Ludvika gammelgård och gruvmuseum

Ludvika
Ett industrihistoriskt friluftsmuseum och lär dig mer om hur de arbetade förr i gruvorna. Ett friluftsmuseum som är tillgänglig för besök på egen hand, dagtid året runt. Under sommaren hålls flera byggnader öppna.

Bra att veta

Besöksadress
Nils Nils gata 7
Postadress
771 53 Ludvika
Telefonnummer
46 0240-100 19
Mobilnummer
46 070-645 57 46

Beskrivning

Ludvika gammelgård är en av Sveriges största hembygdsgårdar med sina 38 byggnader. Området ligger naturskönt vid Marnästjärn och är uppdelad på två muséer, bergsmansgården och gruvmuseet.

Bergsmansgården
Öbergska bergsmansgården har anor från 1500-talet, och ligger på sin ursprungliga plats. Gården fungerar idag som hembygdsgård, museum med intressant interiör och bevarade ekonomibyggnader.

Öppettider
Gammelgården är ett friluftsmuseum med fritt tillträde året runt. Byggnaderna är dock öppna endast under sommaren. Du besöker bergsmansgården och gruvmuseet på egen hand, skyltar finns som berättar mer om hur de olika byggnaderna användes. Sommartid kan du hämta en gratis informationsfolder i serveringen och övrig tid om året kan du hämta foldern i expeditionen.

På sommaren är muséets byggnader öppna. De hus som är öppna är på bergsmansgårdssidan: nasstun (man kan se in på båda våningarna), ladugården (Nostalgimuseet och Geologimuseet), museiladan, klädkammaren (och lekstugan).
På gruvsidan: atlashuset, anrikningsverket och krosshuset.

Under sommarmånaderna finns kaniner, får och höns. En ”lekbod” är öppen sommartid med käpphästar, kubbspel, styltor, skottkärra och gå-vagn.

Gruvmuseet
Gruvmuseet på Ludvika gammelgård är världens första industrihistoriska friluftsmuseum. Muséet grundlades av hembygdsforskaren, fotografen och författaren Karl-Erik Forslund och invigdes år 1938. Gruvmuséet består av en samling av byggnader, maskiner och redskap från nedlagda gruvor i trakten. Under sommaren är flera byggnader öppna för besök på egen hand.

Muséet innehåller bland annat - en komplett stånggång med flera olika vändbrott för att vinkla riktningen och grena ut kraften. Stånggångar var mekaniska kraftöverföringar med grova trästänger som rörde sig fram och tillbaka, drivna av vattenhjul. Deras syfte var att länspumpa gruvorna.

- Ett stort vattenhjul. Det är ståtligt med sina 15 meter i diameter och har blivit en symbol för hela bygden. Vattenhjulet kommer från Östanbergs gruvor i Smedjebackens kommun.

- Ett anrikningsverk med utrustning från förr. Där maldes låghaltiga malmer till slig och materialet koncentrerades med olika metoder. Det är muséets största byggnad och här finns även en utställning om järnhantering och teknik.

- En stor samling av borrmaskiner, lastmaskiner, vagnar och lokomotiv för underjordstransport.

Servering, örtagård och smådjur
Sommartid kan du njuta av en kopp kaffe med hembakat bröd i hembygdsföreningens sommarservering och besöka örtagården med dess gammeldags perenner, kryddväxter och unika lokala kulturväxter. Under sommaren finns höns, får och kaniner på gården.

Hantverk
Lokalt hantverk visas och säljs i Tholerihuset, nära stora bilparkeringen.

Mineralmuseum
I byggnaden "Ladugården" huserar en permanent utställning med tusen vackra och ovanliga mineral i 14 montrar, även försäljning. Öppet sommartid och besök sker på egen hand. Utställningen ägs och sköts av Västerbergslagens Geologiska förening.

Hällsjöboden
Här kan du handla material till Ludvikadräkten och Bergsmansdräkten. Öppettider: Se Hembygdsföreningen hemsida.

Det går också bra att boka guidade visningar för grupper. För information och bokning kontakta Ludvika Hembygdsförening.

På området finns även konferensanläggning, kansliet för Ekomuseum Bergslagen och på lördagar under maj-september sker en stor utomhusloppis.

Plats

© OpenStreetMap contributors.

Build: 2025-04-02 09:07:55, Host: CBONLINEBOTS01, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 cbraven02.visitgroup.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails