En familj som vandrar på ett fjäll.

Barnvänlig vandring i Dalarna

Vandring är ett häftigt sätt att komma nära naturen, utforska allt spännande som finns där och framför allt att spendera tid tillsammans. Här har vi samlat tips, förslag på platser och vandringar som är extra lämpliga för dig som vandrar med barn. Så packa ryggsäcken, snöra på kängorna och ge er ut på Dalarnas härliga vandringsleder.


7 tips för en lyckad vandring med barn

Ha rätt förväntningar: Prata med barnet på förhand om vad som väntar. Det kan handla om att beskriva turen, hur långt ni ska gå och hur lång tid det tar. Berätta också om vad ni kommer se längs vägen och den goda matsäcken ni kommer fika med under pauserna.

Packa gofika: Se till att ladda med matsäck. Smörgåsar, frukt, pastasallader, kalla pannkakor, fika, varm choklad – låt era smaklökar styra. En fikapaus uppskattas alltid och energidepåerna behöver fyllas på med jämna mellanrum.

Ta det lugnt: Sakta ner tempot, ta många pauser och låt vandringen vara på barnets villkor. Planera in extra mycket tid så att ni slipper stress.

Gå på säkra leder: Se till att välja lagom långa leder, utan svåra och utmanande etapper.

Ha roligt: Räkna upplevelser, inte kilometrar. Lek er fram längs stigen och ha roligt – så är chansen större att barnet glömmer bort både eventuell trötthet och att de gått långt.  

Ha bra kläder: Talesättet ”Kläder efter väder” är en högaktuell klassiker. Med kläder och utrustning som tål att användas ute och exempelvis regnkläder och stövlar när det är blött, kommer turen bli klart mycket mer behaglig.

Lär längs vägen: Ta med en fågelbok, växtbok eller kikare och titta på det som finns omkring er. Låt barnen hänga med på kartan och se var ni vandrar.


Familj som fikar vid en gammal fäbod.

Lugnet, Falun

På Lugnet i Falun finns en vandringsled för alla, från kortare leder på någon timme till längre dagsetapper. Här finns också gott om rastplatser, vindskydd och stugor. Vandra fram genom den rogivande naturen, genom idylliska fårhagar och passa på att göra avstickare till de olika spännande platserna längs vägen. Njut av utsikten från ”Högsta punkten”, Lärkstugan eller Sjulsarvstugan. Vid den senare har du en fantastisk vy över Falun. Gör en avstickare till Kolarkojan!

Läs mer om vandringsleder på Lugnet i Falun

Säterdalen

Starta äventyret i centrala Säter med att ta det lilla Turis-tåget till naturområdet Säterdalen. Väl framme väntar Barnens Dal, med lekparker och härliga gräsytor för barn med spring i benen. Dessutom finns det flera leder och stigar om ni vill utforska det frodiga naturreservatet och ravinlandskapet ytterligare. Det finns mycket att titta på längs vägen, förutom djur och växter finns också historiska lämningar efter skvaltkvarnar, hyttor och smedjor. Leden mellan Norddalskvarn och Almbacken är tillgänglighetsanpassad.

Läs mer om vandring i Säterdalen

Orsa Grönklitt och Fryksås

Utgå från Orsa Grönklitt och vandra den 4,5 km långa turen Rädsjön runt. Här vandrar ni på stigar och spårgator längs sjön, med lätt kupering och fin utsikt. Det finns flera slogbodar längs vägen när fikasuget sätter in. Gör också en utflykt till närliggande fäboden Fryksås, en vandring på 3,5 km fram och tillbaka. I Fryksås kan ni fika eller äta lunch på Smidgården eller Fryksås Hotell och Gestgifveri.

Läs mer om vandring och vandringsleder kring Orsa Grönklitt

En fäbod med vy över Orsasjön.

Sälen och Södra Kungsleden

Starta vid Högfjällshotellet i Sälen och vandra genom portalen som markerar starten på Södra Kungsleden. Början av leden är asfalterad och mycket lättvandrad – perfekt för den som vill ta med barnvagn. Mot slutet av asfalteringen finns ett vindskydd för såväl fikapaus som för att njuta av utsikten. Om ni fortsätter en bit till breder en utsikt med milsvida fjäll ut sig och snart väntar Östfjällsstugan, vackert belägen vid en tjärn.

Läs mer om vandring i Sälen

Njupeskär och Fulufjällets nationalpark

Besök ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär! Det ligger i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och vägen fram till fallet går genom mäktiga granskogar med trolsk natur. Den 4 km långa Njupeskärsslingan är spångad, grusad och lättvandrad, men det förekommer också trappor, så lämna barnvagnen i bilen vid den stora parkeringen. Vid nationalparkens huvudentré finns ett spännande Naturum där det finns mycket att både se och göra. Se på småkryp, känn på älghorn och gissa bajset. Det finns också mat, fika och glass.

Läs mer om Fulufjället

Vattenfallet Njupeskär.
Det är en ca 2 km lång vandring från naturum Fulufjället till Njupeskärs vattenfall. Leden har god framkomlighet, men den allra sista biten fram till fallet är mer utmanande.

Idre

Runt omkring Idre Fjäll finns flera olika vandringsleder att välja mellan. En lättvandrad tur går mot Nipfjället, med omväxlande fjällnatur och storslagna vyer. Starta vid Nipfjällets sommarparkering. Efter någon kilometer finns lämningar från inlandsisen i form av stora stenhögar – kanske dags för matsäckspaus! Barnen kan också göra egna små ”toppbestigningar” och leka bland högarna. Från sommarparkeringen är det också möjligt att ta er upp på Lillnipen. Efter 1,5 km vandring uppför väntar en strålande utsikt över Härjedalsfjällen och Fulufjället. Stigen till toppen är tydligt upptrampad.  

Läs mer om vandring i Idre

Mer vandring i Dalarna