Är siktet inställt på en vintersemester med barn? Här har vi samlat en guide fullmatad med tips på saker att göra under jullov och vinterdagar. Ta med familjen på en barnsemester i Dalarna och upplev skidåkning och skidskola, vandra med renar, träffa tomten och gå ner i gruvan.
1. Skidskola: Roligt och lärorikt
Skidskola är det perfekta sättet att komma igång med åkningen för alla – oavsett ålder. Tillsammans med skidskolornas pedagoger övar barnen på att åka skidor, svänga och ploga. Självklart blandat med en hel del lek och bus. Det finns flera olika upplägg, så välj ett som passar dig och ditt barn. Lär er åka tillsammans eller låt barnet lära sig skidåkningen på egen hand. Förutom att de lär sig åka skidor är det dessutom ett perfekt sätt att träffa nya kompisar och ha kul tillsammans. Det finns också skidskola för vuxna, så oavsett om du vill utveckla din åkning eller är nybörjare som vill lära dig från grunden finns en grupp även för dig.
2. Testa miniskoter och skotersafari
I både Sälen och Fjätervålen går det att köra miniskoter – perfekt för alla åldrar och hela familjen. Att åka miniskoter är som att köra gokart fast på snöskoter och fungerar lika bra för barn som för vuxna. Du kör på en inhägnad bana och inga förkunskaper krävs.
Det går också att följa med på skotersafari, där ni tillsammans med en guide ger er ut i vinterlandskapet. Du som är vuxen kör skotern och barnet sitter med bakom. Susa fram genom skog och öppet fjällandskap och känn tryggheten i att ha en kunnig guide med er. Som dessutom tar er till de finaste vyerna och bästa fikaplatserna. Dessutom får hela familjen uppleva hur det kittlar skönt i magen!
3. Åk häst och släde
Kryp ner under tunga, mjuka filtar och mys ner er tillsammans i släden. Sedan börjar hästen lunka fram genom det gnistrande snölandskapet. Det enda vi hör är slädens skrapande mot snön och klingandet från bjällrorna runt hästens hals. Runtomkring er är det mörkt, men kanske lyser månen upp vinterkvällen, liksom facklorna på släden.
I Orsa Grönklitt kan du boka slädtur med middag. Åk häst och släde i facklornas sken genom Grönklittsskogen till Smidgården i Fryksås. Stämning deluxe! Även på Idre Fjäll går det att följa med på en stämningsfull fackeltur med häst och släde, liksom hos Myrbacka gård utanför Leksand och Snickars Brukshästar på Sollerön. En annan typ av slädtur väntar i Fjätervålen. Där kan du följa med på en ”renraid”, där det är renar som drar släden där du får åka med.
4. Träffa renarna
På Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll och Fjätervålen kan du på olika sätt ta del av och lära mer om den samiska kulturen. Känn stämningen under en måltid i en samisk kåta eller med en kopp kokkaffe framför en öppen eld. Lyssna till spännande berättelser om renarna, den samiska kulturen och livet som renskötare.
Du kan också följa med på en snöskovandring tillsammans med tama renar genom den gnistrande skogen. Vandra med tama renar till en kåta i skogen, slå er ner på de mysiga fällarna i snön vid en sprakande eld och provsmaka samiska delikatesser. Renbiten i Grövelsjön anordnar aktiviteter för hela familjen.
5. Gå på våffeljakt
Ge dig ut på jakt – våffeljakt! Gör det till en utmaning att lokalisera och besöka så många våffelstugor som möjligt och hitta din favorit. Testa dig fram mellan olika toppings, med grädde eller glass, variera mellan sötare och matigare varianter. Klassiska, amerikanska och belgiskavåfflor – mumsa på!
En våffelupplevelse utöver det vanliga finns förstås fjällvärldens många mer eller mindre traditionella våffelstugor. Ofta ligger de extra gott och lämpligt till, efter en kortare vintervandring eller skidtur. Bland fjällfavoriterna i Sälen finns till exempel Lindvallens fäbodcafé med sina klassiska våfflor eller Lindalens fäbod med sina belgiska frasigheter. Även Storfjällsgraven är ett våffelsäkert utflyktsmål i Sälen.
Tillsammans med Green Owl Travel i Rättvik kan ni också följa med ut i dalaskogarna på en speciell våffelvandring. Ni följer Siljansleden till Styggforsens vackra och spännande naturreservat mitt i skogen. Guiden berättar om området och leder er fram till vindskyddet där ni sedan gräddar frasiga våfflor över öppen eld och fikar gott tillsammans.
Här har vi också samlat en våffelguide till 9 olika våffelstugor runtom i Dalarna.
6. Stugmys
Lämna vardagen bakom er och spendera jullovet i en stuga. Kanske firar ni till och med jul och nyår i fjällen? Att bo i egen stuga är ett både bekvämt, enkelt och smidigt sätt att spendera lovdagarna på era egna villkor. Dessutom har ni alla möjligheter att tillbringa dagen precis så som ni vill. Kombinera till exempel boendet med någon av aktivitetsförslagen som finns med i den här listan. Förutom utflykter finns det ofta en mängd aktiviteter precis utanför stugdörren, som en spännande vintervandring i skogen, grillning i slogboden eller klassiskt stugmys – det är ni själva som sätter agendan bland allt som står till buds.
Här kan du söka och hitta boende i Dalarna.
7. Gå ner i gruvan
Hos Falu Gruva väntar spännande äventyr under jord. I gruvan ligger temperaturen på stadiga fem plusgrader året runt och en guidad tur innebär en spännande insikt i hur gruvlivet kunde se ut när gruvan en gång i tiden var i fullt bruk. Gruvturerna passar för barn från tre år och uppåt. Passa också på att besöka det interaktiva Gruvmuseet.
Ytterligare en unik gruva finns i Tuna Hästberg, mellan Ludvika och Borlänge, där det döljer sig en både unik och annorlunda värld. I Äventyrsgruvan får ni tillsammans med guider ta er ner i gruvan och väl nere väntar en spännande promenad genom sagolika bergrum. Det här är en lite häftigare upplevelse, där minimumlängd är 140 cm och besökare under 15 år är välkomna i målsmans sällskap.
8. Gör längdpremiär
Är det här vintern då ni står på skidor tillsammans för första gången? Eller så är ni kanske redan hemma med både stavar, pjäxor och hur åkningen funkar. Oavsett nivå finns det många fina och barnvänliga skidområden. Lugnet i Falun, Mora Skidstadion och Orsa Grönklitt är exempel på populära skidområden med barnvänliga spår. Likaså finns det gott om spår för längdskidåkning vid de alpina anläggningarna i Sälen och Idre. Andra favoriter är Norra Garberg Skidcenter utanför Mora, Rännkölen utanför Älvdalen, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Hagvallen i Smedjebacken, Biskopsnäset i Ludvika, Sportfältet i Malung och Snöå Skidstadion i Dala-Järna.
Kom ihåg att snötillgång och temperaturer påverkar spårstatus. Stäm av vad som gäller på platsen där du tänkt åka på skidspår.se.
Läs mer om längdskidåkning i Dalarna.
9. Flyg fram på hundspann
En tur med hundspann i vildmarken är ett riktigt äventyr. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång kälken och ger sig iväg. Självklart kan ni också gosa med de glada hundarna. Det finns många aktörer som erbjuder hundspann runt om i Dalarna och flera av de alpina anläggningarna har också turer i sitt aktivitetsutbud.
10. Träffa Tomten i sagolandet
Tomten bor i Dalarna och på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora går det att träffa honom hela vintern – inte bara på julafton. I den stora utomhusparken kikar skogstomtarna fram bland det frusna lingonriset, tomtenissarna jobbar för fullt i Nissebyn och Tomten tränar sina flygrenar. Dessutom dyker det alltid upp många andra figurer som är sugna på bus och skoj. Sagofen maler sagopulver till alla vinteräventyr och Häxan tar på vinterkappan under sin flygtur över sagolandet. Vinterfolket, vinterälvan Gnistra och hennes bror Sprak, Trollkungen och hans troll är alla på plats för att göra vintern ännu mer magisk och gnistrande.
Ett besök på Sagolandet Tomteland är som att kliva in i en annan värld – där du själv får vara med och leka. Under hela dagen är programmet fyllt av aktiviteter, teater, uppträdanden, upptåg och äventyr. Så ta med både barn och barnasinne till Tomten och hans vänner.