Kliv in i den stora skogsgläntan i skogarna utanför Enviken, där känslan av äventyr är ständigt närvarande. Här väntar ett helt gäng glada huskys på att få ge sig ut på tur i det snötäckta landskapet runt omkring. Självklart tillsammans med passagerare som längtar efter fart, fläkt och pirr i magen. Dags att åka hundspann!
På gården utanför Enviken huserar Nicklas och Josefine Nilsson tillsammans med sina barn och tjugo energiska Siberian Huskys. Deras brinnande intresse för kombinationen djur och natur – och då specifikt slädhundar – blev starten för den gemensamma kenneln och så småningom företaget Below Zero Husky Tours.
Nu ser de till att ännu fler kan känna kraften, ivern och glädjen hundarna förmedlar när de får dra iväg. Det är en mäktig kombination av adrenalin, hundarnas andetag och naturens totala tystnad. I vinter ser Nicklas och Josefine dessutom till att förstärka vildmarkskänslan ytterligare, då de flyttar utgångspunkten för samtliga turer från den egna gården ut i skogen, till sitt nybyggda Huskycamp.
– Alla våra turer utgår härifrån. På egna leder ger vi oss sedan ut på en varierad färd genom tät ungskog till öppen trollskog, över myrmarker och isar, berättar Nicklas.
Omsluts av hundarna
I den inhägnade skogsgläntan finns hundgårdar och rastplatser för hundarna. Även vi människor kan koppla av och njuta vid eldplatser utomhus eller vid den öppna elden i grillstugan.
– Flytten från gården, som vi utgick från tidigare, till campet i skogen innebär att besökaren kommer att få en ännu starkare naturupplevelse. Och en bättre möjlighet att efter själva turen kunna stanna kvar för att få ut mer av dagen. Som att duka upp egen medhavd fika eller bara omsluta sig av hundarna och utforska naturen i och kring huskycampet.
I vinter kommer de dessutom att samarbeta med närliggande skidanläggningen Bjursås Berg & Sjö, där de kommer att erbjuda korta turer med sin familjesläde.
– Turen är ungefär 1 km och tar 10 minuter, så det blir en trevlig paus från skidåkningen. Vi har då två slädhundsteam på plats och när det ena körs kan man träffa och gosa de andra hundarna som har rast.
Då hundspann är en utomhusaktivitet som genomförs i relativt små grupper finns redan från start goda förutsättningar att anpassa sig till rådande rekommendationer och riktlinjer. Dessutom har Nicklas och Josefine infört rutiner för verksamheten, guiderna och besökarna för att öka tryggheten och minska risken för smittspridning.
Hundspann i månsken
Det finns många planer inför vintern och de funderar som bäst på hur de kan utforma ytterligare spännande och äventyrliga turer.
– Vi har en tanke om att köra under dygnets mörkare timmar och färdas genom skogen med ljuset från pannlamporna. Efter halva turen släcker vi lamporna och låter månens sken styra oss den sista biten hem. Om månen inte vill visa sig följer vi tända facklor istället, säger Nicklas.
Han kan dessutom intyga att det är en upplevelse värd att testa.
– Det kanske inte är den första tanken besökare har när de tänker på hundspann, men både Josefine och jag vet att det är en magisk upplevelse att färdas med hundarna under månenssken. Och definitivt något som inte bör missas.