Timmrade hus vid Dössbergets hembygdsgårdar i Bjursås.

10 heta hembygdsgårdar – med överraskande innehåll

Upptäck en hembygdsgård i sommar! Det kommer garanterat att bli ett överraskande besök, med tanke på vilka ofta dolda skatter som döljer sig bland Dalarnas hembygdspärlor. Instagram-vänligt fika, vikingagravar och hårarbeten är bara några exempel på vad som finns där ute. Här har vi listat 10 hembygdsgårdar väl värda en utflykt.


1. Lärorikt om gruvhistorien i Ludvika

Gammelgårdarna i Ludvika är det fullt fokus på traktens industrihistoria. Gruvmuseet som ligger här är ett friluftsmuseum som lär dig mer om hur man förr i tiden arbetade i gruvorna. Att det är ett friluftsmuseum innebär att området är fritt tillgängligt året runt, även om byggnaderna i det här fallet bara är öppna sommartid. Titta närmare på de gamla byggnaderna med tillhörande maskiner och redskap från nedlagda gruvor i trakten, som det stora ståtliga vattenhjulet som även blivit en symbol för hela bygden.

Området kring Gammelgårdarna ligger naturskönt vid Marnästjärn och förutom Gruvmuseet går det även att besöka Bergsmansgården, där örtagården med dess gammaldags perenner, kryddväxter och unika lokala kulturväxter är ett grönskande inslag. Sommartid går det även att slå sig ner för en fika i hembygdsföreningens sommarservering.

2. Grönskande oas i Borlänge

Tunabygdens Gammelgård i Borlänge är en riktig oas, som med sitt natursköna läge är ett mysigt utflyktsmål perfekt för picknick. Passa samtidigt på att kika in i de olika husen och se hur en arbetarbostad från början av 1900-talet såg ut. Här finns hus för bondens olika sysslor, såsom smedja, skvaltkvar och trösklada. Eller varför inte besöka skolmuseet?

Ta också en promenad i naturreservatet Älvravinerna, som ofta beskrivs som en grön lunga mitt Borlänge. Det ligger precis bredvid Gammelgårdarna och här möts du av lummig lövskog med rikt växt- och djurliv. Promenadstråket Älvrundan är en favorit på ca 4,5 km.

Röda timrade hus vid Tunabygdens Gammelgård i Borlänge.

3. Instagram-vänligt fika i Dala-Floda

Ta dig över Västerdalälven på Kyrkbron, som med sina 158 meters spännvidd är den längsta trähängbron i Sverige för bilar. Där, på andra sidan älven, ligger Dala-Floda Gammelgård. Här finns samlingar av bruksföremål och en dräktkammare med Flodadräktens olika färgsprakande varianter. Broderiet från trakten kallas påsöm, där de vackra blommorna i olika starka färger är utmärkande.

Färgsprakande är också de bakverk som serveras på Hjort-Olârs kafé, som huserar på hembygdsgårdarna. Deras både goda och Instagram-vänliga fika lockar långväga gäster att slå sig ner i trädgården för att njuta och bara vara. Några favoriter som ofta dyker upp i sortimentet är bland annat kanel- och kardemummabullar med vaniljkräm, brownies, moussebakelser, kladdkakor, cheesecake, småkakor och cupcakes. Gör dig redo för beslutsångest av sötaste sort.

Fika vid Hjort-Olars kafé, vid hembygdsgårdarna i Dala-Floda.

4. Njut i Dalarnas Schweiz på Dössberget

Hembygdsgården ligger på Dössberget, på höjderna i Bjursås. Landskapet, naturen och utsikten har gjort att platsen ommnämns som ”Dalarnas Schweiz”. Gör ett besök för fika, lunch eller middag på värdshuset. Med sitt perfekta läge i sluttningen sitter du på första parkett till vyerna. Utomhus finns, förutom själva hembygdsgårdarna i sig, även ett Fordonsmuseum fyllt av gamla hästdragna fordon, veteranmotorcyklar, mopeder och en hel del annat intressant. I Handelsboden säljs hantverk från lokala hantverkare.

För de yngre besökarna finns klappvänliga djur på gården under sommaren. Dessutom finns en spännande Sagostig, där tio stationer berättar sagan om Olivia som tappar sin ena sko och får hjälp av olika djur att hitta den igen. Scanna OR-koder med kamerans mobil vid varje station, så får ni nästa del i sagan uppläst.

Utsikt över berg och skog från Dössberget i Bjursås.

5. Nyfiket White Guide-café i Rättvik

Gammelgården i Rättvik sjuder av liv sommartid, då Kafé Nyfiket slår upp portarna. Det White Guide-listade sommarcaféet gör sig extra bra i den gemytliga miljön. Fika och mat är lagad på plats, på ekologiska och närodlade varor och serverade direkt ut på innergårdens tun där du kan sätta dig bland syrenbuskar, se svalorna flyga och uppleva den ombonade känslan av flera sekel gamla timmerväggar. Är vädret ruggigt finns det sittplatser inne i stugorna. Hugg in på alltifrån lättare luncher till smörgåsar och fikabröd. Kolla även in deras evenemangskalender, då det bjuds på underhållning och aktiviteter under sommaren.

När caféet är öppet är går det också att kika in i flera av Gammelgårdens byggnader. Då kan du på egen hand kika in i parstugan, tröskladan, fjuset, jässpôdstugu och sturladu. Det finns också flera intressanta väggmålningar i vissa av stugorna. Annars är själva gårdsområdet alltid öppet för den som vill vandra runt bland byggnaderna.

Fika och glass vid Kafé Nyfiket på Gammelgården i Rättvik

6. Ankarcronas arbetsrum och ateljé i Tällberg

Hembygdsgården Holen ligger mitt i Tällberg, vilket medför milsvid utsikt över Siljan och de kringliggande blånande bergen. Hembygdsgården skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona i början av 1910-talet och det sägs att han var mycket nöjd över att ha hittat en av de vackraste platserna runt Siljan. Ankarcrona var en välkänd kulturpersonlighet i Dalarna, inte minst för sitt idoga arbete att bevara en levande folklig tradition. På Holen går det idag att se hans arbetsrum och ateljé, tillika ett urval av hans folkkonstföremål. Sommartid ges guidade visningar.

Precis bredvid Holen ligger också Holens Kaffestuga, ett populärt utflyktsmål för sommarsuktande semesterfirare. Här avnjuts lättare luncher, smörgåsar, fikabröd och glass, som säkerligen smakar extra gott i den fantastiska miljön. De klassiska våfflorna med sylt och grädde är solklara favoriter.  

Holens Kaffestuga med uteservering i Tällberg.

7. Vikingagravar på Sollerön

Vandra runt på gårdstunet bland de solbruna timmerbyggnaderna på Sollerö hembygdsgård och njut av den vackra utsikten. Känn vindarna från dåtidens gamla bondesamhälle och låt dig sedan svepas med ännu längre bak i historien, ända till vikingarnas tid. Alldeles intill hembygdsgården ligger nämligen Dalarnas största vikingatida gravfält från vikingatidens slutskede år 950–1050 e.Kr. Totalt finns här uppskattningsvis 100–150 gravar, bestående av glest belägna rösen, högar och stensättningar.

Vid hembygdsgården startar en 3,2 km lång kulturstig som går runt gravfältet och även förbi rundresterna av det första kapellet på ön samt Silvergruvan och naturområdet vid Agnmyren, där det bodde människor redan under stenåldern. Längs vägen finns informationsskyltar som närmare beskriver det du ser.

Fyra personer vandrar vid hembygdsgårdarna på Sollerön.

8. Hårkullor och korgmakare i Våmhus

Strax utanför Mora ligger Våmhus Gammelgård. Gårdarna är belägna alldeles intill Lintjärn, där korgmakarna än i dag lägger sitt virke i blöt för att skapa den världskända Våmhuskorgen. Här döljer sig en prisbelönt kulturskatt som på visar det unika lokala hantverket. Sommartid öppnar gården upp och ofta går det att se de nutida hantverkarna jobba, både korgmakare och hårkullor, som skapar smycken av kvinnohår. Det går också att se smycken som Våmhuskullorna sålde under deras arbetsvandringar ut i Europa, där hårsmycken var högsta modet under 1700-talet och de hemliga teknikerna som kullorna besatt var mycket eftertraktade.

Café Kaffekorgen serverar kaffe, fikabröd och glass i det sommaröppna caféet. Det finns också en liten hemslöjdsbutik med lokalt hantverk. I september bjuds in till höstmarknad och även då är såväl korgmakare som hårkullor i arbete.

Hårkullor och hårsmycken i Våmhus.

9. Gofika med kavelgris i Älvdalen

Älvdalens Hembygdsgårdar går under namnet Rots Skans och är ett uppskattat besöksmål av såväl lokalbor som besökare, inte minst sommartid. Då är det extra härligt att strosa runt på området som visar bebyggelse, boendeformer och hantverk från sen medeltid och fram till sekelskiftet år 1900.

Sommartid öppnar även Café Slöjdstugan upp för gott fika, som med fördel intas på det mysiga tunet. Förutom godsakerna i sig finns här också våfflor, glass och smörgåsar på det lokala, mjuka tunnbrödet kavelgris.

Fika och våfflor på Café Slöjdstugan på Rots Skans i Älvdalen.

10. Tunnbrödsbakning i Sälen

Olnispagården i Sälen är vackert belägen alldeles bredvid Västerdalälven. Släktgården har anor från 1500-talet och enligt berättelser var det här som Gustav Vasa övernattade under sin flykt mot Norge. Det var också här vid Olnispagården som det allra första Vasaloppet startade 1922.

Idag har gården blivit en samlingsplats för evenemang och ett populärt besöksmål. På onsdagar är det full fart i gårdens bagarstuga. Då bakas det kavelgris och stomp, som är det lokala namnet på mjukt tunnbröd. Tajma in ett besök och köp med dig något nybakat! Det går också att besöka det sommaröppna caféet och smaka kavelgris. På menyn finns, förutom tunnbrödssmörgåsar, även hembakat kaffebröd och bakelser.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider och tillgänglighet kan variera under året. Vissa hembygdsgårdar är fria att besöka på egen hand året om, medan andra har specifika dagar och tider då de har öppet. Ofta är det gratis att besöka, men ibland tas en entréavgift. Stäm av vad som gäller för den hembygdsgård du vill besöka.