Kombinera jobbet med semestern och byt hemmakontoret mot nya miljöer. När allt vi behöver ryms i laptop och telefon, ta en vecka eller några dagar och låt jobbet följa med till fjällen eller skogen. Landa på en plats där du fortfarande kan arbeta samtidigt som du får ett välbehövligt miljöombyte. Här har vi samlat tre röster om staycation och fem tips på extra härliga och vinterbetonade after work.
Åk skidor innan eller efter jobbet. Elljusbelysta längdskidspår gör att du inte är beroende av dagsljus och kan ge dig iväg i stort sett när du vill. Flera av Dalarnas skidanläggningar har dessutom alpin kvällsåkning, där belysta backar gör det möjligt att byta jobbtankarna mot fullt fokus på nästa sväng. Addera möjligheter till turskidåkning, toppturer, skoteråkning och krispigt snövita miljöer – och vinterdrömmen är komplett. Du vet väl förresten att vårvintern är den allra bästa tiden att hänga i fjällen?
Varför inte göra som Dan och Sara, som du kan läsa om här nedanför. De tar med sig jobbet till fjällen och stannar lite längre. Om du reser med barn, låt dem gå i skidskola och lära sig nya saker även på semestern.
Hitta stuga eller boende för jobbhäng
Marknadschefen och influencern Sara Rönne satsar på workation
Samla ett kompisgäng och hyr en fjällstuga ett par dagar. Var och en tar med sig sitt jobb och sina arbetsuppgifter, men den nya konstellationen möjliggör nya infallsvinklar och en extra kreativ boost. För att inte tala om att kunna umgås med sina kompisar både ”på jobbet” och på after work. Sara Rönne är egenföretagaren och marknadschefen som gjort workation, en kombinerad jobb- och semesterresa, till ett återkommande inslag i livet.
Hur ser en workation-dag ut?
– Ofta går man upp i lite olika tid, någon kanske vill börja dagen med yoga medan någon annan behöver jobba lite för att möta en tidig deadline. Sedan är det gemensam frukost där vi tillsammans sätter agendan för dagen. På förmiddagen brukar det vara skärmtid och man sitter med sina projekt och jobbar. Lagom till lunch brukar vi åka på utflykt; kanske till något härligt ställe i skogen eller på ett fjäll. Kanske utomhuslunch eller utelunch om något café eller restaurang har öppet. På eftermiddagen finns tid för mer uppstyrda diskussionspunkter, som brukar pågå till långt efter middagen.
Dan Öfring distansjobbar från fjällkontoret
Full uppkoppling och total nedkoppling. Sedan pandemins intåg har allt fler tagit vara på möjligheten att distansjobba på platser där kontoret är minst sagt naturnära. På köpet följer lugn, livskvalitet och en vardag av nyfunnen frihet. Dan Öfring är en av dem som tagit tillfället i akt att jobba med fjället utanför fönstret – och märker hur bra både kropp och huvud mår.
Dan och hustrun Katarina hade precis sålt huset i Stockholm när pandemin slog till. Plötsligt var de ännu gladare över att stugan i Dalsbyn på Idre Fjäll stod till förfogande. Både jobb och vardagsliv packades in i bilen för att slås upp i norra Dalarna.
– Man får ett friare liv. Jag som är egen företagare kan dessutom planera mina dagar ännu mer flexibelt. Då kanske jag tar hunden ett varv runt fjället på förmiddagen innan jag kopplar upp mig på jobbet. Just den delen tycker jag är underbar. Visst kan man gå på hundpromenad i Stockholm också, men när man går ut genom dörren i Idre kommer man till naturen på riktigt. En gigantisk skillnad.
Nyfiken på fjällvärlden? Här kan du läsa mer om Idre Fjäll.
Skoldag på skidor
Behöver du jobba när barnen har sportlov eller påsklov? Ett roligt, spännande och lite pirrigt inslag på vintersemestern är skidskolan. Medan barnen lär sig nya saker, träffar nya kompisar och eventuellt även får en ny idol i skidläraren får du som vuxen uppskattad egentid. Ägna den åt barnfritt distansjobb, allmänt skönt fjällhäng eller kanske en egen lektion i skidskolan.
Frida Svensson är platschef i Fjätervålen. Hur ser en dag på skidskolan hos er ut?
– Först samlas man utanför skidskolehuset med sin skidlärare och sin grupp, där läraren hälsar välkommen och berättar vad som kommer hända under veckan. Man värmer upp lite, blir varm på skidorna och sedan ger man sig iväg. Om man är nybörjare blir det till barnbacken och om man har åkt lite längre till de större backarna. Sen är det 75 minuter av massa roliga övningar, nya ställen att upptäcka och bus på skidor. Det är lite som att ge sig ut på äventyr.
Nyfiken på familjesemester i Dalarna? Här kan du hitta vinteraktiviteter för hela familjen.
5 annorlunda after work-aktiviteter i fjällen
När jobbet sker i fjällen och kontoret ligger mitt i Dalarnas vintervärld är möjligheterna till annorlunda, avkopplande och häftiga after work-aktiviteter stora. Här är fem favoriter:
- Åk skoter. Hyr en skoter och susa fram över de vita vidderna längs någon av de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna.
- Vinterbada. Många vinterbadare beskriver upplevelsen som en omstart för kroppen, omedelbar mindfulness där stress och oro sköljs bort. Kom ihåg att alltid bada med sällskap, för säkerhets skull.
- Åk skridskor. Med totalt över 70 km plogade banor inom skridskonätverket Skating Dalarna finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana entusiaster.
- Vintervandra. Flera leder och promenadstråk är tillgängliga även vintertid, så snöra på dig vinterkängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut på äventyr med knarrande snö under skorna.
- Utemiddag. Laga middagen utomhus över öppen eld. Ta med ditt bästa sällskap och förbered ingredienserna hemma så du har allt du behöver för en riktigt lyxig utemåltid.
När fjällen är som bäst
Du vet väl att vårvintern är bästa tiden att hänga i fjällen? Den brukar till och med kallas ”den femte årstiden", tiden när dagarna blir längre, solen värmer och snön kring backar och spår blir extra inbjudande. Susa nerför härligt mjuka manchesterbackar eller testa turskidor över fjällvidderna. Givetvis med paus vid grillplats eller i en solgrop.
Så plocka fram solglasögonen och knäpp upp täckjackan. Nu är det skidnjut i dalafjällen som gäller!
Nyfiken på mer skidåkning? Här kan du läsa mer om alpin skidåkning i Dalarna.