Romanaktuella författaren Anneli Fichtelius beskriver det som att hon lever ett dubbelliv. Så snart det finns en lucka mellan vardagsbestyr och arbete i Stockholm väntar dagar i ensamhet i skrivstugan, på den faluröda släktgården i Siljansnäs, Dalarna. Hör henne berätta om sin förundran över gemenskapen i byn och avslöja sina metoder för att komma vidare när skrivkrampen kommer krypande.
Skrivstuga i Siljansnäs, berätta!
– Det är i Dalarna det händer, det är där jag finner ro att skriva. I stan lever jag ett mer socialt liv, men älskar att kunna stänga in mig en vecka och bara skriva i stugan i Siljansnäs. Jag letar ständigt i kalendern efter nästa lucka då jag kan åka till Dalarna för att skriva. Jag lever ett dubbelliv!
Kan du beskriva din skrivmiljö?
– Jag skriver i ett av de mindre husen på min mans släktgård i Gassarvet, Siljansnäs. Ett timmerhus med skön energi, fullt med bruksföremål och böcker. När jag sitter långa perioder fylls bordet av bokhögar, lappar med anteckningar, kaffekoppar och skålar med frukt och snacks. Utanför fönstret breder Byrviken i Siljan ut sig, alla årstider är magiska att betrakta. Eftersom jag inte är uppvuxen i Dalarna romantiserar jag säkert bilden, men det är verkligen fantastiskt.
Hur skulle du beskriva livet i byn Gassarvet?
– Det är drömmen. På vår lilla väg är vi släkt med de flesta. Jag gillar den lilla cirkeln med nära kontakt med grannarna och där man umgås mellan generationerna, det är en trygghet för både barn och gamla. Jag ser redan vilka jag kommer att bli gammal med, vi kommer att vara här så länge vi orkar och gå över till varandra för att fika eller bara prata på byvägen. Otroligt skönt och avstressande i relation till Stockholm. Det är någonting med livet i byn som jag tror är meningen med livet, att olika generationer ska leva nära varandra.
Vilka rutiner har du kring skrivandet?
– Jag brukar ha ett mål för dagen. Att jag ska skriva si och så många ord, så här många kapitel. Efter några timmar vid datorn måste jag ut och gå, inget sällskap, helst så ensligt som möjligt, då landar det, jag ser klart igen. Folk undrar kanske varför jag inte hör av mig när jag är i Dalarna utan familjen, men jag går in i min skrivarbubbla. Sen kan det hända att jag plötsligt får lust att skriva en helt annan scen än jag tänkt. Då släpper jag agendan och bara skriver det som vill ut.
Vad inspirerar dig?
– Att läsa och lyssna på ljudböcker är en förutsättning för att kunna skriva för mig. Jag fascineras av andra författares uttryck och formuleringar. Hur de fångar läsaren och håller den kvar. Att levandegöra en text, få människor att känna något, är en utmaning. Jag tjuvlyssnar ofta på andra och iakttar hur de beter sig. Skriver ner och sparar till dess att jag behöver det. Jag vikarierade en period på en skola och hämtade massor av inspiration till hur barn låter och uttrycker sig idag. Det är en del av min tredje bok, som jag skriver på nu. Människor och livsöden intresserar mig, vad som format människor, särskilt de som sticker ut.
Har du något tips till andra som drömmer om att skriva?
– Bara skriv, tänk inte så mycket på meningsuppbyggnad eller ordval. Sådant kan du justera sen. Är du ambitiös och vill skriva en bok, ta hjälp av en lektör. Då får du feedback på ditt manus av ett proffs som ser över om dramaturgin håller, om du upprepar dig, om det finns glapp i tidslinjen. Du får många konkreta tips på hur du kan göra ditt manus bättre innan du skickar in det till ett förlag. Förlagen tar emot ännu färre manus idag och konkurrensen är hårdare än någonsin.
Vad handlar din nyutgivna bok Priset om?
– Det är en nutidsroman som berör de hot vi upplever omkring oss idag. Berättelsen kretsar kring två kvinnliga nobelpristagare och de utmaningar de brottas med både i sina privatliv och på jobbet. Tanken är att läsaren ska få en härlig läsupplevelse samtidigt som den ska väcka frågor kring hur vi lever, om att bryta normer. Vilka människor vill vi verkligen omge oss med när klimatet hårdnar på olika sätt och vilket pris är vi beredda att betala för att våra barn ska få en trygg framtid? Det är mycket feelgood och en hel del spänning.
Vem rekommenderar du att läsa boken?
– Jag tror att jag skriver för en kvinnlig publik, men den här boken tror jag även kan locka män att läsa. Sen kan man säkert reagera olika på innehållet beroende på var man själv befinner sig i livet, vissa kommer kanske tycka att den är överdriven och andra att den är mitt i prick. Det är spännande och lite nervöst.
GÖR: Författare. Arbetar även med kommunikation på Rädda Barnen (tjänstledig på halvtid för att få tid till skrivandet).
AKTUELL: Boken Priset som släpptes i september 2020. Debuterade våren 2019 på Ordberoende Förlag med romanen Försoning.
BOR: Bromma, Stockholm och Gassarvet, Siljansnäs.
LÄSER GÄRNA: Ödesmark av Stina Jackson, Där kräftorna sjunger av Delia Owens och Karin Smirnoffs triologi.
BÄSTA HÖSTUTFLYKTEN I SILJANSBYGDEN: Gruvvandringarna i Insjön, utsikten och naturstigen på Björkberget, Siljansnäs, Leksand simhall med 30 härliga grader i stora bassängen.