Dalahäst och tomtebloss.

Julmarknader, julklappar och idyllisk dalajul längs Kulturresan

Få saker är så mysiga som att besöka traditionella julmarknader, handla unika julklappar och känna julstämningen byggas upp. Extra stämningsfullt blir det dessutom när själva platsen du besöker är som tagen ur en dalaidyll. De nio besöksmålen som utgör Kulturresan genom Dalarna är just sådana platser – och när julen nalkas bjuder de in till extra juliga evenemang.


Innan du ger dig ut på Kulturresan – passa på att köpa Kulturpasset, som ger extra fina erbjudanden och rabatter på respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa.

Kulturpasset finns att köpa på visitdalarna.se/kulturpasset och på respektive besöksmål. En perfekt julklapp både till dig själv och någon du tycker om.

1. Lucia under jord och omtalad julmarknad vid Falu Gruva

Upplev den magiska stämningen när luciatåget skrider fram genom de mörka gruvgångarna – ett unikt luciafirande under jord med Musikkonservatoriets elever nere i gruvans djup. Publiken samlas på Gruvplatsen och lotsas till fots ner i gruvan. Plötsligt hörs sången klinga i mörka gruvgångar och när luciatåget är framme i den stora salen, upplyst av levande ljus, får publiken njuta av en klassisk luciakonsert i den unika gruvmiljön. Evenemanget ges vid totalt fem tillfällen, 13 och 14 december 2022.

Den traditionsenliga julmarknaden vid Falu Gruva samlar tiotusentals besökare som vill känna den genuina, gammaldags julstämningen. Här samlas hantverksmässiga och lokalt tillverkade varor, barnens gruvtomte och en kör som sjunger julsånger. Ett ekipage med häst och vagn rullar på området under dagen. 2022 års julmarknad anordnas söndag 4 december kl 10-17.

Gruvan har öppet året runt, men med vissa stängda dagar vid högtidshelgerna. Passa också på att besöka Gruvbutiken i jakt på julklappar. Där finns en spännande mix av produkter, med fokus på lokalt hantverk.

Läs mer och boka på Falu Gruvas hemsida.

Julmarknad vid Falu Gruva.

2. Kliv in i jultavlorna på Carl Larsson-gården

"War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!" Så står det över ingången till Carl och Karin Larssons älskade Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun. Kanske extra stämningsfullt blir besöket vintertid, när den familjära värme och gemenskap som genomsyrar huset känns extra aktuell. Vem känner inte till Carls många julmotiv, som blivit så uppskattade och omtyckta? Under en guidad visning i huset får du se många av rummen från målningarna live.

Under vintern ges minst en guidad visning om dagen, där du får vandra genom de färgglada och personliga rummen och höra berättelserna om det livliga livet som levdes där.

Läs mer på Carl Larsson-gårdens hemsida.

Om du vill ha ännu mera julstämning är ett tips att besöka byn söndag 11 december kl 11-16. Då går Sundborns klassiska julmarknad av stapeln.

Carl Larsson-gården på vintern.

3. Selma-inspirerad jul på Dalarnas museum

December på Dalarnas museum i Falun inspireras framför allt av Selma Lagerlöf. Den 11 december anordnas bland annat en faktaspäckad temadag. Arrangemanget är ett samarbete med Kvinnohistoriska föreningen, med anledning av att det är 125 år sedan Selma flyttade till Falun. Decemberdagens särskilda barnaktivitet går under namnet ”Julklappsboken” och har fokus på Lagerlöfs kärlek till böcker, med utgångspunkt i en julafton då hon fick en julklappsbok. Kanske det var detta som skapade hennes författarintresse? Det anordnas även pysseldagar inför jul. Under den traditionsenliga skyltsöndagen i Falun är det julmys med extra erbjudanden i butiken, plus att ni kan "Gå 2 betala för 1" på visningen ”Minnen från Dalarna”.

Det anordnas även pysseldagar inför jul och under den traditionsenliga skyltsöndagen i Falun blir det en extra satsning i butiken.  

Läs mer på Dalarnas museums hemsida.

4. Äldre jul, folktro och julgotter på Ornässtugan

Den tredje adventshelgen, 9–11 december, arrangerar Ornässtugan i Borlänge ”Gammeljul i Ornässtugan” för allra första gången. Då välkomnas gäster i små förbokade sällskap för en upplevelse utöver det vanliga. Här får du en känsla av den äldre julen, borta är den röda jultomten och glitter i julgranen.

Under en helt unik visning i Ornässtugan får du istället möta en annan tomte på loftet, nämligen den lille gårdstomten. Hör berättelserna om 1800-talets julseder och hur spår av ännu äldre folktro fortfarande lämnar avtryck i vårt nutida julfirande.

Efter visningen samlas ni under Ornässtugan i den medeltida valvkällaren. Där väntar ”julgotter” med traditionella kryddor och smaker. Allt bakas av Ornässtugans duktiga konditorer, som kanske även låter sig inspireras av något äldre recept från Kajsa Warg. Efter maten ges det möjlighet att handla de sista julklapparna i det lokala hantverkets tecken.

Läs mer och boka på Ornässtugans hemsida.

Solnedgång vid Ornässtugan.

5. Julmarknad på Hildasholm

Lördag den 19 november kl 10.30-14 öppnar Hildasholm grindarna för en traditionell julmarknad. Det ståtliga vita huset med sina spännande trädgårdar är annars stängt under vintersäsongen, men nu finns möjligheten att besöka området under en förhoppningsvis gnistrande vinterdag. Kanske har den första snön lagt sig och ramar in eldfaten, kaffet och den varma korven. Några försäljare finns på plats och det bjuds på musikaliska inslag.

Läs mer på Hildasholms hemsida.

6. Julvisningar och vikingar hos Zornmuseet

Det är en speciell känsla att kliva in på Zorngården i Mora vintertid, när snön ramar in det välkända gula trähuset och den slumrande trädgården. Dock är det långt ifrån någon slumrande stämning inne på själva gården och på det närliggande museet. Den 27 november är det dags för Zorngårdens julmarknad, med flera säljare som tar med sig sina alster – perfekta julklappar till både dig själv och de du tycker om. Dessutom ges julinspirerade visningar på Zorngården från 26 november till 8 januari.

Inne på Zornmuseet är det vikingarna som håller hov. Under hösten och vintern står museet nämligen värd för den hyllade vandringsutställningen ”The Vikings Begin”. Det blir den sista, och i Sverige enda, anhalten efter en fyra år lång USA-turné. Utställningen innehåller unika, 1300 år gamla originalföremål från de århundraden som ledde fram till vikingatiden och som kastar nytt ljus över vikingatidens uppkomst.

Läs mer och boka på Zornmuseets hemsida.

Julmarknad på Zorngården.

7. Tomtemarknad på Verket i Avesta

Helgen 10–11 december förvandlas det gamla järnbruket från 1874 till en stämningsfull julborg med dofter, ljud och ljus som hör julen till. I den suggestiva industrimiljön dignar de många marknadsstånden av genuint hantverk och julens läckerheter. Baka pepparkakor och släpp loss kreativiteten i den fullmatade julpysselverkstaden. Delta i tävlingar, fika gott i caféet och hugg in på ångande varm risgrynsgröt.

Självklart finns tomtefar och tomtemor på plats, så att barnen kan lämna sin önskelista. Utomhus går det att följa med på en slädtur med häst.

Läs mer på Verkets hemsida.

8. Dalahästar i julklapp från Nils Olsson Dalahästar

I Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. De har öppet året om och i deras butik går det att hitta många fina julklappar. Självklart finns ett stort utbud av dalahästar i olika storlekar, färger och modeller, liksom andra krusmålade produkter som tuppar, grisar, inredningsdetaljer och träskor. Det finns också andra dalainspirerade produkter som garanterat blir uppskattade presenter eller ett fint minne från besöket i Dalarna.

Passa också på att kika runt i själva tillverkningen när du ändå är på plats. Det går att följa hela resan från träbit till färdigmålad häst.

Läs mer på Nils Olsson Dalahästars hemsida.

Dalahäst, julgranskulor och halmhjärtan hänger i julgran.

9. Porfyrmuseet

På Porfyrmuseet i Älvdalen lockar lockar, förutom de ståtliga stenföremålen i sig, berättelserna om människorna som under många generationer kämpat och slitit för att förädla den hårda bergarten till dessa vackra konstverk. Här kan du se föremål som skapats för att glädja både öga och öra. Förutom de unika samlingarna av konstverk i porfyrsten finns det även en stor samling instrument tillverkade av Hagström. Med andra ord en unik kombination av lokal industri- och kulturskatt, där både porfyren och musiken exporterats världen över – till storheter som Elvis Presley, Frank Zappa, Paul McCartney och David Bowie.

Passa på att köpa vackra porfyrföremål i butiken och ge bort som julklapp.

Vintertid har museet öppet på lördagar samt i mellandagarna.

Läs mer på Porfyrmuseets hemsida.