Tjejer som dansar i folkdräkter.

Allt du behöver veta om midsommar i Dalarna

Komidsommar, folkdräkter och firanden inte bara på midsommarafton. Lägg till att du ska ha koll på när midsommarstången ska kläs och vilka låtar det är värt att känna till. Lugn! Här har vi samlat allt du behöver veta om att fira midsommar i Dalarna och paketerade midsommaruppleveler.


Folkdräkterna

Det finns en mängd olika folkdräkter och i stort sett varje ort har sin egen variant. Ofta finns dessutom flera varianter av varje sockendräkt och till exempel ett förkläde för vardag, ett för begravning och ett för högtider. Eller att gifta kvinnor har heltäckande huvudbonad (så kallad ”kelinghatt”) medan ogifta kvinnor har ett enklare hårband. Vilken dräkt som än bärs är de alla vackra handgjorda konstverk. Ofta går de i arv och har tillverkats av en mor eller mormor. Vill du fira midsommar i folkdräkt? Flera av Dalarnas hemslöjdsbutiker har uthyrning.

Leksand och Dala-Flodas vackra sockendräkter.
Leksands och Dala-Flodas vackra sockendräkter. Foto: Anna Holm

Midsommar firas inte bara på midsommarafton

Varje by har sina midsommartraditioner och de flesta har sitt eget midsommarfirande. Det gör att det finns en uppsjö av möjligheter att se majstången resas och uppleva feststämningen om och om igen. De första firandena brukar ske redan under onsdagen eller torsdagen i midsommarveckan och därefter rullar det på. Som mest intensivt är det självklart på aftonen, så det bokstavligt talat går att fira från morgon till kväll för den som vill vara riktigt aktiv. Håll koll på schemat och gör en strategisk resrutt!

Se alla midsommarfiranden här!

Var med och klä midsommarstången

Dagen innan själva firandet är det ofta samling för att klä majstången. Då skapas rankor och girlanger av björk och blommor. På många platser är alla som vill välkomna att vara med och hjälpa till. Ta chansen att vara med från början, dra ditt strå till stacken och känn gemenskapen.

Midsommarstång som kläs.
Känn gemenskapen med att dagen innan hjälpas åt att klä stången. Foto: Alexander Neimert.

Musiken och låtarna

För vissa kan hända att den mesta fiolmusiken låter likadan – men om du lär dig att känna igen två av de vanligast förekommande klassikerna kommer du kunna briljera under firandet. Äppelbo gånglåt är en av Sveriges mest kända folkmusiklåtar. Även Gärdebylåten är något av en informell signaturmelodi för midsommar i Dalarna.

Musikanter som spelar runt midsommarstången.
Foto: Kola Productions.

Komidsommar – midsommarens efterfest

Komidsommar firas ett par dagar eller veckor efter själva midsommarhelgen på flera platser runt om i Dalarna. Exakt när festandet sker varierar mellan olika byar och fäbodar, men tiden markerar traditionellt mitten av fäbodsommaren.

Det allra största firandet av komidsommar sker i Dala-Floda under ”Kofesten” andra helgen i juli, även om det också firas hela ”wicku inna” (veckan innan). Där förtäljer historien hur ingen brydde sig om att fira midsommar i byn, eftersom flickorna ändå var uppe i fäbodarna med djuren. Så när de väl kom tillbaka med korna där i början av juli blev det desto festligare och kofesten var ett faktum! Idag firas Kofesten under en hel vecka med ett fullspäckat aktivitetsprogram.

Besök vår sida om midsommar i Dalarna