När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön.
Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.
Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.
– Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.
Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.
Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.
För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.
– Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.
För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.
– Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.
De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.
– Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.
Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.
– Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning.