I det gamla järnverket från 1800-talet väntar enorma, stämningsfulla lokaler. Rostiga rör och ugnar vittnar om forna dagar då mullret från malmbrytningen dånade i Avesta. Sedan 90-talet har verksamheten dock förändrats i grunden och när dörrarna till Avesta Art slås upp väntar överraskande konstverk runt varje hörn.
Verket är byggt av blåskimrande slaggsten och det är svårt att förstå hur stort det är vid en första anblick. På närmare 5000 kvadratmeter samsas konst, naturvetenskap och historia från maj till september, då Avesta Art håller öppet. Kenneth Linder, Verkets museiintendent, har jobbat med utställningarna i 22 år och varit med att utveckla Verket till vad det är idag.
– Det hela började med att vi ville göra något av järnverket och planen var att öppna och utveckla det till ett interaktivt inlevelsemuseum. Så blev det och det har varit en spännande och kaotisk resa. ”För vem gör vi det här och varför?” har alltid varit grundfrågan vi byggt museet runt.
”Det måste ses och upplevas”
Kenneth, med en lång karriär som lärare innan han gav sig in i museibranschen, planerar att gå i pension snart. Då ska han plugga statsvetenskap och umgås med familjen, men han har mycket att se tillbaka på och minnas.
– Mycket får man lära sig under de här åren och det har varit viktigt att omge sig med bra rådgivare. Men det finns ett behov av nya ögon och nya perspektiv.
Att det varit en intressant uppgift att utveckla ett nedlagt järnverk till ett respekterat museum råder det inget tvivel om.
– Det var en man från Luleås tekniska museum som sa ”Det här går inte att förklara, det måste ses och upplevas!” Det uttryckte det rätt bra. Miljön är suggestiv och konstnärerna får fritt utrymme för sin kreativitet. När folk går genom Verket vrider de konstant på huvudet och det märks att de undrar var de hamnat.
Den speciella miljön skapar verksamhetens unika inramning.
– Mörkret, rosten, slaggen, ugnarna. Allt det skapar en stämning som är svår att förstå. När det är ett industriarv från 1870-talet som omvandlats till museal verksamhet gäller det att ta ut svängarna!
Går det att förena Cypern i Dalarna?
Att ta ut svängarna är inget ovanligt eller främmande när Avesta Art står för regin. Genom åren har det blivit en hel del spännande möten och en och annan konflikt.
– Ett år hade Peter Curman, en av Avesta Arts vänner, en idé om att vi skulle förena Cyperns två folkgrupper i Avesta Arts lokaler. Vi åkte som en delegation till Cypern med vår svenska ambassadör och träffade konstnärer från båda sidorna, både den turkiska och den grekiska.
Dock fick initiativet inte de enande effekter de hoppats.
– Det uppstod ett storbråk under en mottagning och kvällen slutade med att vi inte hade någon utställning. Det var svettigt ett tag och vår ambassadör fick medla. Som tur var löste det sig och det blev till slut en fin utställning i Avesta även det året, berättar Kenneth.
Aquanauterna på Verket
Det är många som längtar till 2021 års utställning efter förra årets succé med Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897, som även nominerades till ”Årets utställning” av Forum. Utställningen baseras på en dramatisk forskningsexpedition från förra sekelskiftet då den hittills okända arten Homo Aquatis upptäcktes.
– Det är kul att så många tyckte om utställningen och att vi faktiskt tog in den från första början. Vi var lite rädda för hur det skulle bli, men valde att köra på. Vi la ner mycket resurser, det var en storsatsning helt enkelt.
På grund av pandemin införde de besök med slottider. Det resulterade i ett begränsat antal besökare och många som inte fick chansen att se utställningen förra sommaren. Att utställningen återkommer även i år blev med andra ord glada nyheter.
– Vi har bjudit in fem nya konstnärer. Till exempel Tomas Colbengtson, som har samiskt ursprung och reflekterar över samernas relation till svenska staten. Man kan dra paralleller mellan samerna och aquanauterna, hur blev de behandlade egentligen? Det finns trådar och kopplingar mellan alla konstnärer som ställer ut, säger Kenneth.
Kulturresan gör Dalarna starkare
Verket är också ett av stoppen på Kulturresan, en resa genom Dalarna med nio nedslag vid kulturhistoriska besöksmål. På resan går det också att ta med sig Kulturpasset, som innehåller erbjudanden och förmåner hos respektive besöksmål. Samla en stämpel i passet på varje plats och när passet är fullstämplat väntar ett pris: den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa.
Kenneth, som själv längtar efter att genomföra Kulturresan, ser ett stort värde i att jobba tillsammans med de andra besöksmålen.
– Man lär sig saker, får höra hur de andra gör och vi lär känna varandra. Det bygger bra relationer, samarbete och gemensamt värdskap. Besökarna får ett mer rejält grepp om Dalarnas kvalitet, bredd och mångfalden av besöksmål. Tillsammans gör vi Dalarna starkare.
Läs mer om Kulturresan i Dalarna, de nio besöksmålen och Kulturpasset.