Nadina Hannäs Navier och Mikael Ganea håller i nyskördade grönsaker.

Rekoringar sprider sig i Dalarna

Att handla lokalt producerad mat på ett smidigt sätt, och dessutom utomhus, känns helt rätt i dessa dagar. På allt fler platser i Dalarna finns nu Rekoringar, där säsongens varor från mindre producenter säljs utan mellanhänder.


Märkliga träffar äger rum i skymningen på parkeringsplatser i utkanten av våra samhällen och städer. Som på en given signal svänger bilar in, bagageluckor öppnas, släpvagnar parkeras och människor dyker upp i halvmörkret. Snart byter pumpor, potatissäckar, syltburkar och brödpåsar ägare. Sen, lika snabbt som allt uppstod, lika snart skingras samlingen och platsen gapar åter tom.

Vad är det som händer? Jo, en Rekoring har uppenbarligen uppstått på hemmaplan och det är nu möjligt att ta del av en växande folkrörelse.

Rekoringar ger möjlighet att utan mellanhänder handla från små producenter. Lokala ringar finns på flera platser i Dalarna och under hösten har en startat i Leksand-Rättvik.

Anna Laggar som bor i Nittsjö tycker om det här sättet att handla. Under hösten har hon köpt ägg, kött, grönsaker, bröd, mjölk och ost.

– Framförallt är det rena produkter med mycket smak och det uppskattar jag. Köttet innehåller till exempel mycket mindre vatten än det jag köper i vanliga butiker. Det är absolut inte de billigaste produkterna, men jag sponsrar samtidigt småproducenterna som gör ett jättejobb med att bevara vårt kulturarv och våra öppna landskap, säger hon.

Rekoringar lyfter för nya matproducenter

En av de som säljer i Rättvik-Leksand är Anna-Karin Berglund som driver Sjugare B&B tillsammans med sin man Anders. De erbjuder egentillverkad sylt, marmelad, chutney, buljong och bröd.

– Det är fantastiskt! Vi har nyligen öppnat gårdsbutik och starten av vår lokala Rekoring hade inte kunnat komma mer lägligt. Det är en perfekt kanal för oss att komma ut och sälja våra varor och marknadsföra vårt företag, säger Anna-Karin.

Affärerna görs upp på Facebook där de lokala ringarna har sina grupper. Säljare skriver inlägg om vad de erbjuder till ett visst datum. Ingående beskrivningar, som vilket foder hönorna ätit eller om köttet och grönsakerna är ekologiskt odlade, är till hjälp för kunderna, men det finns inga krav på sådan information. Och Reko betyder inte att varorna har någon typ av kvalitetsstämpel. Däremot ska de vara lokalt och småskaligt producerade.

Händer som håller nyskördad potatis.
Många lokala producenter med småskalig grönsaksodling har fått en ny försäljningskanal genom den lokala Rekoringen. Foto: Erik Kilström.

Når nya kunder via rekoringarna

Nadina Hannäs Navier och Mikael Ganea, som under året dragit igång Röjeråsens Skafferi med småskalig grönsaksodling, uppskattar också Rekoringen.

– Den ger oss möjlighet att vidga kundkretsen och bygga relationer. Första gången kunderna handlar vet de inte till hundra procent vad de får, men med tiden får vi kunder som litar på oss. De ska känna sig trygga i att vi väljer ut fina varor till dem, säger Nadina Hannäs Navier.

En annan viktig poäng är enligt henne att svinnet minskar.

– Till Rekoringen skördar vi bara precis så mycket som kunderna har beställt. Säljer vi på en marknad eller i en gårdsbutik finns alltid risken att vi plockar för mycket och att en del går till spillo, säger hon.

Anna Laggar ser fram emot nästa utlämning där hon ska hämta entrecote, ryggbiff och ägg.

– Ofta, men inte alltid, är produkterna ekologiska. Jag har blivit allt mer noggrann med vad jag serverar hemma. Dessutom är det roligt att få ett ansikte på de som producerar maten vi äter, avslutar hon.

Vad är en rekoring?

Rekoringar finns bland annat i Rättvik-Leksand, Falun-Borlänge, Vansbro, Arvika och Smedjebacken. Konceptet kommer från Finland och är ett sätt att köpa och sälja lokalproducerad mat utan mellanhänder. Enligt Hushållningssällskapet, som fått i uppdrag av Jordbruksverket att främja etableringen av Reko-ringar, fanns det i september 2020 drygt 200 svenska Rekoringar med totalt drygt 700 000 medlemmar.