En kvinna fotar en gigantisk dalahäst.

9 sevärdheter du inte får missa i Avesta

Avesta ligger i Dalarnas sydligaste spets och sommartid finns det många guldkorn och pärlor att utforska. Upptäck urtidsdjur, nutida konst, industrihistoria, dalaidyll och lockande natur. Här finns något för alla, ung som gammal.


Verket – Avesta Art

I det gamla järnverket från 1800-talet väntar enorma, stämningsfulla lokaler. Rostiga rör och ugnar vittnar om forna dagar då mullret från järntillverkningen dånade i Avesta. Sedan 90-talet har verksamheten förändrats i grunden och när dörrarna slås upp till Avesta Art väntar överraskande konstverk runt varje hörn. Under sommaren samsas nutida konst, naturvetenskap och historia på närmare 5000 kvadratmeter. 

sittplatser för ett kafé i en industrihistorisk miljö med vackra höga fönster.
Verket, som är byggt av blåskimrande slaggsten, erbjuder inte bara konst och industrihistoria utan även vackra miljöer. Foto: Anna Holm

Visentparken

På en gård i Avesta vandrar stora ståtliga djur tillsammans i flock. Deras muskulösa, kraftiga nackar och rundade horn för tankarna till bisonoxar i vilda västern-filmer. Men i själva verket rör det sig om den utrotningshotade arten visenter. På sommaren kan du besöka Avesta Visentpark, se djuren och glöm inte heller att njuta an en mysig fika i ladugårdskafét och låta barnen leka i stallet.

Världens största dalahäst

Du har väl sett den? Den kända Dalaikonen hälsar dig välkommen till Dalarna där riksväg 70 och 68 möts i Avesta. Där står den stolt vid vägkanten och blickar ut över tillresande. Den sträcker sig hela 13 meter upp i luften och 12,8 meter på längden. 

En kvinna stor och tittar upp på en gigantisk dalahäst.
Med sin gigantiska storlek nästan kräver dalahästen i Avesta att man stannar och tar en bild. Foto: Anna Holm

Karlfeldtsgården

Det var här, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta, som en av Sveriges mest kända poeter och skalder föddes och växte upp. I dag är Karlfeldtsgården ett populärt utflyktsmål. Det lilla museet har fritt inträde, det finns café och servering samt slöjd och hantverk till försäljning. 

Gamla Byn

Upplev en riktig dalaidyll i Avestas äldsta stadsdel, Gamla Byn. Det är en levande och välbevarad bruksmiljö vid Dalälven med faluröda byggnader från 1630-talet och framåt. Njut av omgivningarna, den vackra utsikten över Dalälven och lummiga grönområden, perfekta för en picknick. 

Faluröda hus i lummig grönska sommartid.
Gamla byn i Avesta, med sina faluröda hus rika på historia, bjuder på dalaidyll. Foto: Anna Holm

Sportparken & Metropoolen

Vid Sportparken finns något för alla. Allt från skateboardramper, parcour-park, frisbeebana, beachvolley, hockey och utegym. Men för den som vill njuta en stillsam promenad finns det också nya, asfalterade promenadstråk genom området som passar utmärkt för dig med hund. Granne med Sportparken finns Metropoolen, ett trevligt litet äventyrsbad för hela familjen. Här kan ni koppla av i bubbelpoolen och varför inte passa på att testa den häftiga vattenrutschbanan?

Färnebofjärdens Nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark är Sveriges 26:e nationalpark och ett unikt naturområde där Nedre Dalälven breder ut sig med älvängar, gammelskogar, öar och forsar. Oavsett om du besöker nationalparken för att vandra, fiska, titta på fåglar eller bara för att ta det lugnt kan du räkna med naturupplevelser utöver det vanliga.

Dalälven som forsar fram i en bred ström bland klippor.
I Färnebofjärdens nationalpark hittar du brusande vatten och lockande natur. Foto: Helena Gunnare

Döda fallen

För ca 7 000 år sedan bröt Dalälven en ny fåra för sin framfart. De gamla fallen torrlades och ett besök här passar både dig som är geologiskt intresserad och dig som enbart vill uppleva en magisk miljö längs Dalälven. Lär dig mer genom de stora informationstavlorna över Döda Fallens tillkomst som finns uppsatta vid foten på Döda Fallen samt uppe på klacken.

Erik Lars-gården

Här hittar du ett sommaröppet kafé som serverar hembakt fikabröd i en unik miljö, en butik med stort sortiment av handplockad heminredning, väggar täckta med 200 år gamla dalmålningar och en lummig trädgård vid sjökanten. Erik Lars-gården är en idyllisk pärla som har det lilla extra.

Fika uppställt på ett vitt bord utomhus sommartid.
Hos Erik Lars-gården finns inte bara hembakt fika utan också fantastiskt välbevarade dalamålningar. Foto: Anna Holm