talet, alltså tiden precis före vikingatiden. En tid som fått sitt namn av en plats utanför Uppsala berättar Johan.

– Det är arkeologer vid Uppsala universitet som tillsammans med Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, har satt ihop utställningen. Den består av fynd från platserna Vendel och Valsgärde norr om Uppsala. Platsen Vendel har fått ge namn åt det som kallas Vendeltiden, alltså de århundraden som föregick Vikingatiden (750–1050). Här visar forskarna hur allt vi kopplar till Vikingatiden – så som långa resor och plundringståg, samhällenas utformning och handelsrutter österut och västerut – det var redan etablerat. Grunden lades alltså under Vendeltiden, vilket den forskning som presenteras här förklarar.

Utställningen består av unika gravfynd i form av hjälmar, svärd, sköldar och glasföremål och man känner inte längre igen sig på Zornmuseets övre våning berättar Johan.

– Alla originalföremål presenteras tillsammans med bilder och texter i en scenografiskt mycket vacker utställning. Det är väldigt dramatiskt utformat och blir en suggestiv och tilltalande helhetsupplevelse. Helt fantastiskt!

Collage: En vikingahjälm och entrén till Zornmuseet.
Stridshjälm från 600-talet, ett av de fynd som visas i utställningen på Zornmuseet.

Flera kopplingar mellan Mora, Zorn och vikingar

Men hur kommer det sig att utställningen visas just på Zornmuseet? Det visar sig finnas fler än en koppling.

– När utställningen sattes ihop såldes den in till USA och har varit på turné på fyra platser där. I samband med det hyrde vi då ut vår museitekniker Daryl van Essen, han är amerikan och gift med en morakulla. Han har tidigare jobbat på ett museum utanför Chicago och var bland annat då ansvarig för vandringsutställningar, så på så vis fick vi en nära koppling till utställningen. När den skulle tas tillbaka till Sverige var det Daryls förslag att den skulle visas här i Mora, så nu blir vi sista anhalten innan den går tillbaka till Uppsala universitet, berättar Johan. 

Den andra kopplingen har med Zorn själv att göra. Med ett stort intresse för vikingatiden var han på sin tid med och bekostade en utgrävning i byn Kråkberg utanför Mora.

– Fynd från den utgrävningen finns också att se på Zornmuseet och en liten del av dem kommer att visas i ett separat rum i samband med utställningen. Zorn var också inspirerad av tiden när han uppförde Zorngården med stora salen, som verkligen för tankarna till en vikingasal. Dessutom finns vikingatida gravfält på Sollerön där det i sommar har gjorts en insats av engelska forskare som haft ett projekt där. Så det finns mycket vikingarelaterat här omkring, säger Johan.

Johans tips för en dag med vikingar och Zorn

  1. Se utställningen ”The Vikings Begin” och så har vi ju en hel våning med Zorn också.
  2. Besök också gärna Zorngården och upplev stora salen.

Läs mer hos Zornmuseet