Spendera vintern i Dalarna som systrarna Kallur. Här delar Jenny och Susanna med sig av sina bästa tips på saker att se och göra – och äta. För det blir en hel del varm choklad, våfflor och semlor som topping till klassiska vinteraktiviteter som skridskor, skidor och pulkaåkning. Ta del av deras nio bästa tips för en extra vintrig vinter i Dalarna.
1. Pulka och varm choklad i Åsbobacken
”Samla barnen och deras kompisar, sätt på varma kläder och pulkahjälmar, rafsa ihop ett gäng åkdon och styr kosan mot Åsbobacken i Falun. Här finns belysning, vindskydd och möjlighet att göra upp eld och grilla. Matsäck är ju inte fel att ha med.”
2. Skridskor på Runn
”Att åka skridskor på en frusen sjö är svårslaget. Långfärdsskridskor är underbart, man kommer långt och det går fort. På sjön Runn, som breder ut sig mellan Falun och Borlänge, plogas banor upp så man kan åka även när snön har kommit. Eller om man känner sig osäker på att själv bedöma isens kvalitet och var man kan åka. Aktuella israpporter finns på runn-is.net.”
3. Längdskidor på Lugnet och fika på Skyttepaviljongen
”Det känns som att man är i fjällen, men du är 2 kilometer från stan i Falun. För den rutinerade är det kul att testa de tuffa och välpreparerade skidspåren, där till och med Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson får bekänna färg. Men det passar också för nybörjaren, då man kan hålla sig på platten på stadion. Vi skaffade längdskidor för tre år sedan och är ganska övertygade om att vi kommer åka tills vi inte kan stå på benen längre. En längdskidtur blir inte helt komplett utan fika eller lunch. Skyttepaviljongen har både ett svårslaget läge, ungefär fem meter från skidspåret, och de rätta godsakerna.”
4. En kväll på restaurang Frö i Sälen
”Efter alla våfflor och grillade korvar är det härligt att chocka smaklökarna med ett besök på Restaurang Frö vid Hundfjället i Sälen. Malin Flygar och Emma Ramirez bjuder på otroliga smakupplevelser av mestadels lokala och ekologiska råvaror. Och minst lika viktigt – en härlig atmosfär. Det här är enligt oss Dalarnas bästa restaurang.”
5. Skidåkning i Vasaloppsspåret
”Den som vill anmäler sig till något lopp under Vasaloppsvintern – det är en upplevelse! Och tro oss, man behöver inte ha åkt så värst många mil skidor innan för att klara 30 eller 45 kilometer. Eller så njuter man av att skida i lugn och ro längs Vasaloppsspåret när som helst under vintern.”
6. Utförsåkning i Sälen
”När vi växte upp åkte vi alltid skidor med våra kusiner någon vecka per år i Sälen. Nu gör vi det med våra barn och det är så kul att se hur de kämpar, vågar och har roligt tillsammans. Att åka skogsstigarna i Trollskogen och krama Valle står högt på kidsens att göra-lista. Ett bonustips! Se till att sluta medan alla har superkul. Man vill ju att de ska vara sugna att åka dagen efter igen!”
7. Tomteland i Mora
”En härlig dagsutflykt som garanterat maxar julstämningen är att besöka Tomteland på Gesundaberget på Sollerön utanför Mora. Tomten, Tomtemor, nissar, älvor, troll och andra sagofigurer spelar teater, sjunger och dansar runt om i hela parken – utomhus! En höjdpunkt är såklart att träffa Tomten och lämna in önskelistan. Det kanske är dags att lämna napparna också?”
8. 2047 Science Center i Borlänge
”Våra svärföräldrar tar ibland med barnen till 2047 Science Center i Borlänge, som tidigare hette Framtidsmuseet. De kommer alltid tillbaka lyriska! I vinter hoppas vi kunna följa med själva också. Det roliga är att barnen får vara med och greja själva, till exempel prova VR-glasögon, klättra klättervägg, programmera en robot eller experimentera med stora såpbubblor. Passar med andra ord barn i alla åldrar!”
9. Vinterpromenad runt Stora Stöten i Falun
”Ta en gnistrande promenad på ett fint ställe. Varför inte ta sig upp till gruvområdet vid Falu Gruva och gå ett varv runt Stora Stöten. Slaggsten och röda hus lyser upp mot snön och man har en fin utsikt ner mot stan. Fryser man kan man värma sig efteråt på både Gjuthuset Café eller grymma Kokkonsten på Geschwornergården.”