Familj som vandrar längs en led.

Dalarnas bästa vandring – Vandringsleder för nybörjare och erfarna

Intresset för utomhusaktiviteter och vandring har formligen exploderat. Allt fler söker sig ut i naturen för att uppleva lugnet, äventyret och den friska luften. Runt om i Dalarna finns många uppskattade vandringsleder och vandringsområden. Här finns något både för nya nyfikna och mer erfarna vandrare, plus en hel del "bra att veta" för alla som vill ge sig ut på vandring i Dalarna i sommar.


Det finns många välkända platser att vandra på i Dalarna. Bland de mest populära finns klassiska områden som Sälen och Sälenfjällen, Idre, Grövelsjön och Grövelsjöfjället. Även Fulufjällets Nationalpark med sina många olika vandringsleder och vattenfallet Njupeskär är en populär vandringsdestination sommartid.

Dessa områden är förstås välbesökta av en anledning, då det finns många och varierande leder som passar både nybörjare som mer vana vandrare. När alltfler söker sig ut i naturen är det också hit många söker sig.

Därför har vi skapat den här guiden. För dig som vill vandra i Dalarna och är nyfiken på vad som väntar bortom de allra mest omtalade lederna. Här döljer sig en mängd guldkorn redo att upptäckas.

Hitta vandring i Dalarna

Steg nummer ett är att hitta en lämplig plats att vandra. Här finns många olika sätt att gå till väga och det är bara att testa sig fram. Sök på Internet, i forum, fråga vänner och bekanta, bläddra i böcker och tidningar med friluftstema.

Här nedan har vi samlat tips på användbara länkar och hemsidor som erbjuder överskådlig och matnyttig information för den som vill vandra i Dalarna.

Visit Dalarna

Visit Dalarna har flera listade vandringsleder kopplade till varje kommun samt även en samlingssida med både information och inspiration för den som vill vandra i Dalarna.

 Läs mer om vandring i Dalarna

Länsstyrelsen Dalarna

På Länsstyrelsen Dalarnas hemsida finns en stor databas med olika besöksmål. Hitta naturreservat, nationalparker, naturum, naturminnen och kulturreservat. Det går till exempel att söka via karta eller via kommun eller filtrera efter den aktivitet du är sugen på för stunden.

Besök Länsstyrelsen Dalarna

Naturkartan

Flertalet av Dalarnas kommuner och även andra aktörer använder hemsidan och appen Naturkartan, som samlar alla tänkbara utomhusupplevelser: vandringsleder, motionsspår, naturreservat, badplatser och mycket mer. Här finns det med andra ord gott om tips på områden att vandra i eller besöka.

I Dalarna är till exempel Falun, Borlänge och Leksands kommuner anslutna – sök efter ”vandring”.  

Läs mer på Naturkartan.se

Dalarnas kommuner

Kommunerna själva har även bra information på sina hemsidor om vandringsleder, promenadstråk, naturreservat och andra områden där det är möjligt att vistas i naturen.

Två kvinnor står vid en fäbod och läser en karta.
Vandringen i Dalarna är omväxlande med alltifrån böljande odlingslandskap, djupa skogar och vidsträckta fjäll. Flera vandringsleder går genom spännande kulturlandskap, till exempel förbi gamla fäbodar och fornminnen.

Tips inför vandringen

Tänk på att vandringslederna varierar i svårighet och längd. Kolla upp varje tur på förhand för att på bästa sätt förbereda dig för turen. Håll extra koll på väderleksrapporter och brandriskrapporter inför avfärd.

Tänk också på att ta hand om djur och natur när du är ute. Allemansrätten ger oss stora möjligheter att vistas i skog och mark – men den kommer även med ett ansvar.

Beroende på underlag och terräng kan det också behövas olika slags utrustning – ibland räcker det med vanliga gymnastikskor, ibland behövs rejäla vandringskängor. En ryggsäck med något att dricka, extra energi, en regnjacka eller andra förstärkningsplagg är också bra att ta med som säkerhet.

Även om vi idag är vana vid att ha mobiltäckning var vi än befinner oss, kan batteriet ladda ur eller så går vi in i radioskugga. Då kan det vara bra att ha en fysisk karta som backup.

Här finns vandringarna

Här nedanför ger vi tips på både nybörjarleder och leder för mer erfarna vandrare. Nybörjarlederna är ofta mer kända och lite tydligare utmärkta i terrängen. Flera av lederna för mer vana är lite längre och kräver eventuellt övernattningar och flerdagarsturer.

Självklart finns det ännu fler vandringsleder än de som vi föreslår här. Sök gärna vidare via tipsen ovanför för att hitta en vandring som passar dig och ditt sällskap.

Två vuxna och två barn på vandring i grönskande fäbodlandskap
Passande skor och en ryggsäck med bra att ha-grejer som vatten, extra energi, förstärkningsplagg gör vandringen både säkrare och roligare. Självklart bör det också finnas plats för gofika.

Vandring för nybörjare

Här nedanför har vi samlat tips på vandringar som är lämpliga för den som vill ge sig ut på kortare vandringar, som vill vandra med barn eller som är nybörjare på vandring. På flera platser är det också möjligt att välja olika slingor och leder, beroende på hur lång stäcka man vill vandra.

Stadssjöns naturreservat, Hedemora

Nytt och fint iordningsställt naturreservat. Via vandringsleden och den ca 300 m långa spången kan du ta dig runt i Stadssjöns naturreservat. Hög tillgänglighet – oavsett om du går, springer, rullar i rullstol, ligger i barnvagn eller använder rullator finns alla möjligheter att utforska området.

Läs mer: Stadssjöns Naturreservat

Isalanäset, Svärdsjö (Falun)

Fint iordninggjord led, även med fina rastplatser och vandringsleder. Stigar är markerade, informationsskyltar finns uppsatta och en parkering finns vid väg 850 i Isala. Nära till badet vid Svärdsjö/Isala och det går också att bada i själva reservatet, då det ligger vid vattnet.

Läs mer: Isalanäset

Vildmarksleden och Ärtknubben, Bjursås (Falun)

Hela Vildmarksleden är 35 km lång och startar start ovanför Dössberget vid elljusspåret. Det går även att välja en kortare distans, exempelvis till Ärtknubbens naturreservat. Vacker vandring med mycket djur och natur.

Läs mer: Vildmarksleden

Vy över landskapet från toppen av berget Ärtknubben utanför Bjursås
En milsvid vy väntar på toppen av berget Ärtknubben i Bjursås utanför Falun.

Enåleden, Rättvik

En led som går från IK Jarlstugan, upp längs Enån till Springkällan som ligger inom Enåns naturreservat. Vid Springkällan, en naturlig springbrunn mitt i skogen, finns slogbod och picknickbänkar. Perfekt för en fikapaus.

Läs mer: Enåleden

Enåns dalgång, Orsa

Något brant, men en vacker vandring och ett tips för barnfamiljer. En 4 km lång rundtur på båda sidor om Enåns dalgång, med centumnära startpunkt vid Hembygdsgården eller Slättbergsbadet.

Läs mer: Enåns dalgång

Limsjön runt, Leksand

En vacker vandring runt fågelsjön Limsjön, ca 7 km lång. Det finns gångväg från centrala Leksand samt flera parkeringar, för olika startplatser längs rundslingar. Under själva vandringen går det att kika efter fåglar, kanske från något av fågeltornen längs vägen. Det finns också flera rastplatser.

Läs mer: Limsjön

 

Springkällan utanför Rättvik
Mitt ute i skogen längs Enåleden ligger Springkällan en kvarleva från när Dalabolaget borrade efter olja vid Draggåns strand i slutet av 1800-talet. Någon olja fanns inte, men väl vatten under tryck. Sedan dess sprutar vattnet året runt. Här finns både slogbod och picknickbänkar, så sikta på en fikapaus här.

Alderängarna, Mora

Vackert naturreservat ca 5 km utanför Mora mot Älvdalen. Parkera vid anvisad plats längs RV 70 och leta er ner mot älvplanet för att börja utforska det gamla isälvsdeltat med fin utsikt, ett rikt djur- och fågelliv och sommartid med skön blomsterprakt.

Läs mer: Alderängarna

Saxdalen, Ludvika

Sommartid finns här flera vandringsleder att välja mellan, med olika distanser. En karta över vandringslederna finns vid parkeringsplatsen som ligger mellan länsväg 604 och sjön Saxen.

Läs mer: Saxdalen

Skattlösbergs by, Ludvika

Runt naturreservatet Skattlösberg finns två markerade vandringsleder. Här går det att vandra i poeten och diktaren Dan Anderssons hembygder med fantastiska blomsterängar i Skattlösbergs naturreservat. Passa till exempel på att besöka den omsjungna Luossastugan.

Läs mer: Skattlösbergs by

Bysjörundan, Borlänge

Bysjörundan är en populär, 11 km lång vandringsled i norra Borlänge som passerar Kvarnsveden och Sör Amsberg. I området finns både informationstavlor och rastplatser samt sevärdheter, aktiviteter och minnesmärken

Läs mer: Bysjörundan

Hästängsleden/Hästingsflotten naturreservat, Vansbro

Hästängsleden är en ca 6 km lång vandringsled, med möjlighet att vandra både en längre och en kortare variant. Leden går genom ett naturskyddsområde med mycket vacker natur.

Läs mer: Hästängsleden

Trolldalen, Gagnef

Vackert naturreservat med mycket att upptäcka och flera leder att välja mellan. Vissa av dem är mycket kuperade, men då finns ofta trappor till hjälp. Det finns också två raststugor och flera vindskydd, där det är trevligt att stanna till och fika.

Läs mer: Trolldalen

 

Skylt som visar vägen vid Limsjön runt samt ett fågeltorn vid Limsjön.
Vandringsslingan runt Limsjön i Leksand är 7 km lång och passar hela familjen. Här går det att spana efter fåglar, gå upp i något av fågeltornen eller slå sig ner vid någon av rastplatserna.

Vandring för erfarna

Här nedanför har vi samlat ett antal vandringar och vandringsleder i Dalarna för mer erfarna vandrare. Tänk på att läsa på om turen på förhand, se till att ha passande utrustning och gott om vatten/energi innan du ger dig ut.

Pilgrimsleden i Hedemora

Hela pilgrimsleden är ca 13 mil lång går genom Hedemoras och Garpenbergs församlingar. De olika etapperna är runt 15–22 km vardera, dock ingen rundvandring.

Läs mer: Pilgrimsleden i Hedemora

Romboleden

Romboleden är en lång pilgrimsled som sträcker sig från Mälardalen i Sverige till Trondheim i Norge. I Dalarna går den ofta på gamla fäbodstigar, genom flera av länets kommuner. Vandra etapper och delsträckor av olika längd och genom olika naturtyper.

Läs mer: Romboleden

Siljansleden

Siljansleden går runt sjöarna Orsasjön och Siljan och är totalt 340 km lång. Självklart är det möjligt att göra kortare dagsturer och etapper. Här går vandringen förbi och genom många idylliska dalabyar, fäbodar och mysiga skogar.

Den passerar genom centrum i Leksand, Orsa och Rättvik, vilket således är passande platser att ”kliva på”. Sträckan mellan Fryksås och Rättvik är utsedd till en av Svenska Turistföreningens signaturleder i Sverige.

Läs mer: Siljansleden

En man och en kvinna vandrar i fäbodmiljö
Siljansledens etapp mellan Fryksås och Rättvik är utvald av Svenska Turistföreningen som en av 13 svenska signaturleder. I fäbodbyn Fryksås väntar storslagen utsikt över Siljansområdet.

Bruksleden, Smedjebacken/Avesta

Den norra delen av Bruksleden går genom de vackra skogarna och böljande terrängen i trakterna kring Avesta och Malingsbo. En längre led på totalt 25 mil, som löper vidare söderut in i Västmanland. Det finns flera kortare etapper att välja mellan för den som inte vill ge sig ut på en riktig långvandring.

Läs mer: Bruksleden

Malingsbo-Klotens naturreservat

Malingsbo-Kloten ligger i södra Dalarna och sträcker sig även in i grannlänen. Det är ett av Sveriges största naturvårdsområden, där chanserna är stora att uppleva de skandinaviska vilda djuren på riktigt.

Det finns flera vandringsleder att välja mellan. En av de mest klassiska är leden som är 35 kilometer lång och går mellan de små byarna Malingsbo, Kloten och Nyfors.

Läs mer: Vandra i Malingso-Kloten

Sméleden, Smedjebacken

Sméleden är en 57 km lång vandringsled som börjar i Björsjö och sträcker sig norrut genom Smedjebackens kommun fram till Jätturns naturreservat. Vandra hela sträckan eller dela upp vandringen i lämpliga etapper.

Läs mer: Sméleden

Lostigen, Falun

En 18 km lång och väldigt vacker vandringen runt sjön Logärden i Falu kommun, som på flera platser går nära vattnet. Lämplig startplats är Finngärdets fäbodar, där det finns en större parkering.

Läs mer: Lostigen

Lybergsgnupen

På gränsen mellan Mora och Malung-Sälens kommun finns berget Lysbergsgnupen. På toppen – efter en rejält brant stigning – väntar milsvid utsikt, hisnande branter, vackra klippor med mystiska märken och ett fint vindskydd med eldstad.

Läs mer: Lybergsgnupen

Morgondimma över skogslandskapet
Varje tid på dygnet har sin charm gör en tur under morgon eller kväll för att uppleva naturen ur ett nytt perspektiv.

Mer information om vandring

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket lägger ut fortlöpande information till allmänheten, både på sin hemsida och via sina sociala medier. Här går att läsa om hur vi bör tänka och bete oss när vi är ute i naturen.

Checklista för hållbart och hänsynsfullt friluftsliv

Allemansrätten

När vi befinner oss i skog och mark gäller Allemansrätten. Den gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Bland annat innebär den att vi ska ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Om Allemansrätten hos Naturvårdsverket