Våffeldagen firas den 25 mars varje år och självklart passar det extra bra att njuta av de frasiga läckerheterna just den dagen. I Dalarna finns det många olika våffelstugor, kaféer och utflyktsplatser där det går att hugga in på våfflor. Se vår lista med tips och sedan är det bara att välja och njuta.
Tänk på att öppettider kan variera, så säkerställ aktuell information hos respektive aktör inför ditt besök.
1. Klassiska kaféer och våffelstugor
Våffelstugorna hör framför allt fjällen till, så njut av vårsolen på fäboden i Idre Fjäll eller i Sälen på Lindalens Fäbodcafé. På Dalmål Kafé & Hantverk i Tällberg har det gräddats stora, frasiga våfflor ända sedan 1953.
Läs mer: Hitta kaféer och restauranger i Dalarna
2. Fixa egna våfflor och ta med ut
Grädda dina egna våfflor! Förbered hemma och ta med i matsäcken eller varför inte testa att grädda dem ute över öppen eld. Gör smeten enligt valfritt recept, häll upp i en flaska och stoppa ner i ryggsäcken.
Väl på plats, när elden sprakar och våffeljärnet är varmt, är det bara att hälla lämplig mängd direkt ner i järnet. Grädde, sylt och annan topping tas med i små burkar.
Runt om i Dalarna finns mer än 360 naturreservat att utforska. Ta sikte på ett av dem och fira våffeldagen i natursköna omgivningar, kanske upptäcker du ett nytt smultronställe?
Läs mer: Hitta besöksmål via Länsstyrelsen Dalarna
3. Våfflor med dalatopping
Grädde och sylt är förstås det mest klassiska att toppa sina våfflor med, men varför inte ta ut svängarna och ge våfflorna extra lokal smak av Dalarna? Björgårdens Syltmakeri levererar klassiker i form av sylt och marmelad.
Den som vill vidga de smakmässiga våffelvyerna kanske lägger på en god ost från Murboannas. Varför inte testa lokal chark? Som korv från Korvfabriken i Skattungbyn, chark från Rältagården, ren och vilt från Renbiten eller struts från Sahlins struts.
LissEllas senap står för både världsmästarsenap och olika såser. Bara fantasin sätter gränserna!
Läs mer: Lokala smaker från Taste of Dalarna