En kvinna går i en yogasal med högt i tak och mattor på golvet.

Ladda batterierna med yoga i Hagen

Världen snurrar allt snabbare. Både våra huvuden och våra kroppar behöver landa igen. Nära skogen, himlen, stjärnorna och vattnet. Långt bort ifrån bruset som ständigt rör sig både runtomkring och inom oss. Då är det tur att Hagen finns. För i en lada i den lilla byn utanför Dala-Floda går det att andas ut – på riktigt.


Lena Westin berättar om människor som hemma i köket, i bilkön eller på arbetsplatsen – när stressen sköljer över dem – visualiserar hur de vandrar uppför trappan till hennes yogasal. Den som finns i ladan på gården i byn Hagen.

– Många tycker att det är lyxigt att komma hit. Fast det är inte tal om någon guldlyx, utan lyxen i att möta något mjukt. Att få komma till en plats, omgiven av naturen, som är lugn och stilla. När man stiger in här är det tyst och man kan släppa allt. Framför allt kravet att vara social och prestera. Man lägger sig på sin madrass och bara är. Vi har så svårt att ge oss själva de här mellanrummen idag, mellan alla pågående kravlistor och att göra-listor. 

Collage: En kvinna går i en yogasal med mattor på golvet, en kvinna badar isvak.
Den vackra salen i ladan bjuder in till att gå ner i varv. Om du vill kan du avsluta ditt pass hos Lena med ett dopp i Västerdalälven, vintertid erbjuds isvak.

Från huvudet ner i kroppen

Fast vi tar det från början och backar till för 20 år sedan. Då hade Lena och hennes man bott länge i Stockholm, men sökte efter något längre norrut och något nära vatten.

– Så fanns den här platsen och väntade på oss, bara tio meter från Västerdalälven. Det är en fantastisk bygd och här skulle vi kunna andas och vara, det visste vi direkt vi kom hit. Och att vi ville skapa någonting här.

Samtidigt började yogan ta en allt större och mer självklar plats i Lenas liv. Hon gick olika typer av yogalärarutbildningar och snart föll det sig naturligt att yogan också skulle göra entré på gården i Hagen. Framför allt fokuserar hon på lugnare yogaformer som mediyoga och restorative yoga.

– Fördelen är att alla kan utgå från sitt läge. Det är först då man kan våga leka, prova, lära känna sig själv och vad man faktiskt behöver. Idag är vi så mycket i våra huvuden att vi inte längre kan känna in vad vi faktiskt behöver. 

Collage: En hand håller i en gyllene skål, en kristall står på en träbänk.

Rakt ner i myllan

Från början höll de till i Lenas vardagsrum, men nu är det ladan på gården som utgör samlingsplatsen. Förutom yogaklasser anordnar hon också olika retreats och en årligen återkommande yogafestival.

– Platsen betyder mycket. Varje gång det kommer hit nya personer blir jag påmind om miljöns och naturens betydelse. Lugnet här på landsbygden är helt otroligt, med himlen, stjärnorna, vattnet, skogen och vindens sus. 

Efter sina år i Stockholm kan hon relatera till hur det är att få landa ”rakt ner i myllan”. 

– Det går väldigt snabbt att släppa det här oket som människor bär på idag. Stressen av att aldrig ha tid för någonting. Sen får man plötsligt en möjlighet att stanna upp och möta sig själv. Det kan vara smärtsamt, men också väldigt nödvändigt. På våra retreats är det alltid både mycket skratt och mycket tårar. 

Lena hoppas att fler människor framöver unnar sig ett mellanrum. 

– Under en retreat lägger vi till exempel bort telefonen. Bara det är en stor hjälp, det får oss att släppa taget, att inte vara ständigt uppkopplad och tillgänglig. Vi behöver lära oss att hitta de här stunderna, men det kan vara svårt att göra det ensam. Då blir gruppen och mötena under en yogaklass eller en retreat en styrka.

Läs mer om Yoga i Hagen.