Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg utanför Borlänge.

Vinter under jord i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg

På berget ovanför byn Tuna Hästberg mellan Borlänge och Ludvika döljer sig en unik och spännande värld. Långt under jorden letar sig långa tunnlar fram genom berget mellan stora, sagolika bergrum och underjordiska sjöar. Välkommen på upptäcktsfärd i Äventyrsgruvan.


I den gamla gruvan i Tuna Hästberg har man brutit järnmalm i hundratals år. Från mitten av 1600-talet finns dokumenterad gruvdrift men storhetstiden var på 1900-talet. Gruvan lades ner år 1968 och var övergiven i trettio år, fram till att Daniel Karlsson återupptäckte den tillsammans med några vänner:

– Det var en så vacker plats. Vi började utforska den under några år och bjöd dit andra för att visa hur fantastiskt det var. Runt år 2000 började jag guida lite mer på regelbunden basis och intresset blev snabbt stort, berättar Daniel som idag är verksamhetschef vid Äventyrsgruvan.

Besöken anpassas efter gruvan

Från markytan och 85 meter ner under jord är gruvan torrlagd, med två till tre mil av tunnlar och brytrum att utforska. Daniel beskriver vad som gör gruvan speciell:

– Det ena är att den är väldigt varierande och det andra är vårt synsätt på hur vi driver den. Vi försöker att inte förändra så mycket utan i stället anpassar vi oss och besöken efter gruvan. Här finns inga räcken eller gjutna betonggolv, utan här får man ha sele och hjälm för att ta sig runt. I andra gruvor får man inte gå var man vill, ofta ser det spännande ut någonstans men man får inte titta. Så är det inte här, vill någon titta på något särskilt så tar vi oss dit med gruppen.

Gruvan, som idag är öppen för besök året om, erbjuder en stor variation av möjligheter till utforskande och upplevelser. Det vanligaste är att besökare går en så kallad äventyrstur – en tur på 3,5–4 timmar där man får uppleva gruvans olika miljöer.

– Då får man se allt från jättestora brytrum, underjordiska sjöar och långa gångar. Sen klättrar eller går man på en så kallad Via Ferrata-led, det är italienska och betyder ”väg av järn”. Det innebär att man knäpper fast sig i en stålvajer så man kan röra sig även på farliga ställen, men man är helt säker, säger Daniel.

Turen går också att boka i en deluxevariant för företag eller större grupper. Då ingår att äta mat från Sahlins Struts i ett gammalt dynamitförråd.

Underjordiskt bergrum i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg i Dalarna.

Man i hjälm på besök i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg.

Världsberömd dykning och unika evenemang

Äventyrsgruvan är rankad som världens bästa gruva att dyka i, varje år görs om-kring 3 000 dyk här.

– Vi är kända över hela världen för otroligt fin dykning. Sikten är 30–40 meter och det är inte många ställen som har så bra sikt, särskilt inte i Sverige eller Europa, berättar Daniel.

Ytterligare en sträng på gruvans lyra är möjligheten till unika evenemang. Ett

av bergrummen hyser en stor scen, där bland andra Loreen har spelat. Här har allt från Lucia till eldshower arrangerats och den 12 februari väntar gruvdans. Daniel berättar: 

– Vi försöker ha evenemang som utnyttjar den häftiga lokalen, den är helt unik i världen skulle jag vilja säga. Med över 30 meter i takhöjd är akustiken riktigt bra. Vill man uppleva musik i en annorlunda miljö med närhet till artisterna är gruvan rätt ställe att vara på. Scengolvet är två meter från publiken och med en begränsning på 250 personer blir varje event som en privat spelning.

Och besökarna är nöjda, berättar Daniel:

– Vi får väldigt fina recensioner efter besök, så det är verkligen jätteroligt. Jag brukar säga det: om ni inte litar på oss, så lita på våra gäster.

Dykning i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg.

Loreen spelar under jord i gruvan i Tuna Hästberg.

Bra att veta inför besöket i Äventyrsgruvan

  • Ett besök i gruvan kräver inga förkunskaper.
  • Krav på att du är frisk och har normal kondition.
  • Både äldre och yngre besökare kan delta.
  • Säkerhetssystemet har en viktbegränsning på 36–120 kilo. Klä dig varmt, temperaturen är fyra grader året om.
  • Fika serveras på samtliga turer.

Andra gruvor att besöka

  • Falu Gruva: Följ med på guidad tur genom vindlande gångar, djupa schakt och tusen år av historia i världsarvet.
  • Tombo isgruva: Belägen mellan Söderbärke och Björsjö. I det öppna schaktet kan du hitta is året om.
  • Östra Silvbergs gruva: En av Sveriges äldsta gruvor finns utanför Säter. Det vattenfyllda dagbrottet är ett populärt besöksmål, känt för sin vitriolblå färg.