Intresset för skapande, slöjd och hantverk har formligen exploderat de senaste åren. Att ägna semestern åt att lära sig väva, sticka, tälja, brodera eller smida är för många ett hetare alternativ än solen på badstranden. Här djupdyker vi i Dalarnas kulturhistoria och hälsar på hos Sätergläntan, samt tipsar om var du hittar olika utbildningar och kurser. Vad vill du lära dig mer om i sommar?
Sätergläntan utanför Insjön är mer levande än någonsin. På det välkända institutet för slöjd och hantverk frodas kreativiteten och hundraårsfirandet står för dörren.
2023 är det nämligen 100 år sedan systrarna Elsa och Wilma Långbers började bygga upp det som idag är Sätergläntan – en internationell mötesplats och ett kunskapscentrum för slöjd och hantverk.
Hantverksmecka i Insjön
Här kliver du in i ett hantverksmecka utan dess like. Längre och kortare utbildningar, kurser och evenemang på olika teman lockar besökare som alla delar passion och intresse för hantverk.
Nu stundar ett jubileumsår som kommer att märkas i såväl verksamhet som aktiviteter.
– Vårutställningen i maj utökas med extra aktiviteter, kolmilan som vi tänder i september ska också bli något extra och så hoppas vi på ett rejält julfirande. Därutöver planerar vi samarbeten med Sätergläntans Vänner, Hemslöjdens Hus i Leksand, Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef, Dalarnas hemslöjdskonsulenter och andra intressenter i Dalarna. Vi ser framför oss att slöjd- och hantverksintresserade både ska besöka oss och få ta del av Sätergläntan på olika sätt, säger verksamhetschef Monika Jönsson.
Sätergläntan är en välkänd institution i hantverkskretsar i Sverige, och nära knuten till slöjd- och hantverksintresserade i hela landet.
– Vi har också en viktig roll för kvalificerade slöjdare i landet genom att vi anlitar dem som lärare i våra utbildningar och kurser.
En mångfald av konst- och kulturutbildningar
När systrarna Långbers började forma platsen på 1920-talet handlade det om ett pensionat, en butik och olika vävutbildningar. Sedan dess har verksamheten växt och blommat ut.
Idag bedriver Sätergläntan eftergymnasiala konst- och kulturutbildningar inom slöjd och hantverk med inriktningar som vävning, sömnad, trä och smide.
– Vi har läsårsutbildningar på ett till tre år, distans på halvfart och kvartsfart samt veckokurser. Idag har vi fulla kurser med ett 60-tal studerande på läsårsutbildningen och förra sommaren hade vi 500 deltagare på sommarens veckokurser. Den populära distanskursen Folklig dräkttradition blev fullbokad på några dagar, berättar Monika.
Alternativ till massproduktion
Inställningen till hantverk – och således även intresset för Sätergläntans utbud av utbildningar och kurser – har förändrats över tid.
– Från början handlade det framför allt om att framställa textilier och förnödenheter för hemmet, till produkter som ofta såldes via hemslöjdsbutikerna i städerna. Nu är hantverkskunnandet snarare ett alternativ till en miljöförstörande massproduktion.
Monika menar att det idag i stället handlar om att hitta tillbaka till det ursprungliga, till att arbeta med händerna och ta vara på material som finns nära.
– Genom handverktyg som inte kräver maskiner och material som vi har tillgång till i närområdet går det att tillverka kläder och föremål på ett hållbart sätt. Kunskap i formgivning gör att föremålen också blir en fröjd för ögat. Slöjden gör att man blir självständig och man bidrar till klimatomställningen. Och så får man vänner för hela livet.
Hantverkskändisar lockar
Idag finns slöjdare som blivit välkända profiler – kanske skulle de till och med kunna kallas ”hantverkskändisar” – och stora namn i hantverkskretsar i både Sverige och världen. Många av dem kommer till Sätergläntan för att hålla kurser och då blir söktrycket stort.
– Kurser med välkända slöjdare blir fulltecknade på någon dag. Det kan vara kurser i olika trätekniker, att fläta korg eller väva. Även sömnadskurser är populära, både att lära sig sy modernt och historiskt. Många återkommer och går samma kurser. I somras hade vi kursdeltagare som hade träffats i tio år, säger Monika.
Hon nämner också andra exempel på kurser som väcker intresse, som att lära sig bereda lin och ull eller stickning i olika former.
– Vi ser helt enkelt ett växande intresse från besökare som är intresserade av slöjd, hantverk och kulturhistoria. Att skapa med händerna är ett attraktivt alternativ för besökare från både Sverige och andra länder. Idag har vi grupper från Japan och USA som kommer hit för kurser i näverflätning och vävning.
Mindre sårbara med hantverk
Monika ser ljust på framtiden för både Sätergläntan, slöjden och hantverket.
– Det finns en insikt och medvetenhet om att jordens resurser är mycket begränsade. När gränserna stängde under pandemin fanns inte material från Sverige att tillgå, ull och lin importeras trots att det mycket väl kan odlas och förädlas lokalt. Med kunskap om våra naturmaterial kan vi utveckla nya produkter som gör oss mindre sårbara.
Sätergläntans vision är att vara en mötesplats och ett kunskapscentrum för slöjd och hantverk, att utveckla och bevara kulturarvet genom sina utbildningar och kurser. Samtidigt engagerar de landets slöjdare och samlar intresserade av genuina material, tekniker och kultur.
– Vi vill också utvecklas som mötesplats, bryta gränser och lära mer om naturmaterialens egenskaper. Den kunskap som utvecklas på Sätergläntan ger en grund i att skapa och experimentera på ett hållbart sätt i ytterligare 100 år.
Om Sätergläntan
Systrarna Elsa och Wilma Långbers byggde upp ett pensionat, en butik och vävutbildningar för 100 år sedan. Idag bedriver Sätergläntan eftergymnasiala konst- och kulturutbildningar inom slöjd och hantverk som vävning, sömnad, trä och smide, som berättigar till statsstöd från Myndigheten för yrkeshögskolan.
Ett 40-tal av landets hemslöjdsföreningar är delägare i Sätergläntans ekonomiska förening, liksom Sveriges hemslöjdsföreningars riksorganisation.
Förutom verkstäder för utbildningar finns också restaurangen Elsa och Wilma, en sommaröppen butik och boende för studerande och kursdeltagare. Här finns även ett välfyllt bibliotek och en föremålssamling.
Hitta fler kurser och kulturaktiviteter
Dalarnas folkhögskolor
Dalarnas folkhögskolor har både längre och kortare kurser med olika inriktningar. Likaså finns olika studieförbund som erbjuder en variation av aktiviteter, kurser och föredrag.
Dalarnas hemslöjdsförbund
Dalarnas Hemslöjdsförbund har lokalavdelningar med olika verksamheter, som kurser, föredrag, workshops och utställningar. Visit Dalarnas kalendarium samlar olika aktiviteter, prova på-tillfällen och evenemang i Dalarna.