Vandrare på led vid Venjan.

Vandra i Venjan – Skogar, myrar och ro för själen

Vandra genom Venjans magiska skogar, förbi myrar och vattendrag, upp till hänförande utsiktsplatser. Utforska djur- och fågellivet längs vandringslederna som bär på en rik historia från svunna tiders fäbodliv. I Venjan väntar vandring som ger ro för både kropp och själ – liksom naturnära kringaktiviteter för alla smaker. Lina Nilsson är en del i gruppen som jobbar med vandringen i Venjan. Här berättar hon mer om vandringslederna, om ortens satsning på friluftsliv och planerna för framtiden.


Beskriv vandringen i Venjan?

– Vandringen i Venjan består av många olika leder och är väldigt varierande med skog, myr, vattendrag, fäbodar, bergsknölar och utkiksplatser. En del leder passerar fornminnen och gamla lämningar av exempelvis bruk eller fäbodar. De flesta av lederna har funnits under en längre tid, flera av dem är de gamla vägarna till fäbodarna som omringar Venjan. I sommar har vi tagit krafttag för att märka upp lederna på nytt så att de inte glöms bort.

Vilken typ av vandring väntar?

– Den som väljer att vandra i Venjanstrakterna kan räkna med vacker natur som ger ro i själen. Att sitta uppe på Åsklitten och blicka ut över Venjanssjön är otroligt mäktigt och rofyllt. En del av lederna passerar genom naturreservat med unika arter och Venjansskogen har ett rikt djur- och fågelliv. Lederna är så som vandringsleder är mest. Alla som kan gå eller bli burna kan ta sig runt. Däremot de som är i behov rullstol, rollator, barnvagn eller liknande har svårt att ta sig fram, då det framförallt är trampade stigar eller gamla skogsvägar med varierande underlag.

Har du någon egen vandringsfavorit?

– Om jag ska tipsa om någon led lite extra så är det den som går upp till Åsklitten. Utsikten därifrån är fantastisk och det som är extra bra är att du kan välja själv hur lång bit av leden du vill gå. Den är dessutom lättvandrad så alla åldrar kan få njuta av utsikten. Att gå upp till Lybergsgnupen är heller inte fel, men den vandringen är lite mer utmanande.

Vandringsled med skylt i Venjan.
Vandringslederna kring Venjan bjuder på varierande natur med skog, myr och vattendrag. Flera leder går också förbi gamla fäbodar och fornminnen samt till fina utsiktsplatser.
 

Vad mer finns att göra i Venjan?

– I Venjan kan du även cykla på de uppmärkta MTB-lederna och för den som gillar att cykla grusväg är Venjan ett paradis. Grusvägar finns det gått om runt byn. Paddla kanot eller kajak i Litterån, Vanån eller Venjanssjön. Venjan har gott om fiskevatten med bäckar, åar, sjön och tjärnar. Dagar som lämpar sig bäst för inomhusaktivitet kan det kanske vara trevligt att testa på Venjans aktivitetshus med bowling och luftskytte. Under terminstider är även Venjans simhall öppen.

Hur ser planerna ut framöver?

– Vi arbetar med att samla alla leder som finns, vandring, skoter och cykel på en stor karta, kanske även paddling om vi kan få till det. Den här kartan ska sedan finnas på flera platser i byn för alla att ta del av samt digitalt och förhoppningsvis även i mindre pappersformat att köpa. Vi håller just nu på att märka upp så många leder som möjligt på nytt så att de är fräscha och uppdaterade för den som vill komma och vandra i Venjan.

Vandare som kollar över utsikten.
Lina Nilsson vandrar själv gärna upp på Åsklitten för att njuta av utsikten.
 

Två vandringsleder i Venjan

Två fina vandringar i Venjanstrakten är Kräggaholmsleden och leden mot Åsen/Åsklitten. Den senare består av olika delar, där det är möjligt att variera längd och svårighetsgrad.

Kräggaholmsleden

En rundtur på 10,5 km, med start och mål vid Venjans Camping. En lättvandrad led som går på stig, spänger och skogsväg. 

Åsen/Åsklitten

Välj mellan att vandra 8,5, 1,5km eller 1 km – enkel väg. Start och mål beror på vilken sträcka som vandras. Samtliga delar är lättvandrade, mestadels på stigar med vissa kortare partier med grusväg.

- 8,5 km: Venjan – Åsen – Åsklitten
- 1,5 km: Åsen – Åsklitten
- 1 km: Gummebergsvägen – Åsklitten

Läs mer: Vandra i Dalarna