Förra årets premiär av ”Fixarjulen” på SVT Play blev så populär bland tittarna att serien får en andra säsong. Återigen spelas programmet in på Myrängsgården i Bonäs, Mora, med tv-profilen Malin Olsson som programledare. "Man fixar i november och chillar i december", menar Orsabördiga Malin som alltid längtar hem till vintern i Dalarna.
Snön lyser vit på Myrängsgårdens tak och gårdstun. Det är mars månad och vi smyger i kulisserna under en inspelningsdag av Fixarjulen, där den kringbyggda gården spelar en viktig roll. Programidén kläcktes av Kajsa Peters, projektledare och utvecklingsansvarig på SVT Malmö Barn.
– Tidigare har Malin och jag jobbat tillsammans med programmen ”Fixarmästarna”, ”Fixarfesten” och ”Fixaräventyret”. Eftersom vi älskar julen kom vi på att vi ville göra ett julprogram ihop. Resultatet blev korta avsnitt, runt sju minuter långa, som sänds varje dag i november, innan julkalendern drar i gång. Den första säsongen gjorde succé med runt 170 000 tittare per avsnitt, så vi blev glada när vi fick grönt ljus för ännu en säsong, säger Kajsa.
Livsstilsprogrammet kombinerar julpyssel och bak med en spännande berättelse.
– Vi bjuder in barn och vuxna i en sagovärld, det tror jag att man behöver i novembermörkret. Att vi spelar in programmet i Dalarna känns naturligt då Malin kommer härifrån. Vi är så glada att vi fick tips om att Myrängsgården går att hyra, för vi hade aldrig kunnat bygga upp en sådan här miljö i en studio. Allt finns ju redan här, vi har knappt behövt skapa några scenografier på plats. Miljön är verkligen magisk, det är nästan så att jag tror att det bor tomtenissar här…
100 procent julstämning
Allmogedrömmen Myrängsgården visas i vackraste juleskrud, pyntad från topp till tå med granar, kransar, lyktor och julstjärnor. Dalarnas kultur, traditioner och sägner ges också stor plats i programmet, bland annat väver man in dalmålet, folkdräkter, fäboddjur och så inspireras man av kurbits.
– Vi låter hantverk och hemslöjd möta vår fixarvärld. Det var enkelt att bygga en berättelse när det redan fanns så mycket spännande här i Dalarna att inspireras av.
Programmet bjuder på en hel del bakning i Myrängsgårdens kök som stylats om till en godisbutik i pastellfärger.
– I år lär vi ut hur man gör en dalasandwich och så har vi tagit med hjortronsylt i något bakverk eftersom det är ett bär som växer här. Vi har också gjort upp en eld vid Orsasjön där vi grillat pinnbröd à la lussebröd. Naturen här är ju fantastisk att vistas i och den gör sig väldigt bra i kameran. Och för mig som bor i Skåne känns det exotiskt med all snö, tycker Kajsa.
En nyhet för i år är att programmet gästas av några kändisar: Ferry Svan som tävlar på internationell nivå inom timbersport, kocken Tina Nordström och artisten Klara Hammarström med syskonen Ellen, Adam och Annabell. En annan nyhet är alla djur som medverkar, bland annat hästen Åke från Snickars Brukshästar på Sollerön i Mora och den sju år gamla lantrasgeten Irene från Mor Linas Getgård i Born i Rättvik. Irene är en äventyrlig get som tar chansen att visa upp det som ingen trodde att en get kunde göra, bland annat åker hon bil och drar barn på kälke.
Hellre Dalarna än Disneyland
För Malin, som växte upp i Skattungbyn i Orsa och nu är bosatt i Malmö, blev valet av inspelningsplats en lyckträff.
– Jag längtar alltid hem till Dalarna, mina rötter är viktiga för mig. Jag hade en fin barndom här och växte upp i en kreativ familj i en liten by där alla kände alla. Jag spelade fiol i skolan och min farmor sydde min Orsadräkt. Farfar var korgmakare och kurbitsmålare, berättar Malin som ser Fixarjulen som ett familjeäventyr, då hennes sambo Simon Peyron och döttrar Blanka och Hedda också medverkar i serien.
– Det här är en sådan härlig grej att få uppleva med familjen. När man tar med barn blir det organiskt. Barn bara är, vilket gör det äkta och kul att titta på. Men det blir inte så lätt för mig som ska vara både mamma och programledare…
Aldrig tidigare har Malin tagit emot så många positiva reaktioner på något hon gjort.
– Fixarjulen är som en drömvärld som vi målar upp här på Myrängsgården. Efter första säsongen hörde en farmor av sig och sa att nu vill hennes barnbarn hellre åka till Dalarna än till Disneyland. Så jag säger grattis till alla som åker hit för att uppleva landskapets traditioner, historia, kultur och natur. Dalarna är ju som ett Sverige i miniatyr! Och för en julälskare som jag går det inte att fira en bättre jul än i ett vintervitt Dalarna.