En grupp kor går längs en grusväg bredvid en gärdesgård.

Din guide till levande fäbodar i Dalarna

I tusentals år har människor flyttat sina betesdjur till nya marker sommartid. Fäbodarna är ett riktigt kulturarv och i Dalarna finns ett stort antal välbevarade fäbodmiljöer. Här är din guide till Dalarnas levande fäbodar. Gör ett mysigt besök i sommar, hälsa på djuren och köp med dig något gott som ost, smör eller messmör hem.


Observera att öppettider och möjligheten att ta emot besökare kan variera, och på många platser är hundar inte tillåtna. Säkerställ alltid vad som gäller på respektive plats inför ditt besök.

Falun

Nysjöns fäbodar

Nysjöns fäbodar ligger vackert till på sluttningen mot Nysjön, fem mil norr om Falun. Här finns får och getter från början av juni till slutet av augusti eller början av september. Produkter till försäljning i viss mån under sommaren.

Två barn som leker.
Ett besök på en levande fäbod är en mysig utflykt för hela familjen. Foto: Per Bifrost.

Gagnef

Bastbergets fäbod

Bastbergets fäbod söder om Mockfjärd har haft oavbruten fäboddrift i över 400 år och är en pärla i fäbodsammanhang. Här finns en lång fägata med omkring 150 byggnader, varav många är grå. På 1800-talet var det Skandinaviens största fäbod. Under sommaren finns kor, kalvar och hästar på fäboden. Korna vandrar fritt och kommer tillbaka för mjölkning.

Vid ett besök går det även att köpa det som produceras på plats i form av smör och messmör. Här finns inget kafé, men ta med dig picknickkorgen och njut av en dag i grönskan.

En kvinna i förkläde rör i ett kar med ostmassa.
Vid många fäbodar säljs egna produkter som smör, ost och messmör.

Leksand

Ljusbodarna

Ljusbodarna är ett av Leksands största fäbodställen med öppna marker och vackra byggnader. Här betar kor och får från början av juni till mitten av augusti. Under sommaren finns viss kaféverksamhet och program vissa dagar.

Skallskogs fäbod

Vid Skallskogs fäbod finns ett levande fäbodbruk och ängsmark som slås. Fäbodbruket är traditionellt med fjällkor av gamla lantraser som går fritt och betar i skogen. Mjölken tas tillvara för framställning av produkter på fäboden. Här anordnas också sillkvällar, fäbodkafé samt fäbodvandring.

Tre kaniner, en vit, en svart och en grå ligger på marken.
Hälsa på och lär dig mer om djuren vid Dalarnas levande fäbodar.

Malung/Sälen

Arvselens levande fäbod

Täpp Lars är sjätte generationen på Arvselens levande fäbod utanför Malung. Varje sommar flyttar han och barnen dit tillsammans med djuren. Fäboden är traditionell där kor och getter betar fritt i skogen om dagarna. Av mjölken tillverkas smör, ost, yoghurt och filmjölk. 

Här kan du få prova på att mjölka kor, baka bröd över öppen eld och kärna ditt eget smör eller ysta din egen ost. Observera att du behöver förboka ditt besök.

Foskdalsvallens levande fäbod

Foskdalsvallens levande fäbod har anor från slutet av 1600-talet. Här finns killingar, fjällkor, kalvar, kaniner, höns och grisar. På sommarens fäboddagar serveras jönnbröd, kaffe och hembakat. Försäljning av fäbodsmör.

Lindvallens fäbod

Mitt i Lindvallen finns den gamla genuina fäbodmiljön med fäbodar från slutet av 1800-talet. Här strosar djuren mer eller mindre fritt och du kommer riktigt nära dem. Här finns aktiviteter för hela familjen, som ponnyridning och en del dagar även turer med häst och vagn. Hälsa på hästarna, kaniner och nyfikna getter.

Kafé med lättare sallader, våfflor och glass med mera, samt hantverk från bygden.

Collage: En man kör en häst och vagn, en vas med ängsblommor i ett fönster.
Upplev fädbodlivet.

Mora

Kättboåsens fäbodar

Upplev fäbodlivet på Kättboåsens fäbodar. Njut av kaffe och hembakat i fin fäbodmiljö och hälsa på de lösgående djuren.

Matsäls fäbod

Matsäls fäbod ligger mellan Norra Venjan och Limedsforsen och har brukats oavbrutet sedan 1560-talet. Fäboden är högt belägen med utsikt mot Sälenfjällen. Här finns många olika djur under olika delar av sommaren, som fjällkor, grymtoxar, dikor, getter och får.

Fäbodstugor finns för boende året runt och det anordnas också kurser och läger. Fäbodprodukter säljs i mån av tillgång.

Grå små stugor på en fäbodvall.
Lär dig mer om fäbodkulturen och njut av de vackra miljöerna.

Orsa

Östra Grunubergs fäbod

Vid Östra Grunubergs fäbod går en stor del av djuren fritt runt om i skogarna. Kor, hästar, får, getter, hundar, katter och höns har sin sommarvistelse här. Det är ett omfattande fäbodställe med bebyggelse med anor från medeltiden.

Här finns Bed & Breakfast och det går också att boka guidning. Alla fredagar i augusti anordnas sillkvällar då lokala spelmän underhåller. Alla besök förbokas via telefon.

Rättvik

Karl-Tövåsens levande fäbod

Karl-Tövåsens fäbod är en bit kulturhistoria med anor från 1600-talet. Med mjölken från korna som betar fritt tillverkas produkter till försäljning. Här finns också getter med killingar, kalvar, grisar, höns och kaniner. Njut av kokkaffe, fäbodsmörgås eller Tövåsbakelse och gårdens egna korv med tuttul och tillbehör.

För att besöka fäboden betalas en inträdesavgift. I entrén ingår visning av fäboden och du får tillgång att besöka den hur mycket du vill under hela säsongen.

Lisskogs fäbod

Vid Lisskogs fäbod, eller Pias Stuga, erbjuds kokkaffe som görs över öppen eld och hembakat fikabröd från vedspisen. Här finns mindre djur som katt, kaniner och ankor. Besök det sommaröppna fäbodkaféet eller bo över som B&B-gäst.

Prästbodarnas fäbod

Prästbodarnas fäbod har anor från 1500-talet och ligger fyra kilometer ovanför byn Dådran på Skallberget i Rättviks finnmark. Fäboden har cirka 80 hus varav de flesta används i fäbodbruket och vid jakt, fiske och bärplockning.

Ärteråsen

Ärteråsen är en av Sveriges största bevarade fäbodar med en fantastisk utsikt. Fäboden har anor från 1400-talet och idag finns tolv eldhus kvar. Byggnaderna har flera enskilda ägare och fjällkor betar på vallen om somrarna.

Här finns servering och vecka 29 anordnas kulturvecka med dagliga aktiviteter.

En pojke går bredvid en svartvit ko.
Möjligheten att få komma nära djuren.

Vansbro

Flögsjöbergets fäbod

Vid Flögsjöbergets fäbod kan du hälsa på fjällkor, getter, kalvar och höns. Ost, smör, ostkakor och messmör till försäljning.

Älvdalen

Brindbergs fäbod

Vid Brindbergs fäbod finns kor, kalvar, får, grisar, hästar, höns och ankor att hälsa på. Tipspromenad på tisdagskvällar och produktion av fäbodprodukter som smör och messmör. Här finns också Elsa Beskow-stugan, en stuga som blivit lite av ett museum efter att Elsa Beskow tillbringat några somrar här.

Hedbodarna

Hedbodarna är en så kallad långfäbod till Månsta by och fäboddriften här finns dokumenterad sedan 1600-talet. På somrarna är det gammaldags fäbodliv som gäller med fjällkor och getter. Korna betar fritt i skogarna kring Hedbodarna, på vägen dit kanske du har tur och ser dem. Här tillagas smör och messmör av mjölken från korna och getterna.

Förboka via telefon om du vill köpa smör, messmör eller fika. Det finns även tillgång till enkla övernattningsmöjligheter.

Torrlids levande fäbod

Torrlids levande fäbod har varit i bruk sedan 1600-talet. På vallen finns det kalvar, grisar, getter, får, höns, kaniner och kor som betar fritt i skogen.