Dalarnas Bergslag


Mystiska gruvor långt under jord, hyttor och rester av järnproduktionen. Bergsmanslandskap, världsarv och trästadsdelar. Dalarnas Bergslag är ett måste för historiefantasterna och kulturälskarna, med många vackra slingor genom Dalarnas landskap som kantas av mysiga upplevelser.


I södra Dalarna finns det härligt mycket att se och göra. Ta dig runt på cykel eller till fots genom världsarv och grönskande trädgårdar, ståtliga herrgårdar, engelska parker och mysiga gårdsbutiker. I det omväxlande landskapet, som kallas Dalarnas Bergslag, möts industrihistoria och natur i harmonisk symbios. Stanna till vid oväntade och roliga uppstickare längs vägen, som färgsprakande konsthallar och konstnärshem, Instagramvänligt turkosblått vatten eller krämig gårdsglass.

Bergsmanslandskapet och Falu världsarv

Bergsmännen var jordbrukare som drev hyttor utanför centrala Falun. Några av dem hade råd att låta bygga ståtliga gårdar med trädgårdar där luften inte var lika angripen av rök. Flera av gårdarna finns kvar än idag. De festa är i privat ägo – och kan betraktas på håll – medan några är öppna för besökare, som Stabergs bergsmansgård, Linnés bröllopsstuga och Stora Hyttnäs.

Vandra Vattnets väg förbi medeltida hyttplatser, bergsmansgårdar, dammar och dammhus. Vattnet i fråga var det som leddes från sjöar till gruvdriften i Falu Gruva. Vattnets väg utgörs av ett nät av kortare och längre slingor, totalt ca 30 km. Parkering, rastplatser och informativa skyltar finns i området. Kartor finns på Världsarvshuset vid Falu Gruva. Ett alternativ är att cykla den 15 km långa sträckan runt sjön Varpan. Här ligger välbevarade bergsmansgårdar på rad omgivna av vackert odlingslandskap. Informationsskyltar finns, med fakta om hur människorna levde och verkade.

Barockträdgården vid Staberg är restaurerad enligt gamla ritningar, här finns också vandringsleder. Stora Hyttnäs ligger vackert i Sundborn och har den engelska 1800-talets trädgårdar som förlaga. Alldeles bredvid finns Carl Larsson-gården, där Karin skapade en grön oas inspirerad av den engelska arts and crafts-rörelsen.

Silverringen

Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Upplev hur ett månghundraårigt bergsbruk i gruvor och hyttor har format historiskt förtätade platser i en naturskön omgivning.

Starta i Ulvshyttan vid kolhusruinens pelare av slaggflis och den renoverade rostugnen. Här, hos Romme stugby kan du hyra elcyklar och beställa en picknick-korg till turen. Cykla vidare till Grängshammars bruksmiljö med Silvbergs originella åttakantiga kyrka. Fortsätt till vackra Östra Silvberg med sin gruva och därifrån vidare till Jönshyttan, en anrik hyttplats från 1400-talet. Passa även på att cykla den 11 km långa Ljusternrundan. Utgå från Gruvplan i Säter och cykla genom trästaden, förbi campingen och runt sjön Ljustern. Längs vägen finns många bad- och grillplatser.

I Grängshammar finns en av Sveriges äldsta engelska parker, som planeras att restaureras för att återfå sin forna prakt från slutet av 1700-talet. Ät gärna medhavd fika vid kolhusruinen.

Besök Bispbergs by om tid finns. Ta vandringsleden upp till toppen på Bispbergs klack, en slående utsikt över landskapet väntar. Bispberg är en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer, med den magnifika Vasalaven ovan jord.

Husbyringen

Husbyringen är en natur- och kulturled som går genom Husby, Långshyttan, Silvhytteå, Stjärnsund till Kloster och tillbaka till Husby. Längs vägen väntar ett 30-tal unika industri- och kulturhistoriska platser som alla bär på en spännande historia. Två av dem är knutna till två av Sveriges största uppfinnargenier – Christopher Polhem, som var verksam i Stjärnsund och Gustav de Laval vid Klosters bruk.

En 60 km lång cykelled går runt hela Husbyringen på slingrande vägar, ibland med medeltida anor. Starta och avsluta i Stjärnsund, vid Husbyringens besökscentrum. Här finns även cyklar att hyra. Ladda hem Husbyringens app, där cykelleden finns utmärkt på karta. I appen finns också information om sevärdheter och stopp längs vägen som badställen, gårdsbutiker och caféer.

För vandringssugna är den 10 km långa Drottning Kristinas väg, som knyter samman Kloster med Stjärnsund, ett tips. Den historiska vandringsleden följer Klövjestigen från 1600-talet, som enligt traditionen var drottning Kristinas resväg till Falun.

Besök den engelska parken intill Klosters herrgård och promenera längs med Klosterån. Njut av stillheten och det strömmande vattnet och sitt ner på någon av de vita bänkarna i parken.

Tre sköna turer i Dalarnas Bergslag

Se & Göra

Valda filter