Låt Dalarna ta sin rättmätiga plats på matkartan i vinter. Köp hem lokala delikatesser till säsongens middagar och förstås alla utflykter – för en vinterpicknick med extra god matsäck slår aldrig fel.
1. Dalaost
Hårda eller mjuka, milda eller smakrika. Bland de dalatillverkade ostarna från Murboannas Ost finns en variant för alla tillfällen.
2. Brödigt
Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i Dalarna verkar det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. Rättviks Tunnbrödsbageri levererar. Surdegsbrödet kommer från Kanel & Kummin Vedugnsbageri i Stora Skedvi och för den hårdare knäckevarianten, förflytta dig två kilometer längs Landsvägen för ett besök på Skedvi Bröd. Här väntar nygräddat bröd direkt från de vedeldade ugnarna.
3. Ren
Känn den vilda smaken av torkat renkött eller någon av de andra egenhändigt förädlade produkterna från Renbiten i Idre. Renbiten har även en delibutik i Falun.
4. Struts
Vad sägs om strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller chokladpraliner med strutsäggslikör? Besök Sahlins struts i Borlänge.
5. Korv
Korvfabriken i Skattungbyn och Rältagården utanför Leksand ser till att säkra tillgången av hantverksmässigt tillverkad korv och chark. Ta vinterns korvgrillning till nya höjder.
6. Världsmästarsenap
Senapen från LissEllas har vunnit VM-guld hela 12 (!) gånger. Finns hos flera livsmedelsbutiker och gårdsbutiker runt om i Dalarna.
7. Skummande dryck
Stjernsunds Brygghus och Oppigårds Bryggeri har en mängd spännande, ofta lokalinspirerade, smaker i sina sortiment.
Äta ute fast till bords?
Om du vill sätta dig till bords och bli serverad lokala läckerheter finns många restauranger och caféer att välja mellan. Mora Hotell, Fryksås Hotell & Gestgifveri, Åkerblads Gästgiveri i Tällberg och Snitths Hantverksbageri i Furudal är bara några av de lokala smakskapare som levererar kulinariska upplevelser året runt.
Taste of Dalarna
Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.
Flera av aktörerna har egna gårdsbutiker, ibland även med tillhörande café eller servering. Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av aktuell information hos respektive aktör inför besök.