I Älvdalen finns det mycket skog – och den är välfylld med häftiga upplevelser, äventyr och saker att göra. Här väntar många guldkorn i form av vandring, vattenfall, fäbodar, fiske, fika och spännande vildmark.
Ofta brukar det heta att bär eller svamp är skogens skatter, vilket förstås stämmer även i Älvdalen. Samtidigt innehåller utelivets skattkista så mycket mer här. Tini Björs och Lennart Mattsson, som driver vandrarhemmet Tre Björnar, är inte sena med att skicka ut sina besökare på skattjakt i markerna för att upptäcka exakt hur häftig naturen i området är.
– Det finns hur mycket skog som helst här och väldigt fina urskogar än så länge, som vi hoppas att vi ska få be-hålla. Storvarden är till exempel ett av Sveriges sydligaste fjäll som inte så många känner till. Åt samma håll finns Rotensugnets naturreservat, med två vattenfall, tipsar Lennart.
Tini fyller på med fler utflyktsförslag.
– Idag har jag skickat en barnfamilj till Hedbodarna där de skulle titta på kor. Sen har det exploderat med fik i sommar, så de har dykt upp lite överallt. Fäboden Skärklitt och Skärklittsgnupen är en fin vandring man kan göra från vandrarhemmet och man behöver inte ha någon speciell klädsel. Bara att gå som man är.
Populärt att fiska i Älvdalen
Många som kommer till dem på vandrarhemmet gör det för att få vara just som de är. Det råder en avslappnad och skön atmosfär, det skämtas och pratas, tipsas om utflykter och besöksmål.
Tini och Lennart märker att allt fler upptäcker Älvdalens många möjligheter till aktivt och avkopplande uteliv. Samtidigt finns besökarna som vet exakt vad de vill ha – och som återkommer år efter år.
– För några veckor sen satt tre karlar här i köket och knöt fiskeflugor. Vilket handarbete, det är helt otroligt! Ljusa sommarnätter är de ute och fiskar hela natten, sen är de lite mosiga på frukosten. I år köpte de till och med en båt som vi härbärgerar åt dem över vintern. Det är också ett sätt att knyta till sig gäster, skrattar Tini.
Just fisket är en given höjdare i Älvdalen.
– Vi säljer fiskekort och det är många som köper, det är bra fiske till bra pris i Älvdalen. Dessutom är det mesta vildfiske. Här finns både sjöar, tjärnar och forsande vatten med älvar och åar. De riktigt inbitna som har koll kommer hit, konstaterar Lennart.
Kultur, häxor och hemester
Andra besökare har fullt fokus på Älvdalens kultur och historia.
– Vissa kommer hit enbart för Hagströmmuseet och vill snöa in på dragspel. Andra snöar in på porfyren och de tjusiga urnorna. Eller det att häxprocesserna startade i Älvdalen, vilket också väcker intresse, säger Tini.
På senare tid har de sett allt mer dalfolk både på vandrarhemmet och i skogarna.
– Även älvdalingar har upptäckt att man kan semestra hemma i sin egen kommun. Vi har också haft gäster från Mora och Falun som bor över, upptäcker och hemestrar. Man behöver ju faktiskt inte åka så långt.