Hugo Röjgård

Enduro-SM i mountainbike i Falun

Söndag den 22 september, avgörs enduro-SM i mountainbike i Falun. En av de tävlande, miljökämpen Hugo Röjgård har valt att ta sig från Stockholm till Falun för egen maskin. Vi fick chansen att ställa några korta frågor till honom om hans kommande äventyr.  


Vem är du?

Mitt namn är Hugo Röjgård, jag är cyklist och främjare. Till vardags arbetar jag kortfattat med att utveckla mountainbikecykling i Sverige på Cykelfrämjandet (vilket är det fjärde främjandet jag arbetar på). Egentligen är jag konstvetare och expert på graffiti och gatukonst, men har lyckats göra min hobby till mitt jobb. Jag cyklar mest stig i skogarna runt Stockholm, men tävlar även i Enduro (nu för tiden i master-klass). Sedan ett år tillbaka är jag också engagerad i klimatorganisationen Protect Our Winters POW. 
 

Vad är POW och berätta om din cykel

Protect Our Winters (POW) grundades i Nordamerika 2007 av snowboardåkaren Jeremy Jones. Idag är POW ett världsomspännande nätverk och finns sedan 2016 i Sverige. POW mobiliserar friluftsmänniskor och arbetar med utbildning, samarbeten och påverkansarbete för att driva systemförändringar och skapa en bättre framtid för oss alla. Även om namnet associerar till vintern engagerar POW alla inom friluftslivet. Allt är ju sammankopplat även om vi som cyklister inte har snön som symbol påverkas vi av en lång rad förändringar kopplade till klimatet.
Sedan i vintras är jag ambassadör i POWs Athletes Alliance. För att synliggöra klimatkrisen och skapa en konversationsstartare har jag låtit lacka om min cykel med ett mönster som symboliserar jordens medeltemperatur från 1900 fram till idag. 

Hugo Röjgård cyklar
Foto: Hugo Röjgård

Varför just tävlingen i Falun och varför valde du Dalkarlsvägen?

Jag vill testa att cykla till en tävling och Falun var den som kändes görbar rent tidsmässigt då det är relativt nära Stockholm där jag bor. Sen är det ju en bonus att det var SM just där. Falun har ju också fantastisk cykling! Dalkarlsvägen, ja någon väg ska man ju ta... haha. Jag gillar att skapa berättelser och jag fick tipset från en god vän från Dalarna som vandrade här för ett par år sedan. Det känns kul att få en kulturhistorisk koppling till projektet. Det ska bli spännande att se och förhoppningsvis lär jag mig mer om historien längs vägen till och från Falun.

Vi önskar Hugo stort lycka till på tävlingen i Falun den 22 september och att det så viktiga projektet POW får massor med bra publicitet. 

Hugo Röjgård på cykel
Foto: Hugo Röjgård