Verket i Avesta

Med husbil i Dalarna – en resa från Avesta till Grövelsjön

Dalahästar, Falu Gruva, den goda maten och den fantastiska naturen. Det är mycket som lockat journalisten Annika Majak till Dalarna. Tillsammans med maken, tillika fotografen, Daniel och deras husbil gjorde de en resa från Avesta i söder till Grövelsjön i norr. Längs vägen och de många stoppen upptäcker de en mix av allt det Dalarna har att erbjuda. Här berättar Annika om sina upplevelser med husbil i Dalarna.


Dalarna. Finns det någonting mer svenskt? För vår del är Dalarna en ursvensk plats som vi längtat efter att få utforska. Äntligen får vi möjlighet att besöka detta vackra landskap med vårt hem – en husbil.

Resan startar i Avesta. Efter ett besök på Verket i Avesta, där vi bland annat har beskådat glaskonstnären Kjell Engmans utställning i timmar är det dags att parkera på ställplatsen i Kloster och tillaga vår egen middag i naturen vid bordet som går under namnet Edible Country. Kvällen till ära grillar vi bakad bringa med nypotatis som slungats i senapen från LissEllas, som vunnit världsmästerskap i senap. Jodå, det finns tävlingar för allt och det är enkelt att förstå varför denna senap blivit mästare.

Det märks snabbt att Dalarna erbjuder matupplevelser utöver det vanliga efter ett lunchstop på Kulinariet i Stora Skedvi. Om någon mot förmodan har missat det här stället, så är det inte ”bara” en restaurang utan även en saluhall och en knäckebrödsfabrik. Inredningen är rustik och industriell – med andra ord helt perfekt för en plats som denna.

Tallrik med mat på bord ute i naturen

Kulinariet i Dalarna
De lokala smakerna står i fokus under husbilsresan genom Dalarna, som en egenlagad måltid i skogarna utanför Kloster och ett besök på Kulinariet i Stora Skedvi. Kulinariet är även medlemmar i nätverket Taste of Dalarna, som samlar aktörer som arbetar just med den lokala maten och smakerna.
 

Husbilsresan fortsätter med besök på samtliga av den så kallade Silverringens stopp. Favoriten? Östra Silvberg och en av Sveriges äldsta silvergruvor. Det är otroligt imponerande att vattnet kan ha så turkos färg. Det känns som att vi för en stund hamnat i Medelhavet. Och den öde kyrkogården som ligger ett stenkast därifrån är också värd ett besök.

Världsarvet i Falun har länge stått på vår lista och äntligen får vi besöka Falu Gruva och lära oss mer om dess historia. Efter att ha spenderat en timme 67 meter under jorden är det dags att spana in det senaste tillskottet för världsarvet, Erikssons stuga. Det är en gruvarbetarbostad som tar oss tillbaka till år 1897. Här utspelar sig dagligen ett skådespel – ett väldigt trevligt sådant enligt oss.

Cyklister i Husbyringen

Falu Gruva

Målar dalahäst i Nusnäs
Många stopp och utflykter blir det: Som en cykeltur genom de vidsträckta landskapen i Husbyringen i södra Dalarna och ett besök i nyinrättade Erikssons stuga vid Falu Gruva. Ett besök på dalahästtillverkningen i Nusnäs stod också på sommarens önskelista.
 

Husbilen rullar norrut mot Tällberg, där vi avnjuter en väldigt god middag på Åkerblads Gästgiveri, följt av en kvällspromenad i skogen. Vi njuter av Dalarna. Njuter av naturen, kulturen och den goda maten. Vi cyklar, stannar och badar och cyklar sedan vidare. Besöker Nils Olsson dalahästtillverkning i Nusnäs. Vi köper en rosa dalahäst som är målad av Kerstin Reuterborg. Hon har målat i 50 år och visar gärna upp hantverket för besökarna.

Husbilen rullar vidare till Älvdalen med stopp på en vacker lägerplats. Här finns många sådana att välja mellan, men vi hittar vårt eget lilla paradis. Resan tar oss vidare till Grövelsjön och Sjöstugan. Här njuter vi av vandring hela dagen lång i äkta fjällmiljö.

Vår vecka i Dalarna har bekräftat det vi misstänkt redan när vi kom hit – vi måste stanna längre och utforska mer. Vi blir kvar i Dalarna ett tag till.

Utsikt över dalalandskapet i Hykieberg Älvdalen

Fjällvandrare i Grövelsjön
Milsvid utsikt från Hykjeberg utanför Älvdalen och ytterligare mäktiga vyer under vandringsturen i Grövelsjöfjällen.
 

Annika Majak är journalist och Daniel Majak fotograf. Tillsammans driver de resebloggen finallylost.com. Texten är skriven av Annika Majak och fotona tagna av Daniel Majak. Resan är ett samarbete med Visit Dalarna.