För tv-aktuella skådespelaren André Gatu är det inte jul förrän han är hemma i Dalarna. Maniskt julpyntande, överlevnadsmackor på tuttul, facklor i vintermörkret och sömndrucken julotta. Addera krispiga skidturer som förberedelse för Vasaloppet och besök i ett magiskt sagoland. Så utspelas julhelgen som helst ska vara som den alltid har varit.
Den 23 december hoppar jag på tåget mot Dalarna. Det har varit ett otroligt intensivt år, med väldigt mycket jobb. Jag har bland annat spelat in tv-serien ”Vuxna människor” med Felix Herngren och Adam Pålsson. Det är idoler jag alltid sett upp till, så att få jobba med dem och jobba med tv har varit grymt. Det har också blivit teaterroller, som ”Flugornas herre” på Helsingborgs stadsteater, och i vår kommer jag att spela i en föreställning om Monica Zetterlunds liv på Malmö Stadsteater. Jag lever verkligen min dröm!
Men det har som sagt varit intensivt och därför blir det ännu skönare att komma hem vid jul. Plus att jag saknar Dalarna jättemycket. Framför allt familjen, men också minusgraderna. Jag vill ha riktig vinter och min plats vid matbordet. Det tar 9–10 timmar med tåg från Malmö till Mora, så jag hoppas innerligt att det inte bli någon försening. När jag kommer fram på eftermiddagen är det julpynt som gäller hela kvällen. Det är heligt för mig och ett måste för att komma i rätt stämning.
Traditionsenligt julfirande
När jag vaknar på julafton är det massvis med snö utanför fönstret och 10 minusgrader, så där riktigt krispigt. Det har snöat under natten, så vi måste skotta fram bilen när jag och lillebror ska åka till pappa för julfrukost. Då har han gjort risgrynsgröt från grunden, med äkta kanelstång i. Det är lyx!
Sen tar vi sikte på vår stuga i Vikarbyn tillsammans med mamma. Väl där tänder vi en brasa i kaminen, sätter på julmusik och börjar förbereda maten. Här börjar julstämningen infinna sig på riktigt. Nu är det också dags att hämta oss en julgran. Stugan är bara 19 kvadratmeter och visst finns det takhöjd, men absolut inte plats för en gran. Så det blir en halvmeter hög variant i mer symbolisk storlek.
Här någonstans äter vi julaftonens överlevnadsmacka, som alltid är tuttul med julskinka och senap. Tuttul är ett mjukt tunnbröd typiskt för Dalarna och just det här bakar vi själva efter ett familjerecept som morfars moster tagit fram. Vi drar igång bagarstugan två gånger per år, en gång för midsommar och en för jul.
En fackla börjar synas i mörkret utanför fönstret. Då vet vi att släktingarna från andra sidan viken är på väg. När de kommer blir det Kalle Anka, julbord och paketöppning om vi har julklappar. Det blir allt färre sådana, i år kanske vi bara kör julklappsleken.
Midnattsmässa och julotta
Vi alla har julmust i glasen hela dagen, för framåt sena kvällen är det dags att hoppa in i bilen igen. Midnattsmässan i Mora kyrka är väldigt vacker, med många tända facklor, fina psalmer, levande musik, en präst som pratar om julen och väcker tankar om livet.
Därefter är den stora frågan om vi ska orka med julotta. Vi har som tradition att gå på den som är i Rättviks kyrka och börjar klockan 04, den tidigaste i bygden. Även om det är kämpigt att ta sig iväg vägs det upp av känslan i en fullknökad bil tillsammans med familjen, att se kyrkan som lyser i mörkret, bland facklor och tända ljus. När jag var yngre brukade jag somna i kyrkbänken, trygg av prästens tal, musiken, de tända ljusen. Den varma känslan lever kvar.
Firar 30 år med Vasaloppet
Så fort jag kommer hem till Dalarna tar det inte lång tid innan jag står i skidspåret, så juldagen spenderas säkerligen där. Vissa åker skidor utan musik och vill höra naturen, men det gör jag ytterst sällan. Beroende på dagshumör sätter jag på en spellista och ger mig ut i skogen. Helst vill jag ha en krispig dag när solen lyser och det är runt fyra grader kallt. Då blir spåren så där hårda och fina, nästan lite isiga. Det är en skön känsla att få jobba med armarna och staka på.
Jag fyller 30 år i vår, så jag tänker att jag ska fira med att åka Vasaloppet. Visserligen åkte jag förra året också, men då han jag inte träna så mycket på grund av sjukdom och jobb. Det blev en kamp, var skitjobbigt och jag tänkte ge upp. Fast jag bet ihop och kom i mål, men lovade mig själv att åka betydligt mycket mer skidor inför nästa försök. Det blir nog dessutom ett seedningslopp den här vändan, troligtvis Halvvasan på tisdagen innan, så att jag kommer längre fram i leden. Det är något speciellt med Vasaloppet och Vasaloppsveckan. 2013 fick jag äran att vara kransmas och då förstod jag exakt hur stort det är. Bara här i Malmö ser jag många som åker rullskidor och kämpar hela året för att åka upp till Mora i mars.
Hälsar på tomten och "jular"
Vinter i Mora för mig är också Tomteland och familjen har varit där många gånger sen jag var liten. När jag blev äldre fick jag också chansen att jobba nära nissar och prinsar där i sagolandet. Att ha fått den möjligheten har varit guld värt och jag har insett vilket otroligt stort projekt det är att skapa den magi som omgärdar hela Tomteland. Att åka dit vintertid när snön bäddar in de olika miljöerna är verkligen som att kliva in i en magisk värld.
En annan grej jag alltid gör tillsammans med familjen är att ”jula”. Min mamma har gjort det sen hon var liten och nu förs traditionen vidare. Det är helt enkelt att vi åker runt till folk vi tycker om, ger en kram, äter en godisbit, pratar och kanske lämnar en liten julklapp. Helt enkelt hälsar dem en god jul och gör det som högtiden faktiskt handlar om: ser varandra och visar att vi finns här. Det är någonting i det, påminnelsen om att man inte är ensam.
Med tanke på dagens samhälle, rädslan som finns överallt för det nya, det som händer i omvärlden, över ekonomi och jobb. Jag tycker det är otroligt viktigt att försöka sprida ljus, kärlek och glädje.
André Gatu
Bor: Malmö, född och uppvuxen i Mora
Gör: Skådespelare
Aktuell: Tv-serien ”Vuxna människor” på TV4. Förbereder föreställning om Monica Zetterlunds liv på Malmö stadsteater, med premiär våren 2023.
Instagram: @andrejaviergatu
Säkra julen (och vintern) på dalavis
- Tuttul
Det mjuka tunnbrödet bakas med mjölk och de traditionella kryddorna anis och fänkål. Om du inte bakar själv finns det att köpa hos exempelvis Rättviks Tunnbrödsbageri. - Julotta
Det anordnas julotta i flera kyrkor runt Siljan på juldagens morgon. Till exempel i Rättviks kyrka kl 04 och i Leksand, Siljansnäs, Mora, Orsa och Ore kl 06. - Skidtur
Med ”Arenakortet” får du tillgång till spårsystemen i Vasaloppsarenan, Mora skidstadion och Norra Garberg sportcenter – totalt över 100 kilometer njutbara skidspår. - Vasaloppet
Vinterveckan samlar flera olika skidlopp i den nio mil långa Vasaloppsarenan mellan Sälen och Mora. År 2023 är det 24 februari–5 mars som gäller. - Tomteland
Runtom i den stora utomhusparken väntar ett varierat program för hela familjen med musikala föreställningar, aktiviteter och spännande äventyr tillsammans med alla sagofigurer.