Långa träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Vallan utgörs av tjära och vid de för dagen tre Vasaloppskontrollerna bjuds det på buljong, ägg och mjölk. Lördag den 12 februari 2022 är det dags för 139 utvalda åkare att ställa sig på startlinjen vid Olnispagården i Sälen och skida mot Mora i Jubileumsvasan. Martin Sahlström från Sundborn är en av dem. Han förbereder sig på en tuff färd, men tränar genom rejält skogshuggararbete och sätter stor tilltro till sin envishet.
Martin, hur kommer det sig att du sökte till Jubileumsvasan?
– Det här är ju en rolig utmaning som skiljer sig från allt annat. Jag har sedan många år åkt Vasaloppet och har som flera andra förälskat mig i loppet. Att få göra det på ett nytt – eller gammalt – sätt känns otroligt lockande. Dessutom, när vi för åtta år sedan flyttade till den gård vi bor på nu hittade jag ett par gamla träskidor i ladan. När jag läste om Jubileumsvasan väcktes tankarna kring dessa skidor till liv. Jag gick ut och letade bland barncyklar och studsmattor, hittade skidorna och insåg att de var helt perfekta för uppdraget!
Hur ska du förbereda dig?
– Jag kommer att träna på som vanligt. När vintern kommer blir det väl lite extra träning på de gamla träskidorna. Eftersom jag vid sidan av mitt vanliga jobb på räddningstjänsten även röjer skog så planerar jag att likt skidåkarna för hundra år sedan arbeta riktigt mycket i skogen i höst och vinter. Vad kan vara bättre förberedelse än lite rejält skogshuggararbete?
Hur sker själva skidträningen?
– Jag har bra förutsättningar för skidåkning hemma. Föreningen hemma i byn, Sundborns Goif, gör ett jättejobb ideellt med fantastiska skidspår på åkrarna runt om i bygden. Spåret går faktiskt precis utanför husknuten så det är ett riktigt ski in-ski out-läge. Det lär även bli en del körning i skogen hemma med träskidorna.
Hur går tankarna kring de speciella förutsättningarna under själva loppet?
– Jag är ganska envis och har byggt upp bra uthållighet genom åren. Medvetenhet om sträckan och terrängen kommer att hjälpa samt att jag gillar att nöta på länge, för det kommer att ta tid! Att åka obanat är jag ganska van vid, jag har prövat det mesta i skidväg. Redan i gymnasiet i Älvdalen åkte vi telemark med läderpjäxor och turskidor i Väsabacken. Träskidor, fast nyare modell, brukar jag åka på när jag gör turer i skog och fjäll.
Hur tror du att loppet blir?
– Tufft. Skidföret just den dagen kommer väl mer än någonsin att påverka hur det hela slutar. Sen är det också roligt att se det som är runt omkring, kontrollerna och publiken. Kommer jag att känna mig som någon som åkte för 100 år sedan? Bara att få vara med på den här resan, som är helt unik, är ju upplevelsen jag strävar efter. En känsla av lite lagom galenskap tillsammans med ett gäng lika galna ”medtrafikanter” kommer ju göra hela dagen till något väldigt annorlunda, ett minne för livet! Jag vill dessutom få en känsla för hur det var i Vasaloppsspåret förr i tiden, hur fort åker jag jämfört med de som åkte då? Skulle jag haft en chans? Förmodligen inte…
Martin Sahlström
Bor: Sundborn
Gör: Brandman och skogsarbetare
Bästa träningspasset: Längdskidor på ängarna hemma i byn.
Bästa uppladdning inför lopp: Lev som vanligt, träna lite mindre.
Träningsfilosofi: Lagom träning så kallad mellanmjölksträning ofta, minst 1 timme om dagen.
Tidigare Vasaloppserfarenhet: Först Kortvasor och Halvvasor, sen åkte jag Vasaloppet så fort jag hade åldern inne som 18-åring och har sedan dess åkt nästan varje år. När Nattvasan presenterades som ett nytt lopp ville jag förstås testa det också. Det var ett fantastiskt evenemang och en häftig upplevelse att dansa fram på skejtskidor mitt i natten i pannlampans sken!
Om Vasaloppets Jubileumsvasan
År 2022 firar Vasaloppet sitt 100-årsjubileum lördag 12 februari 2022 – dagen innan det ordinarie loppet – arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp, Jubileumsvasan. Målsättningen är att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt och skida som om det vore 1922. Det betyder långa träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Åkarna vallar med tjära och njuter buljong, ägg och mjölk vid de tre kontrollerna.
Starten går vid Olnispagården i Sälen, på västra sidan om Västerdalälven. De tre kontrollerna Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg passeras på vägen ner mot målet vid Gustav Vasa-statyn i Mora. Underlaget kommer bland annat att bestå av packad snö på skogsvägar och stigar. Vissa sträckor kommer att vara uppkörda med häst och släde.
Loppet har 139 platser och under våren 2021 var ansökan öppen för alla intresserade att söka. En namnkunnig jury, bland annat bestående av Vasaloppets vd Johan Eriksson, träningsinspiratören Susanna Kallur och programledaren Johanna Ojala, tog sedan ut den slutliga startlistan.
Läs mer om Jubileumsvasan på Vasaloppets hemsida.