I Dalarna är midsommar en folkfest och sinnebilden av svensk sommar. I Siljansbygden finns dessutom några av Sveriges största firanden med majstångsresningar, musik, folkdräkter, folkdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret.
Midsommarfirandet i Leksand är vida känt. Allt startar med att kör och spelmanslag ror fram i kyrkbåtar på Österdalälven, från Prostbryggan nedanför kyrkan till brofästet i centrum. Därifrån tågar man mot Gropen, till tonerna av sång och musik, bärandes de kransar som sedan pryder själva stången. Därefter är det dags för roddarlaget Brudpiga att med publikens stöd resa den 26 meter långa och närmare 800 kilo tunga stången – för hand.
När den väl är på plats, efter jubel och applåder, är det äntligen dags för kvällens höjdpunkt – ringdanserna! Då kliver Leksands egen Mr Midsommar upp på scen för att guida stora och små entusiaster, ja kanske mest stora faktiskt, i klassiker som Små grodorna, Karusellen och Vi äro musikanter. Vi tog tempen på ringdansernas mästare, Anders Tull.
Anders, hur känns det att snart få kliva upp på scenen i Gropen igen?
– Det är en otroligt härlig känsla. Det är som en slags pånyttfödelse och jag liksom många andra känner glädjen i att kunna fira midsommar ordentligt igen. Även om vi i folkdanslaget kunnat få oss lite dans även under pandemin är det ju det här stora mäktiga som vi har saknat.
Har du någon personlig favorit bland ringdanserna?
– Jag tycker om allihop, men jag har förstått att publiken har sina favoriter. Små grodorna och Vi äro musikanter verkar vara de man kan köra hur mycket som helst. Jag tror det handlar om att rörelser och sång hör så tydligt ihop, att vi kan spela både fiol, basfiol och flöjt eller grodornas öron och svansar. Jag har även byggt på lite danser med rörelser undan för undan och publiken sväljer dem direkt och hänger på. Det är så härligt att se hur de vuxna ofta är de mest aktiva och entusiastiska, de kan sångerna och sjunger med. Jag får nästan känslan av när man hör publiken sjunga på fotbollsmatcher i England.
När startar midsommar för dig?
– Det är förstås många förberedelser som leder fram till den stora dagen. Sen startar det på riktigt på midsommaraftons eftermiddag med lilla majstångsresningen på Leksands Hembygdsgårdar. Det är kanske något av det allra roligaste, att se barnen dansa och sjunga av hjärtans lust och se hela tunet smockfullt av glada dansare. Sen fortsätter vi mot det stora firandet med att ro kyrkbåtarna, festtåget ner i Gropen, att resa stången och när jag får börja leda ringlekarna. På midsommardagen fortsätter det med lekar och dans igen, både i Tällberg och i Hjortnäs.
Det måste vara en stor apparat kring firandet?
– Ja, det är ett helhjärtat arbete från otroligt många människor som gör att det blir lyckat på själva midsommarafton. Till exempel har vi ett väldigt starkt stöd från Leksands kommun. Kyrk- och hembygdskören, folkdanslaget och alla engagerade som ställer upp år efter år. Det är många involverade och jag är glad att det är så många som vill vara med.
Du är också med år efter år. Hur länge har du hållit på?
– Jag började i folkdanslaget som liten och sen har det rullat på. Nu närmar det sig 50 år och det är lika roligt än. Midsommar är höjdpunkten på året och det betyder mycket att få föra traditionen vidare. Dansen och framför allt folkdansen har gett mig så mycket. För mig började det just med ringlekar i folkdanslagets ungdomsloge. Dansen gör att man träffar så många trevliga människor. Att själv få förmedla ut det till generation efter generation är så härligt.
Förläng firandet med Midsommarfesten
För den som vill fortsätta firandet även efter att de sista små grodorna dansats ut kan ta sikte på det nya tvådagarsevenemanget Midsommarfesten i Leksand. Under midsommarafton och midsommardagen byggs ett stort festivalområde vid hembygdsgårdarna alldeles bredvid Gropen.
På festivalområdet kommer det att finnas tivoli med aktiviteter och karuseller och flertalet matserveringar. Från stora scenen framträder delar av Sveriges absoluta artistelit, som Molly Sandén, Victor Leksell, Miriam Bryant, Norlie & KKV, Tjuvjakt och Daniela Rathana.
5 midsommarfiranden
Under midsommarhelgen firas det runt hela Siljan. Här har vi samlat fem firanden på lika många platser där du garanterat får uppleva midsommar på riktigt.
- Björkberget, Siljansnäs. Festtåg med fanor och spelmän går från Sockenstugan, genom byn och upp till festplatsen på Björkberget. Majstångsresning med storslagen utsikt.
- Rättviks Gammelgård, Rättvik. Festtåg med lövade vagnar, fanborg och spelmän går från Enåbron till Gammelgårdarna, där stången sedan kläs och reses.
- Våmhus Gammelgård, Mora. Här sker firandet på midsommardagen och inleds när folkdanslaget bär in blomsterrankan.
- Hembygdsgården, Sollerön. På solens ö i Siljan bjuds det på traditionellt firande med spelmän, ringdans och lekar.
- Orsa Hembygdsgård, Orsa. Även här firas det på midsommardagen och i år är det dessutom 100-årsjubileum. 1922 restes stången för första gången på den då nyuppförda hembygdsgården.