Koppar, malm, silver och järn. Naturtillgångarna i södra Dalarna skiljer sig stort från övriga delar av länet och sättet att bruka och ta tillvara dessa resurser har format bygden. Här har bergsmännen som förädlat malmen till koppar kunnat bygga sig ståtliga gårdar, här har praktfulla engelska parker anlagts och här har samhällen vuxit fram kring bruken. Idag finner vi tydliga spår av tidigare generationers kraft och strävsamhet i landskapet. Ett landskap där natur möter industri i harmonisk symbios. Här är en guide till några av dessa platser, från Bergsmanlandskapet i Falun, via Silverringen i Säter, till Husbyringen i Hedemora.
Bergsmanslandskapet
Kopparbergslagen, som var bergsmännens bygd, bredde ut sig inom två mils radie från gruvan i Falun. Bergsmännen och deras familjer, som var jordbrukare och drev hyttor där de förädlade malmen till koppar, fick möjlighet att äga andelar i Falu koppargruva. När de uppförde sina gårdar valdes platser i anslutning till strömmande vatten för tillgång till den vattenkraft som drev hyttorna. Några hade råd att låta bygga ståtliga gårdar med tillhörande trädgårdar på lagom avstånd från den rökfyllda luften som omgärdade gruvan. Idag är bergsmanslandskapet en stor del av världsarvet Falun.
Sundborn
I trakterna kring Sundborn, strax utanför Falun, fanns förr gott om hyttor där malmen från gruvan förädlades längs Sundbornsån. Slagghögar och rester från hyttor finns kvar än idag, men framför allt är Sundborn en vacker, levande by som inbjuder till promenader. Besök gärna konstnärshemmet Carl Larsson-gården, bergsmansgården Stora Hyttnäs, Galleri Kvarnen, Sundborns kyrka eller någon av hantverkarna som huserar i byn.
I Sundborn startar Carl Larsson-leden som löper genom vackert kulturlandskap. Som så många andra bybor gjort i flera hundra år före honom vandrade Carl Larsson ofta till fots genom skogen och över berget till Falun.
Bergsmansgårdar runt sjön Varpan
För att ta del av bergsmännens bygd rekommenderas en tur längs den 15 kilometer långa sträckan runt sjön Varpan, som utgör en del av Världsarvet Falun. Likt ett pärlband ligger välbevarade bergsmansgårdar på rad omgivna av vackert odlingslandskap. På informationsskyltar ges fakta om hur människorna levde och verkade på platsen. På cykel tar du dig Varpan runt och kan insupa den historiska atmosfären.
Silverringen
Gör en tur i silvrets och järnets spår. Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Här kan du uppleva hur ett månghundraårigt bergsbruk i gruvor och hyttor har format historiskt förtätade platser i en naturskön omgivning.
Längs vägen finns rastplatser vid de många sjöarna, så packa gärna en fikakorg. Proviantera förslagsvis i Murboannas gårdsbutik i Murbo eller på Kulinariet i Stora Skedvi. Vid besöksmålen berättar informationsskyltar om platsernas historia.
Masugnen i Ulvshyttan
I Ulvshyttan anlades på 1600-talet en hytta och produktionen pågick, med endast kortare avbrott, fram till maj 1939, då den sista blåsningen skedde. I den mäktiga masugnen omvandlades järnmalmen och blev till tackjärn – en av Sveriges viktigaste handelsvaror i många hundra år.
Grängshammar
I Grängshammar, en av Dalarnas vackraste bruksmiljöer, finns stilrena byggnader uppförda i skimrande slaggflis. Här ses ruinerna efter kolhus och smedja invid det forsande vattnet, omgärdade av frodig grönska. Dessutom finns här en av Sveriges äldsta engelska parker, som planeras att restaureras för att återfå sin forna prakt från slutet av 1700-talet.
Bispbergs gruva
Vid Bispbergs gruva är det möjligt att se en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer. Redan under medeltiden pågick gruvdrift i området, men det var inte förrän under Gustav Vasas styre som näringen tog fart. Ovan jord tronar den magnifika Vasalaven från 1889. Passa även på att vandra upp på Bispbergs klack där hela nejden kan beskådas i fågelperspektiv.
Stopp hos cigarrtillverkaren
Ett lite annorlunda stopp på turen i silvrets och järnets spår är hos Bergstrand Cigars, där exklusiva handrullade cigarrer säljs i gårdsbutik. På gården intill sjön Ljustern sker hela tillverkningsprocessen, från frö till färdig cigarr.
Husbyringen
Runt Husbyringens sex mil långa led väntar unika industri- och kulturhistoriska platser, präglade av hårt arbete i dåtidens malmbrytning, som alla bär på en spännande historia. Två av dem är knutna till två av Sveriges största uppfinnargenier – Christopher Polhem, som var verksam i Stjärnsund och Gustav de Laval vid Klosters bruk.
Stjärnsund
Tyst och stilla, vid sjön Gryckens strand utanför Hedemora, ligger ”det vita bruket” Stjärnsund, ett av Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk. Orten med samma namn är en bra startplats för turen eftersom du här finner Husbyringens besökscentrum. I Stjärnsund är det också möjligt att njuta av en fika eller lunch, besöka ortens brygghus och promenera i omgivningen.
Kloster
Vid Klosteråns strida ström anlades hyttor för järn och kopparframställning redan under 1400-talet. Platsen fick namnet Kloster efter ett cistercienserkloster och grunden efter klosterkyrkan finns kvar än idag. I mitten på 1500-talet stängdes klostret och hyttor och hamrar övertogs av bergsmän.
Vid sidan om järnhanteringen tillverkades också krut och från mitten av 1700-talet låg här Sveriges största krutbruk. I början av 1800-talet utökades verksamheten med ett plåtvalsverk, Sveriges mest moderna valsverk, och Kloster övergick långsamt till att bli ett framgångsrikt järnbruk fram till år 1888. På Klosters bruksmuseum berättas mer om brukets historia.
Besök den engelska parken intill Klosters herrgård och vandra längs med Klosterån. Njut av stillheten och det strömmande vattnet. Under perioden maj till september erbjuds möjligheten att uppleva en unik matupplevelse i det gröna. Lokala råvaror hämtas från Klosters herrgård som sedan tillagas på egen hand vid en vacker matlagningsplats. Upplevelsen för max 12 personer är bokningsbar på visitdalarna.se
Vandra Drottning Kristinas väg
Drottning Kristinas väg knyter samman Kloster med Stjärnsund. En historisk vandringsled som följer den gamla vandrings- och klövjestigen från 1600-talet, som enligt traditionen var drottning Kristinas resväg till Falun. Stigen har även nyttjats för transport av kol från milorna och rester av många kolbottnar finns efter leden. Här passeras även Svarttjärnen med sin vackra vattenspegel inramad av näckrosor och doft av pors och skvattram. Leden är 10 km lång, men finns lusten att vandra längre ansluter leden den 120 km långa Pilgrimsleden i Hedemora.
TIPS! Ladda hem Husbyringens app och få information om sevärdheter och stopp längs vägen. Även cykelled finns utmärkt.