En man står på en snötäckt sjö, över himlen sprakar ett grönt norrsken.

Så fotar du norrsken – astrofotografens 6 bästa tips

Månadens Dalaprofil Markus Winsa från Mora har inte bara vunnit Visit Dalarnas fototävling 2020. 2021 var han också en av vinnarna i Rymdstyrelsens astrofototävling och fick ställa ut sin bild i Kungsträdgården. Här delar han med sig av sin kärlek till astrofotografi och ger sina bästa tips för att lyckas fota norrsken.


Hur kommer det sig att du började med norrskensfotografering? 

– Jag började med fotografering för några år sedan och ganska snabbt fastnade jag för astrofotografering. I början var det verkligen en stor utmaning eftersom det är lite speciellt och jag helt saknade erfarenhet. Det som framför allt fascinerar mig är hur vi även ganska långt söderut kan fånga riktigt tydliga norrsken. Tidigare levde jag i tron att detta var ett fenomen som var begränsat till trakterna kring Abisko. Jag rekommenderar verkligen alla att prova på norrskensfotografi, det finns mycket magi att fånga.

Collage: En upplyst byggnad vid en strandkant, stjärnljus över ett vattendrag.
Markus har alltid fascinerats av rymden och fastnade snabbt för astrofotografering.

Vad är det som gör att du älskar den här typen av bilder/fotografering?

– Jag har alltid varit fascinerad av rymden, dess mysterier och oändlighet. Det är otroligt roligt att fånga det magiska med natthimlen och rymden, speciellt när det gäller sådant som vi inte ser lika bra med blotta ögat. Oavsett om det är norrsken, meteorregn eller vår närmaste granne – Andromedagalaxen. Dessa är endast synliga när det är mörkt och att fånga dem på bild kräver lite mer kunskap om fotografering och exponering. Ibland behövs en exponeringstid på flera timmar. Men när man väl förstår vad som krävs går det att fånga fantastiska himlafenomen med ett bra resultat.

En man sitter på en brygga under stjärnhimlen och vintergatan.
Markus vinnande bidrag i Rymdstyrelsens tävling. Ett foto av Vintergatan, taget i Garsås vid Siljan.

Vilket är ditt absoluta favoritfoto på norrsken i Dalarna?

– Min favoritbild är långt ifrån det starkaste eller coolaste norrsken jag har fotograferat men bilden symboliserar ett fint minne. Jag är ofta ute på egen hand och letar norrsken, något som kanske är förståeligt då norrskensfotografi många gånger innebär åtskilliga timmar i minusgrader med överhängande risk att det efterlängtande norrskenet uteblir helt. Men just denna januarinatt var jag inte ensam. Den spenderades i trevligt sällskap runt en sprakande eld vid Kråkbergsbadet. Natten bjöd på norrsken som dock var av den lite svagare sorten, men trots det blev det en hyfsad bild med en bra komposition.  

Fyra män står på en blank is, himlen lyses upp av norrsken i grönt och lila.
Markus favoritfoto av norrsken i Dalarna, en natt i trevligt sällskap vid Kråkbergsbadet i Mora.

Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Det är helt klart närheten till naturen, det finns så mycket olika platser att besöka här. Oavsett var du befinner dig finns allt från vattenfall till vackra naturstigar endast ett stenkast bort. För mig som astrofotograf är även de låga nivåerna av ljusförorening ett stort plus. Norra Dalarna har mycket låga nivåer vilket underlättar fotografering på natten. Jag hoppas att det är något som bevaras. Storstädernas ljusföroreningar sträcker sig nämligen väldigt långt och gör det svårare att ta del av vår fantastiskt vackra natthimmel.

Månen syns på himlen, belyst i överkant.

Fota norrsken: Markus bästa tips för nybörjare

1. Bildkomposition och plats

Fotografera gärna norrsken med en förgrund som skapar intresse, även om största fokus i bilden läggs på norrskenet. Exempelvis framför ett stort fält eller en sjö eller kanske en kulle med en eller flera människor. Norrsken norr om Älvdalen är en rekommendation men annars är det viktigt att undvika större städer med mycket ljusföroreningar som ger mindre kontrast och oftast sämre norrsken. Om du är osäker på hur ljusföroreningar ser ut där du bor så finns en karta på lightpollutionmap.info

2. Stativ

Något som alla fotografer bör ha i sin väska. Stativet är ett viktigt hjälpmedel när du behöver använda längre slutartider, utan stativ blir en bild med lång slutartid skakig och resultatet blir lidande. Om du inte har ett stativ så använd dig av saker som ett bord, en tröja eller något annat för att stabilisera kameran. 

3. Kamerainställningar

Lär dig kamerans inställningar, det är otroligt viktigt för att få ett bra resultat. Lär dig allt om bländare, slutartid och ISO. Bländartalet ska vara lågt, ungefär mellan 1,2-2,8. Slutartiden beror lite på hur snabbt norrskenet rör sig men ett riktmärke är cirka 10 sekunder. Om norrskenet är kraftigt och rör sig snabbt på himlen kan du med fördel sänka den till cirka 5 sekunder. Välj sedan ISO för att få en välexponerad bild.

Ett annat tips är även att sänka ljuset på kamerans skärm så lågt det bara går. Anledningen till detta är att skärmen på kameran är bakbelyst, något som gör att bilden på skärmen lätt ser mycket ljusare ut än vad den egentligen är. 

En man står på en snötäckt sjö, över himlen sprakar ett grönt norrsken.

4. Skärpa/fokus

När du fotograferar norrsken är det endast manuellt fokus som gäller, så det är viktigt att du stänger av autofokus. Zooma sedan in på en stjärna och vrid fokushjulet fram och tillbaka tills stjärnan är så liten som möjligt, då har du ställt in perfekt fokus. Du bör sedan kontrollera detta under hela kvällen så att fokus fortsatt blir korrekt.

5. Planering

Det finns flera viktiga frågor innan du ger dig ut, norrskensfotografering kräver nämligen planering. Hur ser molnigheten ut under natten och kommer det spricka upp vid någon tidpunkt? Vilket stadie befinner sig månen i och vid vilken tidpunkt går den upp och ner? Vid vilken tidpunkt infaller astronomisk natt? Hur ser ljusföroreningar ut där jag vill fota och hur ser förutsättningarna ut för norrsken den aktuella dagen?

Jag rekommenderar att följa ”Norrsken Sverige” på Facebook för uppdateringar om läget. Här finner du inte bara bra tips för norrskensfotografering utan även uppdateringar i realtid. Gruppen är dessutom jättebra för andra med samma intresse.

6. Tålamod

Norrsken förändras hastigt och svag norrskensdimma kan snabbt förvandlas till intensivt dansande norrsken. Samtidigt kan väntan på norrsken bli lång och det är därför otroligt viktigt med varma kläder och något varmt att dricka, så att du orkar hålla ut hela kvällen.

Markus Winsa, 25 år

Bor: Född och uppvuxen i Mora, studerar just nu i Örebro 
Gör: Studerar film och kommunikation, samt fotograf med stort intresse för astrofotografi 
Instagram: @markuswinsa