Bygdespelen har en självklar plats i Sommardalarna. Den traditionella och unika formen av teater berättar om dalfolkets äventyr och kärleksbekymmer i historier präglade av magi, sägner och dramatik. Sång, dans och musik – ofta på stämningsfulla utomhusscener – skapar en än häftigare upplevelse. Fyra av spelen har blivit riktiga klassiker: Skinnarspelet, Himlaspelet, Ingmarsspelen och Trollbröllopet.
De så kallade bygdespelen har ofta stark lokal förankring, både när det gäller handlingen och ensemblen. I Malungs Skinnarspel kretsar handlingen kring skinnarna och skinnhantverket, med en mängd engagerade ortsbor i såväl ensemble som kringorganisation. Likaså handlar Ingemarsspelen i Nås om de bybor som sålde allt de ägde för att utvandra till Jerusalem, medan Trollbröllopet i Äppelbo bygger på sägnen om hur orten fick sin brudkrona.
Bygdespelen spelas ofta på utomhusscener, vilket förhöjer upplevelsen i sommartid. De historiska händelserna, gamla sagor och myter från orten får liv via teater, sång, musik och dans. Ett besök på någon av de klassiska bygdespelen blir med andra ord en helhetsupplevelse för alla sinnen.
Här nedan kan du läsa mer om fyra av de mest klassiska bygdespelen i Dalarna. Gör sommarteater till en annorlunda utflykt i sommar. I vissa fall finns även flera kringarrangemang att utforska, som konserter, föreläsningar eller utställningar. Tänk på att vissa spel återkommer årligen, medan andra spelas mer sällan. Läs mer hos respektive arrangör för de senaste uppdateringarna.
Skinnarspelet i Malung
På Orrskogen Folkets Park i Malung spelas ”Skinnarspelet – Den underbara pälsen” varje midsommar. Då berättas historien om bonddottern Brus-Britta, Lustigs-Per som förklär sig till dräng och den karismatiske Skinnarmäster.
Utomhusscenen och den kringliggande miljön gör sitt till när historien om ”Den underbara pälsen” levandegörs med sång, dans och teater. Skinnarspelet är en årlig tradition sedan 1967, då Rune Lindström och den välkände jazzmusikern Jan Johansson tillsammans gav Shakespeares pjäs ”Så tuktas en argbigga” en unik touch av Dalarna. I dalatappning blir handlingen den om Brus Britta som ger order om att sy upp en brudgumspäls. Den man på vilken pälsen passar, blir den hon gifter sig med.
Genom åren har artister som Tommy Körberg, Meta Roos, Hanna Hedlund, Janne Åström och Kalle Moraeus varit del av ensemblen tillsammans med en rad av Sveriges bästa jazzmusiker. ”Visa i midsommartid” från Skinnarspelet har blivit en riktig sommarklassiker som ofta framförs på skolavslutningar och sommarkonserter.
Läs mer på Skinnarspelets hemsida
Himlaspelet i Leksand
”Himlaspelet – Ett Spel om en väg som till Himla bär” är skrivet av Rune Lindström och hade faktiskt sin urpermiär på Dramaten i Stockholm 1941. Men det dröjde inte länge förrän spelet flyttade hem till Leksand, där det sedan fick återkommande fäste. Spelet följer kurbitsmålaren Mats Erssons öden och äventyr och framträdande är teman som kampen mellan gott och ont, utanförskap och kärlek. När Mats fästmö Marit anklagas för häxeri och bränns på bål trots att hon är oskyldig bestämmer sig Mats för att söka upp Gud och ställa honom till svars.
De senaste åren har Himlaspelet på ett eller annat sätt präglat Leksand under slutet av juli. Vissa år har själva spelet satts upp, andra har det istället handlat om en vecka fylld av föreläsningar, konserter och samtal på de teman spelen tar upp.
Läs mer på Himlaspelets hemsida
Ingmarsspelen i Nås, Vansbro
Ingmarsspelen bygger på Selma Lagerlöfs roman ”Jerusalem”, som handlar om hur 37 personer från Nås socken i slutet av 1800-talet sålde allt de ägde för att utvandra till Jerusalem. Mannen som ledde väckelsen, Hellgum, står mot den unga Ingmar, som blir trogen hemmet och gården men som tvingas överge sin käresta, Gertrud. Rune Lindström dramatiserade verket inför premiären 1959. Sedan dess har Ingmarsspelen blivit en återkommande tradition som spelas på en utomhusscen alldeles vid Västerdalälvens strand i Nås, mellan Vansbro och Dala-Floda. Sedan starten har spelen också lyft fram och bevarat folkmusik från trakten.
Ingmarsspelen sätts upp i slutet av juni och har de senaste åren även omgärdats av flera arrangemang, som konserter i Nås kyrka, fotoutställning och seminarium.
Läs mer på Ingmarsspelens hemsida
Trollbröllopet i Äppelbo
Trollbröllopet är en magisk berättelse om troll, tomtar, älvor och andra sagoväsen. Det spelas i Äppelbo i augusti varje år och bygger på sägnen om hur ortens kyrka fick sin brudkrona från trollen. Här får publiken ta del av historien då en ung flicka kläddes till brud av traktens troll, men räddades i sista stund av ortsbefolkningen. Händelsen sägs ha ägt rum under mitten av 1600-talet i en stuga i fäbodstället Brudskogen, som därmed också fått sitt namn.
Trollbröllopet skrevs av Herbert Grönfall och spelades för första gången 1935. Det spelas i mysig utomhusmiljö, i naturreservatet Lämåsen, vid Busjöns södra strand utanför Äppelbo – där den magiska handlingen ramas in av en lika magisk miljö.
Läs mer på Trollbröllopets hemsida