Packa picknickkorgen full med godsaker från Dalarna och ge dig ut på en härlig vinterpicknick i det vackra snölandskapet. Att njuta av en picknick är både en fullt möjlig och härlig året runt-aktivitet för hela familjen. Ta med er varma ullfiltar, tjocka fällar och klä er efter lager-på-lager-principen så är ni redo för alla väder. Oavsett om ni vill samlas runt en öppen eld, på en pläd med underbar utsikt eller i ett mysigt vindskydd har vi tipsen som gör er vinterpicknick till en succé.
1. Renbiten vinterpicknick på Jakobshöjden
Hos Renbiten, en traditionell samisk gårdsbutik i Grövelsjön norr om Idre, finns bland annat renkött och samiskt kaffe. Packa ner många tunnbrödsrullar med tjockt lager pepparrotsvisp och renkött från Renbiten. Fyll termosen med nybryggt samiskt kaffe och bege er sedan ut på en härlig vandring till Jakobshöjden. Vandringen är lätt/medel och turens längd är cirka 6–7 km. Väl på plats finns ett vindskydd om vädret kräver och ni kan avnjuta er picknick med milsvida utsikt över Grövelsjön och Härjedalsfjäll.
Det här är en perfekt vinterpicknick för den som vill ta med familjen på en lite enklare topptur. Utgå från övre parkeringen vid STF Grövelsjön Fjällstation. Börja med att följa leden och skyltarna mot Hävlingen, vik sedan av mot Jakobshöjden.
2. Kaffebrödspicknick vid Hykjeberg naturreservat
Angör ni Dalarna norrifrån? Eller för den delen är sugen på riktigt gott fika? Ta först och främst sikte på Snitths Hantverksbageri i Furudal, där allt bakas från grunden med lokala råvaror så långt det är möjligt. Botanisera i deras ljuvliga utbud av bröd och bakverk och köp sedan med er det som faller er i smaken. Kanske ett gäng matiga smörgåsar och dekadent kaffebröd passar er vinterpicknick. När ni fyllt matsäcken med delikatesser är det dags att köra vidare genom vinterlandskapet mot Älvdalen och Hykjeberg.
Berget, som är del av ett naturreservat, bjuder på en känsla av vildmark och orördhet. Från toppen stupar berget lodrätt ner och klippväggarna är omgivna av skog. På toppen växer tallar och sällsynta växter kan hittas på äldre nedfallna träd som legat orörda. Upp till utsiktsplatsen finns det två olika vandringsleder med olika längd. En kortare på 2 kilometer tur och retur eller en längre på 5 kilometer tur och retur. Det brukar inte vara några problem att ta sig fram vintertid, men var försiktig med snö och halka. Så ta en tur upp till toppen och njut av en härlig vinterpicknick på Hykjeberg.
3. Chokladpicknick och sagolik vinterpromenad i Säterdalen
På väg mot er vinterpicknick stannar ni till vid Labys Choklad & Honung, som huserar i de gamla kulturkvarteren i Hedemora. Butiken är varje chokladälskares dröm och här kan ni köpa med er allt från chokladkakor, chokladbräck och drickchoklad till chokladpraliner eller varför inte Labys egentillverkade och prisvinnande chokladbars. Fyll ryggsäcken med choklad så att ni storknar och se till att ha med er en termos med något varmt att dricka – kanske varm choklad eller mörkrostat kaffe? Ge er sedan iväg på en sagolik vinterpromenad i grannorten Säter med mysiga Säterdalen.
Säterdalen är inte bara inbjudande vacker vår, sommar och höst, utan förvandlas också till en magisk sagovärld vintertid. Snötyngda grenar, gnistrande rimfrost och den mysiga gångvägen som går genom Säterdalen och leder er ner till ravinens botten. Här slingar sig Ljusterån fram och även om den vintertid är helt eller delvis täckt med is, adderar den bara mer magi till Säterdalens vintervärld. Följ gångvägen mot fäboden för en chokladspäckad vinterpicknick vid Prins Gabriels rastplats eller fortsätt stigen ytterligare en bit så kommer ni till Kärleksudden.
4. Ost- och syltrullar med varm cider på Skebergsklitten
Ett säkert kort för många fina vyer över Siljan är att åka turistvägen mellan Rättvik och Leksand. Innan ni ger er av – stanna till hos Rättviks Tunnbrödsbageri och köp med mjukt tunnbröd. Förutom originalet finns flera traditionella dalavarianter på det mjuka brödet som tuttul och kavelbulle. Se till att säkra tillgången till snacks med ”tjipps”. Promenera sedan vidare till butiken Handslaget på Torget och köp med ännu fler goda favoriter. Kanske blir det en burk med Björngårdens sylt eller marmelad kombinerat med en god ost – perfekt fyllning i mjukt tunnbröd. Se till att plocka med er varm dryck i termos – varm cider passar utmärkt till ost- & syltrullar.
Börja turen genom att köra mot Leksand via Tällberg. Njut av utsikten, samtalen och lugnet. Om ni vill kan ni stanna längs med vägen och duka upp en härlig vinterpicknick. Vill ni istället ge er själva en större utmaning fortsätter ni till Skebergsklitten, dryga milen söder Leksand. Att vandra upp till Skebergsklitten är en bitvis mer krävande vandring, men väl värt det när man är på toppen. Starta i byn Backen och vandra motsols till utsikten. Utsikten ligger 425 meter över havet och här passar det utmärkt att man slår sig ner för en vinterpicknick samtidigt som man njuter av vyerna. När picknicken är slut och energin är påfylld fortsätter ni vandringen neråt mot Nålbergs fäbodar och vidare över kalhygget med vacker utsikt över Djursjön.
5. Struts- och osttoast på skidpicknick vid Gyllbergen
Ta sikte på en mysig vinterpicknick som bjuder på en kombination av grillad toast och skidåkning. Plötsligt har ni en heldagsaktivitet att minnas. Att laga toast över öppen eld är perfekt för en vinterpicknick. När toasten dessutom är fylld med lufttorkat strutskött från Sahlins Struts och krämig gårdsost från Murboannas ost blir det pricken över i som gör vinterns picknick till en succé!
Packa ryggsäcken med godsaker från Sahlins Struts och Murboannas ost, som båda har gårdsbutiker på sina respektive gårdar utanför Borlänge. Bege er sedan mot Gyllbergen, Borlänges största naturreservat. Gyllbergen bjuder på skidspår som passar hela familjen och det är möjligt att skida långt utan att störas av vare sig vägar eller buller. Utgångspunkt för flera skidspår är Gyllfäbodarna. Här finns det bilparkering, vindskydd och eldplats – perfekt att slå sig ner efter skidturen och njuta av en härlig vinterpicknick.