Den som är vandringssugen har mycket att hämta i Orsa, vare sig det handlar om en enklare vandring runt ortskärnan eller i mer utmanande vildmark. Den som dessutom vill ha extra service, endera i form av vandringstips eller allmän turistinformation, bör ta sikte på Orsa Vandrarhem.
Kerstin Törngren och sambon Jüri Jakobsson hade ofta åkt förbi Orsa på väg någon annanstans. De tyckte om bygden och visste visserligen att det låg ett bra vandrarhem där, men att genomresorna skulle omvandlas till både permanent boende och nya karriärer hade nog ingen av dem kunnat ana.
– Vi skrattar båda två. Vår tidigare erfarenhet av vandrarhem är att vi bott på dem. Vi har jobbat med helt andra saker, men har haft turen på vår sida och gått mer på känsla än på kunskap. Livssituationen, att vi absolut ville flytta från Stockholm och att vi längtade norrut närmare bra skidåkning och natur gjorde att vi tog steget, säger Kerstin.
De har inte ångrat sig. Idag är det full fart på vandrarhemmet och många besökare kommer – precis som Kerstin och Jüri gjorde – för naturen, friluftslivet och de många möjligheterna till utomhusaktiviteter.
– Det är så fint här, med blandningen mellan natur och kultur. Det finns många fina utsikter och det är en upplevelse att bara gå genom byarna och titta på husen. Det är en häftig bygd att vandra i.
Alltfler verkar dessutom ha upptäckt vandringen i och kring Orsa.
– Vandringsbesökarna har ökat jättemycket och det märks att vandringen blivit stor. Det är både yngre och mer nyblivna vandrare som dyker upp. Jag hoppas också att fler upptäcker den fina hösten med alla färger. För man ska inte sluta vandra för att sommaren tar slut, det blir ju bara finare och finare.
Tipsar om olika vandringar
Med åren har de hunnit skaffa sig gott om erfarenhet och är nu varma i kläderna. Numera är vandrarhemmet även en av Visit Dalarnas Infopoints, vilket innebär att de förmedlar turistinformation, informationsmaterial och framför allt sina egna bästa tips till närområdet. Även här återkommer vandringen.
– Vi har samlat på oss mycket kunskap om friluftslivet här och många frågar om olika vandringar. Beroende på hur långt man vill gå finns lite olika alternativ. Från vandrarhemmet kan man gå längs Enån som är en väldigt speciell vandring i en trång dalgång med några små vattenfall när man närmar sig Slättbergsbadet. Centrumleden är en dryg mil och går runt hela byn, längs Orsasjöns strand vid campingen och genom Lindängets naturreservat. Det är också många som går Siljansleden mellan Fryksås, Orsa och Rättvik och sover över här, säger Kerstin.
Att bli och vara en Infopoint var självklart.
– Egentligen har vi alltid varit en slags inofficiell Infopoint. Folk vet att jag och Jüri är ute mycket, så vill de veta något om skidspår och vandringar ringer de hit – både besökare och andra boendeanläggningar. Så det är klart att vi också skulle vara officiell Infopoint. I och med att vi tycker bygden är fin tycker vi om att sprida allt som finns att se och göra här till andra, så att fler får uppleva det.
Vad är en Infopoint?
En Infopoint är en enklare variant av en bemannad turistinformation där du som besökare kan få hjälp med information om närområdet. Varje Infopoint som finns listad på Visit Dalarnas hemsida uppfyller Visit Dalarnas och Visitas kvalitets- och servicekriterier för Infopoints. Hos varje Infopoint kan du få hjälp med turistiska frågor samt hämta tryckt material från Visit Dalarna.