Padelbollar.

Alla kan spela padel – Sveriges nya nationalsport

Padel har vuxit explosionsartat den senaste tiden och allt fler upptäcker tjusningen med att spela. Runt om i Dalarna finns numera flertalet välbesökta padelhallar för de som vill serva, smasha och lobba. En fördel med sporten, som nästan blivit ett återkommande mantra, är att alla kan spela padel. Stämmer det? Magnus Bröms, padelspelare i Mora, reder ut eventuella frågetecken och berättar mer om varför just han spelar. Och hur det funkar att spela padel med barn.


Vad är grejen med padel?

– Att alla kan spela. Det kanske låter som en klyscha, men det är verkligen så. Även om man inte spelat boll- eller racketsport tidigare träffar man bollen, så det blir spel. Det gör också att det blir roligare, när alla kan vara med och spela direkt, utan att man behöver ha någon speciell erfarenhet. I början kan man bara stå och slå mot varandra, de flesta kommer på det efter ett tag. Har man sen spelat några gånger, så fattar man hur det funkar och kan börja räkna poäng, säger Magnus.

Du själv har en bakgrund inom tennis, som är snarlikt padel. Vad är skillnaden?

– Padel går inte lika fort som tennis och man har hjälp av glasväggarna runt omkring banorna. Ett padelracket är mindre än ett tennisracket, vilket gör det lättare träffa bollen eftersom du har mer kontroll. I padel blir det inte heller lika hårda slag. På tennis måste man träna mer och lägga ner tid för att bli bra. Så är det inte alls inom padel, även fast det såklart är många som spelar mycket – just för att det är så roligt. Men man räknar poäng på samma sätt som i tennis, även om det är lite annorlunda regler med studsar och sådant.

Alla verkar prata om och spela padel just nu, varför tror du att det blivit så populärt?

– Det sägs väl att padel är på väg att bli Sveriges nya nationalsport? Det har ju fått ett enormt uppsving, vilket är jätteroligt. Återigen tror jag att det handlar om enkelheten, att alla kan vara med och att det blir något man kan göra tillsammans med familj, partner eller kompisar. Man drar ihop ett gäng och åker ner och spelar, det blir som en sällskapssport. Plus att det är bra stämning och allmänt kul att komma hit till hallen. Alla pratar med alla och det kommer hela tiden in nya som vill vara med och spela.

Du brukar ta med barnen till padelhallen också?

– Ja, jag har varit här med min 4-åring. Padel är tacksamt att spela med barn, till exempel för de mindre racketarna. Sen är banan som i en stor bur, så det blir inte så mycket spring när de praktiskt håller sig på plan hela tiden. Sen beror det ju på hur gamla barnen är, vad man kan göra och hur mycket de kan slå. Rent generellt vill barn ha mycket bollar på plan och träffa så många bollar som möjligt. Det spelar egentligen ingen roll hur de träffar bollen, bara dom känner att de gör det. Det är kul bara att försöka slå på bollarna.

Niclas Mahsur och Magnus Bröms i padelhallen.
Niclas Mahsur och Magnus Bröms är två av dem som upptäckt tjusningen med padel. De spelar både mot varandra, med varandra och med sina familjer. 

Hur funkar padel?

  • Padel kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och började spelas på 1920-talet i Sydamerika.
  • Spelas som singel (två personer) eller dubbel (fyra personer).
  • Banan är utformad som en miniatyr av en tennisplan, men är kringbyggd av fyra meter höga väggar som kan användas i spelet genom att låta bollen studsa mot dem.
  • Underlaget är en slags konstgräsmatta. Vanliga inneskor funkar att spela i.
  • Racket och bollar finns att hyra på anläggningarna.
  • Ett padelrack är mindre än ett tennisrack och är tillverkat i ett kompositmaterial, alltså inga strängar, vilket gör att bollträffen inte blir lika stark och spelet långsammare.