Tjej som cyklar på en mountainbike.

Sandra gör en trippel i Vasaloppsarenan

Skidor, cykel och löpning: Sandra Thorsell siktar på att genomföra tre lopp i Vasaloppsspåret under ett och samma år. Skidorna är redan avklarade och nu står cykel och löpning på tur. Att genomföra en Vasaloppstrippel 45 km och se mållinjen framför sig är hennes sätt att orka fortsätta framåt när träningsmotivationen tryter.


Hon är uppvuxen på en gård i Avesta, men Sandra Thorsell bor sedan länge på andra sidan Dalälven i Västmanland. Dock har det blivit många resor till Dalarna genom åren – många av dem för att genomföra Vasaloppets och Vansbrosimningens delar av En svensk klassiker. Hon inledde med en Tjejklassiker 2008 och därefter har det rullat på med både halv- och helklassiker. Därför var Vasaloppstrippeln en utmaning som fångade hennes intresse direkt.

– Jag tror att jag har något behov av att ständigt hitta nya utmaningar och när jag hörde om trippeln bestämde jag mig ganska snabbt för att ta mig an 45 km-varianten.

För att genomföra en Vasaloppstrippel krävs att man åker skidor, cyklar och springer 90 kilometer eller 45 kilometer i fäders spår under ett och samma år. För Sandra handlar det då om Halvvasan, Cykelvasan 45 och Ultravasan 45. Skidåkningen har hon redan bockat av och nu är det cykel och löpning som gäller.

– Skidåkningen och cyklingen känns kanske lite lättare, men att springa Ultravasan 45 kommer bli en riktig utmaning. Om inte annat de närmaste dagarna efter.

Att ha Vasaloppstrippeln som mål ser hon som en morot i träningen och även som ett sätt att komma ut i naturen.

– Jag är inte typen som gillar att träna på gym eller inomhus. Med ett stillasittande kontorsjobb vill jag helst komma ut och röra på mig på fritiden. Jag älskar det vita fina landskapet på vintern när man åker skidor lika mycket som jag älskar grönskan, fågelkvittret och dofterna på sommaren när man cyklar, löptränar och åker rullskidor.

Porträttbild på Sandra Thorsell.
För Sandra Thorsell är Vasaloppstrippelns tre grenar ett sätt att hålla träningsmotivationen uppe.

 

Att få till en allsidig träning för de olika grenarna – eller hinna med träningen överlag – samtidigt som livet pockar är något av en utmaning. Men där kommer återigen målet att genomföra en hel Vasaloppstrippel in i bilden.

– Största utmaningen för mig är egentligen att hinna få till all träning samtidigt som jobb, familj, barn, hus och trädgård ska tas om hand. Men när allt känns jobbigt och motivationen saknas tänker jag alltid på känslan som infinner sig när man passerar mållinjen. Då kommer jag glömma all eventuell smärta och skoskav och bara känna glädje och lycka. Kanske rentav känna mig odödlig.

Redan nu vet hon också att det kommer bli fler upplevelser i Vasaloppsarenen efter årets trippel.

  Att jag kommer ta mig än någon av Vasaloppets lopp i framtiden är lika säkert som att solen går upp. Om jag någonsin kommer ta mig an Vasalopstrippeln 90? På skidor har jag ju gjort distansen flertalet gånger. Cyklingen skulle jag fixa, men löpning 90 km känns lite väl tufft. Men man ska aldrig säga aldrig.

Om Vasaloppstrippeln

För att klara av en Vasaloppstrippel krävs att du åker skidor, cyklar och springer 90 kilometer eller 45 kilometer i fäders spår under ett och samma år.

För 90 kilometer på skidor i Vasaloppet eller Öppet Spår, på cykel i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår, samt genom att gå, lunka eller löpa Ultravasan 90.

För att genomföra Vasaloppstrippeln 45 gäller skidåkning i Halvvasan, cykel i Cykelvasan 45 och gå, lunka eller löp i Ultravasan 45.