Vy från Fryksås fäbod över Orsasjön.

Med Siljan som kuliss

I Siljansområdet finns vandring för alla. Vandra genom fäbodar och det fantastiska landskapet och passa på att njuta av utsikten.


Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt har i alla tider varit en populär destination för skidåkning, cykling och träning. När det kommer till vandring är den lite av en oslipad diamant, där man nu satsar mer på vandringsupplevelser. Här finns allt från kortare familjevandringar till långa, flacka, branta och obanade stigar. Här passerar också Siljansleden.

Det är gott om svängrum och ett stopp vid Fryksås fäbod bjuder på en av Dalarnas vackraste vyer. Fäbodmiljön är Sveriges största med timmerbyggnader och fäbodar från 1500-talet. Här kan du stanna för en fika och njuta av den historiska dalaromantiken. I området finns många vandringsleder och fäbodstigar att utforska. 

Ett tips är att testa den fina vandringsleden runt Rädsjön som ger en härlig naturupplevelse med lätt vandring som passar hela familjen. Fördelen i Grönklitt  är att allt finns samlat. Stugorna ligger ett stenkast från vandringen, det går att hyra gångstavar och barnbärstolar och restaurangen är öppen året om. Vill du göra helt andra saker kan du cykla MTB, bada, paddla och massor av annat. Grönklitt är definitivt värt att upptäcka!

Signaturled Siljan

Leden går från Fryksås till Rättvik och kantas av dalaidyll, fäbodar och röda stugor. Signaturled Siljan är en liten del av den 34 mil långa Siljansleden som går runt sjöarna Orsasjön och Siljan i Dalarna. Här beskriver vi sträckan Fryksås–Rättvik.

Siljansledens etapp mellan Fryksås och Rättvik, är en led som utsetts till en av Sveriges tolv signaturleder av Svenska Turistföreningen (STF). För att bli utvald behöver leden representera alla de naturtyper som är karaktäristiska för sin del av landet. Etappen är 61 kilometer och följer huvudsakligen gamla fäbodstigar. Det är en trevlig vandringsupplevelse som passar både nybörjare och erfarna vandrare. Det går att justera längd och takt, genom att ta flera etapper på kortare tid, tack vare övernattningsmöjligheter på hotell, i stuga eller vandrarhem mitt i etapperna. Mellan Orsa och Rättvik är det vindskydd, raststuga eller tält som gäller. Höjdpunkterna är att få uppleva mysiga fäbodar längs vägen och det fantastiska landskapet. 

Tällberg

Är du ute efter en lite lyxigare vandringsupplevelse med genuin dalaprägel är Tällberg en fantastisk utgångspunkt. Här finns flera hotell att välja bland och utsikten över Siljan är vida känd. Varje hotell har sin egen karaktär och historia, alla med restauranger och boende av hög klass och det finns flera paket att välja bland. Här vandrar du i Digerbergets naturreservat och passerar utsiktspunkten Digerberget, majstångsplatsen i Tällberg, Sturängen och Tällbergs strand. Leden går både genom skog och bymiljö. Ta gärna ett dopp i Siljan, promenera längs strandkanten och kika in i byns hantverksbutiker. Njut sedan av en middagssupé och en spaupplevelse på ditt favorithotell.  

Vasaloppsleden

Här vandrar du i ”I fäders spår för framtids segrar” mellan Berga by och Mora. Leden är lättvandrad med undantag för backen i Risberg. Det finns övernattningsstugor längs vägen, dock inte bokningsbara. Här finns ved, men du behöver ta med kokkärl. Vill du gå en kortare vandring är tipset att ta lokalbussen till exempelvis Evertsberg och därmed gå halva leden eller att hänga med på de turer som vasaloppslegenden Staffan Larsson på Aktiv Sport arrangerar. De utgår från Mora och tar deltagarna till valfri plats längs Vasaloppsspåret, med drickaservice och fika längs vägen. Vandringen i Hökberg är populär, eftersom du kan välja slingor mellan 3,5 och 17,5 kilometer med avslutande fika innan bussen går tillbaka till Mora hotell. Den som vill kan också cykla de 19 kilometer tillbaka.

Stanna gärna i Mora några dagar och bada i Siljan, besök restauranger och kaféer i Mora, och gör utflykter till Zornmuseet eller Nusnäs dalahästtillverkning. I Mora med omnejd finns allt från hotell med full service till stugor och camping med fin utsikt över Siljan.