Korg med äpplen.

13 stopp under Dalarnas skördefest

Under helgen 6–8 september är det dags för 2024 års skördefest i Dalarna. Då slår lokala matproducenter upp dörrarna för att välkomna smaksugna besökare. Gör en rundresa under Dalarnas skördefest, som arrangeras i både södra Dalarna och runt Siljan. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, bryggerier, kaféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken. Här har vi samlat 13 stopp som alla är medlemmar i matnätverket Taste of Dalarna.


Tänk på att öppettider kan variera under både helgen och året, stäm av aktuellt program hos respektive aktör inför ditt besök.  

  1. LissEllas Senap, Garpenberg. Prisbelönt mathantverk med senap i fokus. Här görs senaper, dressingar, såser och kryddmixer i såväl klassiska som mer oväntade och spännande smaker. Kika in i produktionen och smaka lunch och fika där senaperna är givna inslag.
  2. Oppigårds, Hedemora. Fredag kväll har Oppigårds en provsmakning hos Moffa’s i Hedemora. Passa på att uppleva de olika smakerna under Oppigårds professionella ledning.
  3. Stjernsunds brygghus, Stjärnsund. I det gamla kulturmärkta industrihuset bryggs öl med hög kvalitet på ett hållbart sätt. Under skördefesten är det provsmakningspub i den före detta transformatorstationen.
  4. Skedvi Bröd, Stora Skedvi. Matdestinationen med knäckebrödsbageri, saluhall, restaurang, mejeri, växthus och kafé. Här väntar knäckebrödsupplevelser i trivsam miljö med fokus på närproducerat och småskaligt. I växthuset finns grönsaker och blomster.
  5. Kanel & Kummin Vedugnsbageri, Stora Skedvi. Stanna till vid det lilla surdegsbageriet som dukar upp med surdegsbröd, -baguetter och -frallor, klassiska vetebröd, vetelängder, småkakor, skorpor och kex.
  6. Rältagården, Leksand. Här dukas gårdens buffé upp vid lunchtid. Under helgen finns olika aktiviteter och självklart går det att provsmaka olika lokalproducerade produkter från deras ekologiskt drivna lantbruk.
  7. Björgårdens syltmakeri, Övre Gärdsjö/Rättvik. Gårdsbutiken är välfylld med mathantverksdelikatesser och gården besöks av flera utställare och producenter under helgen. Servering av kolbullar, egna korvar och fika.
  8. Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik. I den gammeldags handelsboden väntar det hembakade tunnbrödet och kavelbullen, liksom ett sortiment av andra lokalproducerade läckerheter. Titta in i bageriet där produktionen är i full gång.
  9. Snitths Hantverksbageri, Furudal. Gör en utflykt till det mysiga kaféet i Furudal. Garanterad trivsel och uppbullat med nygräddat bröd och kaffebröd. Vegetarisk soppa serveras för den lunchsugne.
  10. Sahlins Struts, Borlänge. I gårdens restaurang och kafé hittar du bland annat hembakat fika, strutsburgare och gårdens specialitet - strutsäggsglass. I butiken finns olika produkter från struts, som charkprodukter och handgjorda chokladpraliner med strutsäggslikör. På söndagen fylls hela gårdsplanen av gäster när Tunabygdens höstmarknad går av stapeln.
  11. Murboannas, Borlänge. I gårdsbutiken Murboden finns Murboannas egna sortiment av ostar, gårdens yoghurt och ostkaka. I restaurangen kan du slå dig ner för att äta lunch och fika eller avnjuta en ostbricka.
  12. Renbiten Deli, Falun. Butiken är fylld av egenproducerat renkött, vilt, vildfångad fjällfisk och många andra delikatesser.
  13. Hansjö Mejeri, Orsa. Hantverksmejeri med småskalig tillverkning av vit- och blåmögelostar, hårdost, grillost, fil och yoghurt. Allt görs på gårdens egna KRAV-märkta komjölk. Under lördagen gästar Frö Restaurang och Leve Bröd Hantverksbageri gården.
Bildkollage om olika skördefester i Dalarna.
Fotograf: Per Bifrost & Jonas Lindgren.

Skördetid och utflykter hela hösten

Självklart kan du njuta av lokalproducerade delikatesser under hela hösten även om det inte är organiserat på samma sätt som under helgen med Dalarnas skördefest. Ett tips är att använda hösthelgerna till att på egen hand åka runt för att upptäcka maten och drycken i Dalarna.

Många gårdsbutiker och saluhallar har öppet hela hösten, även om öppettiderna ofta ligger i slutet av veckan och lördag-söndag. Det är med andra ord perfekt för en helgutflykt. Om du vill sätta extra guldkant på hösten, varför inte boka en Gourmétweekend med mat och övernattning på något av hotellen som är medlemmar i Taste of Dalarna.

Bildkollage.
Fotograf: Sara Rönne & Hilla Aspman.

Medlemmar i Taste of Dalarna

Samtliga aktörer i listan är medlemmar i Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se

Erbjudanden

Upptäck och boka några av våra paketserbjudanden runt om i Dalarna.