Fredrik Söderström bor i Leksand och är välkänd hockeyprofil.

Hemmaplan slår alltid högst för Fredrik Söderström

Han är hockeytränaren med perspektiv på sitt yrke, livet och det vackraste han vet – bygden han vuxit upp i och som format honom som människa. "Alltid, var jag än befinner mig, är jag en ambassadör för den här fantastiska delen av världen", säger Leksandsbon och världsmedborgaren Fredrik Söderström, som här delar med sig av sina personliga sommarmåsten i Dalarna och Siljansbygden.


Han är mitt i karriären, nyligen hemkommen efter två år i Schweiz som tränare. Innan det hade han samma roll i norska Hamar och dessförinnan sex år i Oskarshamn. Att vara en eftertraktad, framgångsrik ledare i en av våra största sporter innebär per automatik att bli en nomad och få flytta runt. Det är så branschen fungerar.

Fredrik skulle utan vidare kunna diskutera allt som har med hockeyns utförande att göra, men han tillhör den exklusiva skaran av hockeyledare som lika gärna, eller hellre, pratar om andra företeelser. När det kommer till ämnen som stimulerar hans nyfikenhet, djup och perspektiv på livet, ja då tar Fredrik mer än gärna en aktiv roll i samtalet.

Han välkomnar, öppnar sitt hus i Leksand, dukar upp i orangeriet med ett hav av grönska utanför. Det är tiden på året då naturen är som mest sprängfylld, glad och välkomnande.

– Kan du höra tystnaden? Den är inte självklar överallt. Vi behöver hitta lugnet eftersom det gör något bra med oss människor.

Mer genuint än Alperna

Fredrik menar att människor i dagens samhälle behöver bottna och få ro i sig själva. Då passar vissa platser bättre än andra, därför att tiden finns och man får en chans att landa, reflektera.

Plötsligt brinner det till i Fredriks ögon och orden vill aldrig ta slut när han ska beskriva kärleken till sin hemtrakt i Dalarna och Siljansbygden.

– Jag har inte varit fastboende i Leksand på 20 år. Det har varit nyttigt eftersom jag nu kan göra jämförelser och sätta saker

i perspektiv. Det finns en grundläggande skillnad med Schweiz, därifrån jag kommer nu. Där är landskapet enastående på sitt vis med alper och sjöar. Men det finns något mer genuint här runt oss, som är mer intagligt för våra sinnen. Allt där nere ger en tillfällig boost, men här runt Siljan blir allt greppbart, för att det kommer nära och känns helt igenom äkta.

Han upplever att det här skapar något speciellt.

– Man blir kvar i en varm känsla och man kan känna på ett helt annat sätt. Många har svårt att förstå enkelheten vi har här. Som att vara direkt i miljöerna, gå längs Siljans vatten, röra sig fritt i skogar. Naturen har så många ansikten. Den kan vara iögonfallande, som på de mest spektakulära platserna i Schweiz eller för all del Norge. Men jag tror tillgängligheten är viktig, att få vara en del av, inte bara uppleva och slås med häpnad, på avstånd. Det är det jag vill komma åt. När jag får välja är det allt det som finns utanför knuten, det stora vi kan finna i det lilla och självklara. Det som går att ta på och känna lukterna av.

Rättviksglass i Rättvik.

Fabrik och försäljning hos Nittsjö Keramik.
Fredrik tar gärna en tur runt Siljan för att stanna till på både små och stora platser. Rättviksglass är ett måste, kanske blir det också ett besök hos Nittsjö Keramik utanför Rättvik.

 

En plats som öppnar sinnen

Han fortsätter att prata om det viktiga förvaltandet, hur vi i bygden värnar om vår kultur och ser den som självklar, men utan större åthävor.

– Här på gatorna är det inget konstigt om man möter en människa med folkdräkt och en fiol under armen. Det är så det fungerar, det ligger i vår natur

att förvalta vårt arv. Jag gillar när det enkla får tala istället för champagne och fina båtar, stoltheten istället för stöddigheten. Givetvis är vi inte ensamma om att ha det skönt och vackert, men det finns en öppenhet och ett välkomnande i den här bygden som man ska sätta värde på. Det där med att heja, hälsa och möta upp.

När Fredrik får ”turista på hemmaplan” gör han det gärna småskaligt med närhet till det han värdesätter mest.

– Gör det enkelt. Ta ett lugnt och stilla varv med bilen runt Siljan och öppna ögonen. Befinner du dig i Leksand, ta en sväng till fots längs strandpromenaden intill Siljan, ät en glass i Tällberg, kika på allt som bara dyker upp längs vägen. Njut av alla vackra byar du passerar mot Siljansnäs och de stora skogarna väster om Siljan.

Små stopp kan resultera i spännande fynd och mycket handlar om att verkligen se allt det som finns runtomkring oss.

– När du kommer till Sollerön, sakta ned och beundra Siljan och vikarna som finns där. Framme i Mora finns en stadsbild med ett fantastiskt läge som skyddar den norra änden av sjön, med ett härligt driv i köpstaden med allt runt omkring, som Zorngården och mycket mer. I Orsa rekommenderar jag en sväng genom Skattungbyn eftersom det är så fint där med alla vyer. Rättvik är en ort som jag tycker har gjort en riktig comeback på senare år. Nittsjö Keramik överraskade mig härom sommaren, likaså det charmiga centrumet med Långbryggan, restaurangerna och glassen. För att få den optimala utsikten över Siljan rekommenderas en tur upp till utsiktstornet i Vidablick.

En sommar på hemmaplan

Tänkaren, filosofen, hockeytränaren Fredrik Söderström rustar för en skön sommar på hemmaplan, men sen kan vad som helst hända.

– Jag går mycket på känsla, det ska kännas rätt. Och jag söker mig gärna till kontraster i hockeylivet, för att jag vill prova på och upptäcka. Det är i den resan jag växer och utvecklas som människa och tränare. Allt jag samlar på mig av erfarenheter är till godo när det gäller att bygga något hållbart, både för mig själv och min omgivning. Det är samma sak oavsett om det handlar om naturen eller en människa. Om man möter allt med nyfikenhet och respekt kommer tusenfalt tillbaka.

Strandpromenaden Solvändan i Leksand och blommande vallmoäng i Tällberg.
Två av Fredriks dalafavoriter är en promenad längs Solvändan i Leksand och en utflykt till Tällberg, kanske för att njuta av den omtalade blommande vallmoängen.

 

Text: Johan Pellas