Två hästar på en sommaräng med lador i bakgrunden.

Bubblande uteliv i Orsa: tips och guldkorn

Först prickade hon av de välkända platserna. Därefter gav sig Ida-Therese Eriksson ut på jakt efter Orsas många dolda pärlor – och vilka ställen hon upptäckte. Med så många guldkorn på lager fick hon lov att dela med sig till fler. Vi tar rygg på henne ut i skog, mark och det bubblande utelivet i Orsa.


Ida-Therese Eriksson skrattar när hon får frågan om sina utomhusfavoriter i Orsa.

– Ska jag ge bort mina favoritplatser? De vill jag ju ha för mig själv!

Fast hon verkar inte ha lyckats hålla sina utehemligheter speciellt bra. För sedan 2017 driver hon Mitt Orsa, som bland annat via webbplats och Facebooksida samlar sevärdheter, utflyktsmål och upplevelsetips i kommunen.

– Jag sommarjobbade på dåvarande turistbyrån och fick många specifika frågor om olika platser. Är det grusväg eller stig, går det att ta med barnvagn, finns det slogbod? Så för att kunna svara gav jag mig helt enkelt ut själv för att ta reda på det folk undrade. 

För att kunna spara och visa upp det hon hittade startades Facebooksidan, där hon skrev inlägg om turerna. Det som började som en egenhjälp i jobbet växte snart snabbt. 

– Intresset eskalerade, jag startade Mitt Orsa som företag och nu finns mängder av tips om sevärdheter, utsiktsplatser, badplatser, vandringsleder och allt möjligt på hemsidan. Förra året tog jag även fram en tryckt Orsakarta som samlar tipsen. Den blev hur populär som helst och uppskattad av både turister och ortsbor. Superroligt! 

Collage: Ett vattenfall och en skylt i skogen som pekar ut vandringsleder.
Vattenfall som Lusbostupet och vandringsleder är populära tips.

Vandring, vattenfall och badplatser mest populärt

Vad är det då folk vill göra och få tips om? Svaret kommer instinktivt.

– Vandring! Många vill vandra stigar och leder, utforska skogen på egen hand. Runt slipstensgruvorna i Orsa finns en perfekt rundslinga, lättsamt och mysigt att gå. Sen tycker jag mycket om Siljansleden, men då blir det att man går en etapp fram och tillbaka. Om man inte vill sova ute förstås. Nu har man dessutom markerat upp och rensat hela Siljansleden genom Orsa kommun, så den är tipptopp att gå, säger Ida-Therese.

Storstupet och Helvetesfallen är andra solklara favoriter som många besöker. Och när sommaren är som hetast är bra badplatser eftertraktade.

– Om man vill bada i vattenfall är Stopån otroligt mäktig. Sen tycker jag nog att hela Orsasjön är bäst att bada i. Det finns badplatser både vid campingen och vid Lisselhed.

Ett par badar en solig dag och leker med en hund i vattnet.
Sommartid är bra badplatser ett hett ämne.

Hon märker också att det finns ett intresse för att kombinera naturupplevelsen med kulturella inslag, vilka det finns gott om möjligheter till i Orsa.

– Nästan varje plats har någon historia kopplad till sig och man känner verkligen historiens vingslag när man är ute. Det är spår av människor som brukat och bott, som stigar som kommit fram av att folk vandrat mellan fäbodar och hela finnmarken norr om Orsa.

En flicka sitter i skogen och håller hjortron i handen.
I Orsas natur finns många guldkorn att upptäcka.

Nyfiken på det outforskade

Många kommer till Orsa för lugnet och stillheten, för att hitta en kontrast till vardagen som annars snurrar snabbt.

– Här finns det lilla och det orörda. Det är inga späckade platser med många andra ute. Så vill man ha lite tystnad, lugn och ro från andra människor är det perfekt att ge sig ut i Orsas natur. 

Som barn hade Ida-Therese ingen ”naturnisse i familjen”, som hon själv beskriver det. Men med åren gick det alltmer upp för henne vilken energi och återhämtning naturen kan ge. Dessutom gjorde en inneboende upptäckarlust säkerligen sitt till. 

– När jag är ute och plötsligt ser en stig som inte finns på min karta, då vill jag så himla gärna veta var den leder.  

Ett lusthus i mitten av en grönskade park, Tingshusparken i Orsa.
Tingshusparken i Orsa.

I takt med att kunskapen om och erfarenheten vuxit har hon också vågat söka sig utanför sin comfortzon i jakt på nya guldkorn.

– Numera studerar jag kartor, kollar på topografin, stigar och vägar för att hitta det outforskade. När jag cyklar mtb vill jag gärna hitta nya vägar. Jag gillar att inte veta vad jag har framför mig. Då vet man ju också alltid hur långt det är kvar och när den där jobbiga backen kommer. Då är det bättre att inte veta, konstaterar Ida-Therese. 

Hennes upptäckarglädje smittar och allt fler tar del av hennes tips, förslag och guider. Hon har blivit en riktig och viktig uteambassadör för Orsas friluftsliv. Och nog märks det att hon brinner för bygden. Flera gånger har hon försökt flytta, men aldrig lyckats.

– Jag har flyttat flera gånger, men hela tiden längtat hem. Allt det jag älskar med naturen, kulturen, hantverket och lugnet finns ju här. När jag tillslut insåg det hittade jag både mig själv, mitt lugn och min trygghet. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men jag vet vad jag har funnit i Orsa och det är otroligt stort. För någonting speciellt finns det ju – jag har ju hittat det.


3 favoriter i Orsa

  1. Hällorna
    Ligger mellan Helvetesfallet och Storstupet. Ämån passerar precis bredvid, det finns en slogbod, häftiga klippformationer och vissa brukar fiska här. Platsen är lite bortglömd, så man brukar oftast få vara själv. Om man vandrar Siljansleden går den förbi här. 
  2. Lusbostupet
    Även den här platsen ligger vid Ämån, fast längre upp. Här forsar vattnet i olika steg, som ett långt vattenfall. Det är lite svårt att beskriva, så helst ska det upplevas på plats. Det finns också en väldigt karaktäristisk tall som har ramlat över vattnet och blivit alldeles silvergrå och vacker. 
  3. Näckodalsågen
    En fantastisk gammal ramsåg som har renoverats och nu är i så pass skick att den går att använda. Idag är det nog inte många som vet hur en ramsåg ser ut, men det är en gigantisk grej med vattenhjul, en liten bäck som styr den och intill en timrad stuga med en kvarn. Något helt unikt!