I Grövelsjöfjällen väntar den magiska fjällvärld som gjort sig känd och populär för sin lättillgängliga kombination av skog, fjäll och vatten. I Grövelsjön väntar också Lars Svanerud, naturguiden som ser till att du lämnar både upptrampade leder och din comfortzon på tryggast möjliga sätt.
Lars Svanerud konstaterar att friluftslivet i fjällen har förändrats de senaste decennierna. Om det tidigare framför allt handlade om att gå från punkt A till B med en tung ryggsäck, är det numera mycket mer upplevelsebetonat.
– Idag har folk insett hur härligt det är att sätta upp tältet som basläger vid en fjällbäck och stanna en eller ett par dagar. Därifrån gör man dagsutflykter, lagar mat och får en större helhetsupplevelse. Det är en lättsammare inställning till att vara i naturen.
Något annat han märker i sitt jobb som fjällguide är att allt fler vill ha någon med gedigen erfarenhet med sig ut i naturen. Både som en handfast trygghet och som en garanti för att få ut mesta möjliga av semesterdagarna.
– När man är ute på egen hand söker man tryggheten i en tydligt markerad och upptrampad led, men då går man också alltid där andra går. En guide tar med dig bortom lederna och även utanför din comfortzon, utan att du riktigt märker det. Guiden känner till området och vet vad som är värt att se. Det gör att du får uppleva helt andra saker – och att du kommer dit direkt, utan att behöva leta på egen hand.
Vandra med alla sinnen
Ursprungligen kommer Lars från Stockholm, men efter ett par nedslag runtom i Sverige landade han till slut i Grövelsjön. Först som sportchef på STF och numera som egenföretagare.
– Jag trivs som fisken i vattnet här i Grövelsjön och att köra eget har varit något jag alltid velat testa. Till slut kände jag att man måste våga satsa, inte bara gå och drömma.
Därmed blev det fullt fokus på att guida andra till naturnära upplevelser i Grövelsjöfjällen och det område som kallas Gränslandet och sträcker sig in i Norge. Ibland handlar det om olika friluftsinriktade kurser, där man lär sig om navigering, val av lägerplatser, hur man planerar en rutt, riskbedömning och riskhantering. Det kan också vara flerdagsturer med olika vandringar och övernattning i tält, men det mesta anpassas efter besökarens egna önskemål.
– Jag försöker alltid väva in lekfullhet, skapa turer som är både roliga, fina och där vi kan aktivera flera sinnen. Vi hör porlande bäckar, smakar på bär, ser fina vyer. I möjligaste mån försöker jag också lägga rutter som gör att man får uppleva mångfalden i dalafjällen då vi går genom skogar, över fjäll och förbi vattendrag. Plus att vi kanske ser en 400 år gammal tall och förhoppningsvis några djur.
Ekosofisk syn på tillvaron
Hållbarhet och miljö är en ständigt aktuell fråga, inte minst för den som jobbar så pass nära naturen som Lars gör. Inte störa och inte förstöra är självklara ledord. Han säger att han är ekosofisk av sig och har en helhetssyn på människans förhållande till naturen.
– Jag brinner för att förmedla kunskap om naturen och att vi människor behöver se naturen som något annat än en resurs. Djur och växter har ett eget värde, som vi måste vara rädda om. Jag vill försöka få de jag guidar att bygga en relation till naturen och de växter och djur som finns där, genom att berätta historier om dem.
Även om hans väg ut i naturen gick via det egna intresset och längtan av att själv få uppleva friluftslivets storhet, handlar det idag lika mycket om att vara med när andra får sitt utomhusliga uppvaknande.
– Det är något visst att få vara med och se genom andras ögon när de kommer upp på fjället. När jag har tänkt ut en tur, går med dem, visar fina fikaplatser, tittar på utsikten och hör dem utbrista ”wow”.