Elle vandrar i skogen.

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Gillar du att laga mat ute över öppen eld? Vill du lära dig mer om hur du skapar minnesvärda – och goda – smakupplevelser utomhus? Elle Nikishkova driver Elles Utemat och brinner för matlagning av naturens råvaror. Här guidar hon till de bästa och godaste matupplevelserna utomhus.


Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning – och som förvandlat sin passion till sitt yrke. Hennes uppväxt, som geografiskt sett spänner sig från Ukraina i öst till Kuba i väst och Sverige i norr, har varit en stor inspirationskälla till den mångkulturella matlagning som präglar menyerna i Elles Utemat. I dag arbetar hon över hela landet med att skapa unika upplevelser kring utematlagning, om det så är för besökare under ett evenemang eller under kurser för de som är nyfikna på de stora möjligheter utematlagning bjuder på.

Vad är skillnaden mellan att laga mat utomhus och ”vanlig” matlagning?

– Jag tycker att ”utomhus” överlag är en trevligare miljö än ”inomhus” – speciellt när det gäller matlagning. Skogens dofter, trädkronornas sus, fågelsången. Att få hugga och spänta ved, få kolla in i en brasa, känna dess värme. Hela upplevelsen blir så mycket mer komplett när man får laga mat över öppen eld utomhus. Sen är det ju också röken som gör susen, den ger maten en annorlunda smak och hjälper nosen att hitta andra aromer i måltiden.

Vilken mat funkar bäst ute?

– All mat man gör inne går att göra ute. Det gäller bara att ha koll på vilka redskap som finns för att steka, koka, baka och röka. Det som ibland skapar begränsningar är möjligheten till kylning när man är ute en längre tid under varmare perioder. Då får man skippa sådant som kan bli dåligt i värmen, som färskt kött och fisk, och istället köra veggo.

Självporträtt på Elle.

Vilka förberedelser behövs när man ska laga mat utomhus och i skogen?

– Ett tips för den som vill laga mat ”from scratch”, men utan att behöva bära för mycket och för tungt, är att använda lufttorkade råvaror som är torkade separat. Sen använder man dem för att komponera egna rätter i stället för att köra på färdigpackat. Vintertid är det viktigt att preppa så mycket som möjligt hemma och ta med sig ut i lådor eller fryspåsar. Hacka lök i minusgrader är väl lite halvkul. Om man inte har någon erfarenhet alls av utematlagning är det enklaste att börja med ett gas- eller stormkök. Då har man allt man behöver för att koka och steka, plus att det är en relativt billig investering.

Hur började utematlagningen för dig?

– För mig började utematlagningen på just ett sådant där stormkök någon gång på 90-talet när jag gick med i Fältbiologerna i Umeå. Vi var ute i skogen en hel del och lagade allt möjligt på våra turer. Jag kommer ihåg en sommarresa vi gjorde till Kolahalvön. Vi var ute i skog och mark många dagar i sträck utan närhet till städer eller affärer och ibland tog maten slut. Det enda vi hade kvar var salt och mjöl. Då gjorde vi en enkel deg på vatten från en bäck och våra sista ingredienser, plockade svamp och bär och gjorde små dumplings med stekt svamp till huvudrätt och små dumplings med bär till efterrätt. Så enkelt och gott!

Avslutningsvis: Vilka är dina tre favoritplatser i Dalarna?

– Utan att inbördes ordning, skulle jag säga: Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Vilken magisk plats det är! Jag älskar turkost vatten och att få se det mitt ute i en svensk skog var en helt fantastisk upplevelse. För att inte tala om hur uppfriskande det var att ta ett dopp och hur coolt det var att veta att den är över 200 meter djup. Sedan Gyllbergen, jag älskar stället! Har dessutom bara sett en liten del av området och jag vill tillbaka för en längre tur på sommaren, men också på vintern. Och så Dala-Floda för att paddla fors, stand up paddle board och få hänga med min kompis James och resten av gänget på Kajaktiv.

Glödande kol.