Handgjorda tvålar

Hösten är här - Få inspiration på en av våra 5 höstmarknader

Sommaren släcker sina spår, blommorna vissnar och kvällarna blir kyligare. Men med hösten kommer också naturens färgsprakande skådespel - löven skiftar i varma nyanser och det blir äntligen dags att tända ljus och mysa framför brasan. Vad passar bättre än att omfamna årstidens charm och ge sig ut för att hitta inspiration?


Tänk på att öppettider kan variera och ändringar förekomma, så säkerställ aktuell information inför ditt besök.

 

1. Designmarknad hos Skedvi Bröd

Denna marknad är inte vilken som helst. Här hittar du noggrant utvald design och konsthantverk med stark anknytning till Dalarna – en plats där kreativitet och hantverkstradition frodas. Besökare får en unik chans att möta skaparna bakom produkterna, upptäcka nya favoriter och kanske till och med hitta den perfekta detaljen till hemmet eller en personlig present.

Från möbler och inredning till mode och konst – utställarna visar upp en imponerande bredd av hantverk och design i olika material. Oavsett om du är en designentusiast eller bara nyfiken, är detta ett evenemang du inte vill missa.

Kom och låt dig inspireras, njut av lokala delikatesser och ta del av en dag fylld med kreativ energi och hantverksskicklighet.

28 september, 2024 Stora Skedvi

Designmarknad Stora Skedvi
Foto: Stora Skedvi

2. Solvarbo marknad

Solvarbo marknad är en livfull händelse i byn Solvarbo, belägen nära riksväg 70 mellan Borlänge och Säter i Dalarna. Marknaden erbjuder ett brett utbud av knallar, serveringsstånd, tivoli och aktiviteter för barn, vilket gör det till en familjevänlig tillställning.

Bland marknadsstånden kan besökare njuta av lokala delikatesser som Gustafs hästkorv, rökt sidfläsk och den populära Solvarborökta skinkan. För de som blir hungriga under besöket finns även klassiska rätter som ärtsoppa, hamburgare, korv med bröd, smörgåsar samt kaffe med tillhörande fikabröd.

29 september, 2024 Solvarbo

Solvarbo marknad
Foto: Anna Holm

 

3. Rättviks höstmarknad

En av de klassiska stora marknaderna i Sverige, med en lång tradition som sträcker sig tillbaka till 1880-talet. Den hålls från fredag till söndag och erbjuder en stor variation av varor, vilket gör den till en populär mötesplats för både besökare och försäljare.

Här kan man hitta allt från hemgjorda karameller till trasmattor, verktyg och till och med traktorer. Det breda utbudet tilltalar olika typer av besökare, och marknaden behåller sin charm med inslag av både hantverk och praktiska föremål.

4-6 oktober, 2024 Centrala Rättvik

Rättviks marknad
Foto: Anna Holm

4. Höstmarknad på Idre Fjäll

Höstmarknaden på Idre Fjäll erbjuder en härlig dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Under denna mysiga höstfest kan besökarna delta i pumpakarvning och hitta fynd på begagnad sportutrustning. Det finns också lek och bus med den populära maskoten Aske, vilket gör dagen extra rolig för barnen.

Marknaden har också ett brett utbud av fina hantverk, där du kan prata med knallar och kanske hitta något unikt att ta med hem. För den som vill hålla värmen finns det möjligheter att njuta av något varmt att dricka, medan barnen kan delta i halloweenpyssel och avsluta dagen med det efterlängtade godisregnet. Marknaden avslutas med tända ljus i alla pumporna.

2 november, 2024 Idre Fjäll

Höstmarknad Idre Fjäll
Foto: Idre Fjäll

5. Höstmarknad på Våmhus Gammelgård

Denna höstmarknad erbjuder en genuin dalamiljö där hantverkare och lokala producenter samlas för att sälja sina unika produkter. Marknaden präglas av tradition och lokalt hantverk, och besökarna kan uppleva ett rikt utbud av varor från skickliga hantverkare.

För den som vill njuta av något gott finns ett kafé med kaffeservering och glass. Vid slogboden lagas kolbullar, en klassisk rätt som ger en genuin smak av Dalarna.

Alla stugor på plats är öppna under marknadsdagen och visar utställningar av traditionellt hantverk. Besökare får en chans att träffa hårkullor och korgmakare som demonstrerar de unika Våmhushantverken. Dessutom är butiken med lokala hantverk öppen för de som vill ta med sig något hem.

28 september, 2024 Våmhus Gammelgård, Mora

Höstmarknad Våmhus
Foto: Hilla Aspman

Besök även någon av Dalarnas Loppmarknader