Charkbricka med olika korvar och tillbehör.

Dalarna på en charkbricka – Fixa godaste fredagsmyset

Varför inte göra en härlig charkbricka till helgens fredagsmys? Självklart med extra goda smaker från Dalarna som lyfter plockmaten till en ny nivå. Ost, korv och bröd utgör grunden och därefter blir tillbehör och dryck pricken över i. Här är en guide till hur du skapar en riktigt härlig ost- och charkbricka med alla de rätta komponenterna. Bara att duka upp och börja plocka!


1. Börja med ostarna

Låt osten utgöra grunden och bygg charkbrickan utifrån ostar med olika karaktär, konsistens och smak. Våga prova nya sorter och utmana smaklökarna.

Murboannas Ost har tillverkning och gårdsbutik utanför Borlänge och här finns alla möjligheter att testa något nytt. I deras sortiment finns ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika.

Koppslahyttans Underbara är till exempel en mild och krämig vitmögelost av Camembert-typ och den som vill ha lite starkare smak siktar in sig på den lagrade blåmögelosten Frostbos Fina. Båda gör sig perfekta med en god marmelad.

Kittosten Gertruds Mjuka gör sig bäst som den är och på färskostsidan är det Murbos Harmoni som gäller. Testa också gärna nyheten Ängarnas Under, från nyzeeländske stjärnmejeristen Francis Bigot.

Kyldisk fylld med olika sorters ost.
Börja med att välja några riktigt goda ostar till charkbrickan: hårda och mjuka, milda och med mer karaktäristisk smak.

2. Smakrika charkuterier

Efter osten är det dags för charkuterierna och även här finns alla möjligheter att vidga sina smakmässiga vyer. Vad sägs till exempel om att testa något i strutsväg?

Sahlins Struts utanför Borlänge har både gårdsbutik, mat för avhämtning och webbshop för den som vill testa den unika delikatessen i olika form. Fyll charkbrickan med rökt eller lufttorkat strutskött, gårdens egen strutskorv och den prisbelönta strutsleverpastejen.

Addera vilda smaker av ren i form av korv eller torkat kött från Renbiten Deli i Falun samt olika lokala chark- och rökeriprodukter från Rältagården utanför Leksand – och en läcker helhet börjar ta form.

En bricka med charkuterier från Sahlins struts.
Testa även olika typer av charkuterier för att vidga de smakmässiga vyerna, som torkat kött eller korvar av struts och ren.

3. Bröd att lägga det goda på

Nu är det dags att börja plocka och ett riktigt gott bröd fungerar som grundplåt. Typiskt för Dalarna är tunnbröd i olika former, framför allt det mjuka.

Rättviks Tunnbrödsbageri bakar alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul som är smaksatt med anis och fänkål och kavelbulle, som är en större brödkaka bakat med smör, mjöl och kryddor. Spana även in deras Tjipps, där det mjuka tunnbrödet skurits i smala bitar och penslats med olja, kryddats och därefter bränts i ugnen en gång till. Adderar garanterat en krispig touch!

Mjukt bröd finns även hos Snitths Hantverksbageri i Furudal, Ryggåsstugan i Dala-Järna eller Kanel & Kummin i Stora Skedvi. Här väntar gott matbröd, hantverksmässigt bakat surdegsbröd, liksom uppstickare som danska rågbröd och krispiga baguetter.

På den hårda brödfronten finns knäckebrödet från Skedvi Bröd, som gräddas för hand över öppen eld av bagare som tillsammans har flera hundra års erfarenhet av hantverket.

Olika sorters tunnbröd från Rättviks Tunnbrödsbageri.
En mix av hårt och mjuk bröd skapar härliga kontraster. Det mjuka tunnbrödet Tuttul bakas i Rättvik och kan med fördel samsas på charkbrickan med hårt knäckebröd från Skedvi Bröd.

4. Tillbehör och toppings från Dalarnas skogar

En eller flera riktigt goda marmelader och sylter samt världsmästarsenap rundar av hemmafesten. En mix av goda tillbehör och toppings gör charkbrickan komplett.

Från Björgårdens syltmakeri utanför Rättvik hämtas syltade produkter som drycker, marmelader och chutneys från dalaskogarnas välfyllda skafferi.

Toppa eller doppa ost, bröd och chark i olika sorters senap, senapsdressing och grillsåser från LissEllas Senap i Hedemora. Deras ”Söt och stark senap” har en lång varm eftersmak, perfekt till både korv och ost.

Eller utforska nya senapsmarker med mer vilda smakkombinationer av havtorn, blåbär, lingon eller whiskey. Samtliga med världsmästarutmärkelser.

Person som tar marmelad ur glasburk för att bre på brödskiva.
Marmelader, chutneys och sylter på bär från Dalarnas skogar blir pricken över i på charkbrickan.

5. Dryck från lokala bryggerier

Även det i glaset ska förstås smaka av Dalarna. I ett gammalt och kulturmärkt industrihus, mitt i Stjärnsund utanför Hedemora, brygger Stjernsund Brygghus öl med hög kvalitet på ekologiska råvaror.

Brygghusets öl är dessutom inspirerat av bygdens historia, där profiler som Polhem, Emerentia, Cronstedt och Stierncrona verkade på 1700-talet. I sortimentet finns därför till exempel den ekologiska IPA:n Polhem, med smaktoner av knäckebröd, ljus sirap och apelsinskal.

En annan dalaklassiker är Oppigårds Bryggeri. Även de huserar utanför Hedemora och har gång efter annan prisats och uppmärksammats för sina välsmakande drycker. I det breda sortimentet finns en mängd olika sorter som ale, stout, lageröl, torr cider, IPA och snaps.

Ölflaskor på hylla.
Smaken av Dalarna kommer även i flaska, som här från Oppigårds Bryggeri.

Det här är Taste of Dalarna

Alla de producenter som nämns ovan är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna, som består av gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna. Gemensamt är att alla sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.

Många av producenterna som nämns i guiden har webbshop, så att du kan uppleva smaken av Dalarna även om du inte har möjlighet att besöka dem live just nu.

Många av produkterna finns även att köpa hos utvalda återförsäljare, både runt om i Dalarna och i övriga Sverige. Kika gärna på respektive aktörs hemsida för mer information om hur du kan få tag på just deras produkter.

Om du planerar ett besök hos någon av producenterna, tänk på att öppettider kan variera efter säsong, så hitta aktuell information hos respektive aktör inför besöket.

Läs mer om Taste of Dalarna