Vad tänker du på när du hör "vandra i Dalarna"? Vad sägs om gnistrande snö som knarrar under skorna eller kyliga vinterdagar som för med sig röda kinder och rimfrost i håret? Det är vandring som gäller i vinter. Så snöra på dig vinterkängorna, packa ryggsäcken med kaffetermosen och ge dig ut och upptäck slingrande stigar, kulturlandskap och fantastiska utsikter inklädda i snö. Här hittar du Dalarnas bästa vintervandring!
1. Vandra i skogslandskap till fäbodlanskapets fantastiska utsikter
Att vandra bland skogens snötyngda träd från Orsa Grönklitt mot Fryksås och upplev den fantastiska utsikten över det frostiga vinterlandskapet och Siljan. Det är svårslaget! Leden, som är ca 5 km lång, är uppmärkt med blå skyltar och vid mycket snö packas leden för att få bättre underlag att gå på. Variationen i omgivningen ger dig chans att under samma dag uppleva slingrande skogsstigar och Fryksås fäbodslandskap som berättar om svunna tider. Varför inte passa på att promenera genom byn och kanske ta en fika innan promenaden tillbaka?
Läs mer: Orsa Grönklitt
2. Vandring mitt i Sveriges första ekomuseum
Husbyringen i Hedemora är Sveriges första ekomueum, där naturen runt dig är det som är mest sevärt. Det är en Kultur- och naturled på hela 6 mil som på slingrande byvägar tar dig både genom pittoreska byar, täta skogar och förbi industrihistoriska spår. De flesta tar sig fram här på cykel sommartid, men varför inte prova vandringskängorna vintertid? Du passerar flera fantastiska platser längs med vägen om det är dags att vila benen och ta en fikapaus i solen. Kanske vid någon av de spännande historiska platserna du stöter på?
Läs mer: Husbyringen
3. Upplev Dalälvens brus på denna stadsnära vandring
Älvpromenaden i Avesta sträcker sig längs med båda sidorna av älven i 8,5 km och tar dig genom olika miljöer som alla vittnar om ortens rika historia och leder dig genom ett vackert kulturlandskap. Upplev ångan som stiger från Dalälven under riktigt kyliga dagar och charmas av Gamla Byns faluröda hus, Koppardalens blåskimmrande slaggstensbyggnader och varför inte spana efter bäverns hyddor? Längs med vägen finns flera grillplatser som passar perfekt för ett picknickstopp och för dig som vill ha en kortare promenad är ett alternativ att gå över gångbron vid Döda Fallen efter halva sträckan. Missa då inte att ta dig upp för trapporna för att uppleva den fantastiska utsikten över älven som annars skyms av trädens löv.
Läs mer: Älvpromenaden
4. Vandra naturskönt längs med vattnet i Leksand
Solvändan i Leksand lämpar sig alltid för en promenad, men lockar kanske lite extra mycket med vinterhalvårets gyllene ljus eller när skenet från gatlyktorna får snön att gnistra. Slingan som är mellan 8-10 km sträcker sig längs med vattnet från Leksandsbron bort till Leksand Strand och Leksand Sommarland. Det går även att ta vägen genom skogen i Barkdals naturreservat. Ljudet av det isiga vattnet som slår mot strandkanterna förhöjer upplevelsen och turen går förbi både Hildasholm, Leksands kyrka och Lugnetskogen. För den som vill ha en kortare promenad finns det flera ställen att vika av på, så den här turen passar både stora och små.
Läs mer: Solvändan
5. Familjevänling vandring bland fornlämningar och äppelträd
Källslättens bergsmansgård har rötter från 1500-talet, är klassad som en fornlämning. Här kan du vintertid uppleva ett fantastiskt kulturlandskap, komplett med odlingsrösen, äppelträdgård och gärdsgårdar. När rimfrosten klätt in naturen och snön ligger tjock på backen är idyllen total. Källslätten ligger ca 1 mil nordväst om Falun och du kan vandra den sträckan via Vattnets Väg och Källslättenspåret, men för barnfamiljen eller den som vill njuta av en enklare promenad finns parkeringar ca 700 m och 300 m från den gamla bergsmannagården.
Läs mer: Källslätten
Tänk på att underlag, framkomlighet och terräng kan variera mellan olika områden och leder.